+ Reply to Thread
Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 59

Thread: Ljubi neprijatelja svoga

 1. #1
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  size="tall"

  Ljubi neprijatelja svoga

  Ako volimo (i) one, što se prema nama ponašaju "negativno", tada mi u njihovom smjeru odašiljemo "pozitivno" te, samim time, (do)vodimo odnos na put smanjivanja tog "negativnog" do mogućnosti neutrale pa, možda čak, i "pozitive", čime bi se ljubav, jelte, pokazala u svom punom sjaju.

  E sad, gore rečeno je puko teoretiziranje, koje mi odmah pada u vodu, jer s teorijom istog nemam (ako imam, nisam svjesna) niti jednu konkretnu dodirnu točku u praksi.

  Ima li ovdje tko, a da bi mogao bolje objasniti čemu služi "Ljubi neprijatelja svoga", jer meni se čini samo kao prelijevanje iz šupljeg u prazno.

 2. #2
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  255
  Ovo je (očito) malo teže pitanje - pa evo još se nije javio ni jedan vjernik da ti objasni.
  Mislim da to nikom nije baš jasno...
  To je 'viša matematika, odn. teologija'

 3. #3
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  U globalu se slažem sa starterom teme, kod ljubavi prema neprijatelju se radi o svojevrsnom nerealnom, neostvarljivom (pa možda možemo reći i antihumanom) stavu. Jer, kao prvo teško je voljeti svog dušmanina. A drugo, postavlja se pitanje: da li on zaslužuje tu ljubav? Naime, postoje dušmani dina (vjere) i dušmani tijela. Svakom tko je u nakani da počini neko zlo prema tebi (tipa ubojstvo, izgon, pljačka), samo se može pokušati pomoći to ne učini (ili: dok to zlo ne počini). A ne i ljubiti ga kad to učini.

  Jer, možeš ga možda ne mrziti.. ok, to bi već bio zdrav naputak.. ali, zašto bi ga ljubio?

  Kod muslimana ne postoji takva smjernica (da se neprijatelj ljubi) već da se prema njemu bude strog i čvrst, ali samo do granice odvraćanja. A popustljiv prema neprijatelju se može samo u određenim uvjetima, konkretno samo ako će to djelovati - jer je mir opći prioritet. Dakle, nije stvar u ljubavi prema neprijatelju! Nego u pedagogoškom postupku prema njemu. Tako da, umjesto "ljubi neprijatelja svog" u islamu postoji praktičan naputak: "Dobro i zlo nisu isto! Na zlo uzvrati dobrim, pa će dušmanin tvoj odjednom postati tvoj prisni prijatelj", (K, 41:34). U ovom smislu, slažem se da je zapovijed o ljubavi prema neprijateljima" jedna vrsta teoretiziranja koje nije u funkciji stvarnog mira.

  U biti, tvoj istinski dušmanin zapravo niti ne zna što čini i nije tvoje da ga voliš, nego da ga mudro usmjeriš i ako je to moguće, preusmjeriš njegovu svijest u pozitivnom smjeru. A to ne možeš govoreći mu: "ja te ljubim, nemoj mi nanijeti zlo..." - već ćeš mu, kao nadmoćniji, učiniti dobro djelo i ostavit ćeš ga da razmišlja. Ovakav naputak je već realan i u praksi se pokazao kao ostvarljiv. Ljudi se promijene kada mu oprostiš i kada mu učiniš neko dobročinstvo.

 4. #4

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  72
  Nije to toliko teško pitanje, koliko je teško doseći nivo psihičkog, emocionalnog pa i duhovnog razvoja da bi se uspijevalo uzdići nad ličnim slabostima, koje nas sputavaju naći razumijevanje za druge (bilo koje druge!).
  Ta kako čovjek postaje "zao", ako ne zbog nedostatka ljubavi. Je li se itko rodio zao???
  Zato "Ljubi neprijatelja svoga" ima smisla. Neprijatelj je postao neprijatelj ne samo drugima, nego i sebi. On pati, zbog nedostatka ljubavi. On je ustranio, zbog nedostatka ljubavi.
  Znanstvenici će danas s lakoćom dokazati (ako ništa onda statističkim podacima) da je većina (možda i svi?) zlostavljača bila zlostavljana u djetinjstvu.
  Toga se treba sjetiti i postaje jasno zašto neprijatelja treba voljeti.

  Shady, ovo što kaže islam je ok, ali nema srca. Matematički je. Na takav se način ne može doprijeti do čovjekovog srca.

  Ja sam slab. Ja ne uspijevam ljubiti neprijatelja svoga. Udariti, osvetiti se ili u najboljem slučaju okrenuti se i otići. Za to sam ja sposoban. Nisam baš kršćanin na nivou.

 5. #5

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. ima neki kratki spoj .. to je očito .. i treba ga pronaći .. jer je inače razgovor jako glup ..

  .. uzmimo da ste židi 41ve .. i da vam je neprijatelj hitler .. i vi tvrdite kako ga treba ljubiti ..
  .. ova tvrdnja ne valja iz barem dva razloga ..
  .. prvi .. taj što time širite zlo svijetom .. nevjerovatno je da bi trebali ljubiti holokaust i sve ono što hitler radi .. ako se bojite staviti protiv .. ako ne smijete mrziti .. ali da bi trebali ljubiti .. to je gotovo van pameti ..
  .. drugo .. ljubiti ga .. znači .. željeti svoju smrt .. svaki normalan to vidi .. znači željeti svoje samoubojstvo .. a to nije ispravno .. sa stanovišta vjernika ..

  .. pokušajte razmisliti .. fali van neki faktor ..
  .. recimo .. dok si moćniji .. na kraju rečenice .. ili .. tako nešto ..

  .. usput ..
  .. mislim da je upravo mržnja ono što je čovjekovo .. sveto pravo .. u odnosu na zlo .. i đihad .. svetost rata .. protiv zla ..
  .. mržnja i je takav osjećaj koji se javlja kod slabijih .. da bi mu dala snage da se protiv jačih postavi ..
  .. mogu zamisliti kako je hitlerov odnos prema židovima .. tehnički .. bez mržnje .. ono što ne mogu zamisliti je židovski odnos .. prihvatiti smrt bez borbe ..
  (.. danas to ne rade .. danas su oni jaki .. i često se prema arapima odnose .. kao prema .. ne ravnima sebi .. što će .. naravno .. bog kazniti ..)

 6. #6
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  255
  Quote Originally Posted by Toni View Post
  Nisam baš kršćanin na nivou.
  A ima li uopće onih koji su na nivou toga?
  Da to je istina, ja mislim da se tu radi o jednom jako visokom nivou, skoro pa nedostižnom, a možda uopće nedostižnom? Možda je to samo fantazija i ideal koji nije nikom dostižan...
  Ne treba gledati na Hitlera ili na neke daleke neprijatelje, nego na one s kojima se susrećemo svakodnevno, koji nam čine nešto loše... Kako 'ljubiti' takve?
  Mislim da su to sve samo konstrukcije uma, radi nekog idealizma koji se samo čini 'dobar i savršen'.
  Bolje mi se čini ono npr. iz budizma da se držiš tako da ne naškodiš ni jednom biću... A 'neprijatelja' izbjegavaj, skloni mu se s puta, neka nađe nekog drugog na kome će liječiti svoje frustracije i sl.
  Ljubiti neprijatelja mi se čini kao mazohizam...

 7. #7

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. meni kao grijeh ..

 8. #8
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Quote Originally Posted by Spectator View Post
  Ljubiti neprijatelja mi se čini kao mazohizam...
  To je samo nastavak od "Okreni i drugi obraz"!

  Čuli ste da je rečeno: «Oko za oko, zub za zub.» A ja vam kažem: Ne opirite se zlotvoru! Naprotiv, udari li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi! Tko bi te htio tužiti da se domogne tvoje košulje, podaj mu i ogrtač! Ako te tko prisili da ideš s njim milju, hajde dvije!
  (Mt 5,38-42)


  Što kažeš/te na ovo?

  I ako je 'ljubi neprijatelja svoga' mazohizam, nije li onda i cijelo kršćanstvo mazohističko kad (mu) je 'ljubi neprijatelja svoga' vrhunac prakse?
  S druge strane ljubav (kao stanje) je sveobuhvatno. Nema prijatelja, neprijatelja - samo davanje (sebe).
  Kako davanje (sebe), bez primisli o kompenzatornom dobivanju (za sebe), može biti grijeh?

 9. #9

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. to je isus .. bog posljednjeg trenutka ..

  .. isus je bog posljednje sekunde .. logičan jasan .. ima svoju nauku .. i ta je dobra ..
  .. to nije nauka njegovog oca .. otac mu je bog pravde .. i veoma je različit ..
  .. ja ne znam kako je takav otac stvorio takvog sina .. i ne znam hoće li sin morati prekršiti svoje stavove .. ali znam da je isus savršeno logičan .. samo ga treba gledati strogo .. u okviru ..

  .. isus je bog koji hoće u raj .. ili .. on je čovjek koji nije odavde .. on je čovjek koji je bog .. i koji odavde želi .. sada ..
  .. ako ga hoćete slijediti .. sada .. trebate ga poslušati ..
  .. ali ako želite sutra živjeti .. ili za deset godina .. da još uvjek živite .. onda grešite .. izabrali ste krivog boga ..
  .. za .. organizirati zemlju .. potreban vam je drugi bog .. otac .. taj je bog pravde ..
  .. stari je jehova komunista .. bog pravde .. on daje zakone .. on traži red ..

  .. i svijet slijedi staroga ..
  .. zapisan je svijet novca .. i svijet nakon njega .. svijet .. od pola vremena ..
  .. a nakon toga je zapisan svijet pravde .. u biti .. svijet starog boga ..

  .. ali već nakon ovog vremena .. svijet treba uzeti .. kao mogućnost iznad svih mogućnosti .. kao svijet magije .. kao isusov ..
  .. to .. kao .. prijelaz .. kao veliki prasak .. kao .. stvari znane i stvari neznane .. između su vrata ..

  .. isus je .. sin čovječji .. divan izraz .. slično je švabac rekao .. nadčovjek ..
  .. ali .. sin čovječji .. je još divniji izraz .. nevjerovatno dobar ..

  .. sada bi vam ja pričao na dugo i široko .. i većina toga veoma logično .. i ispravno .. ali me ograničava to što me ograničeno razumijete .. tojes .. preciznije .. to što me uopće ne razumijete .. pa moram govoriti samo ono što je .. sa prvog kruga nerazumjevanja .. a i toga ima .. dovoljno ..

  .. ima li ko za kakvu debatu .. ?

 10. #10
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  Quote Originally Posted by Toni View Post
  Nije to toliko teško pitanje, koliko je teško doseći nivo psihičkog, emocionalnog pa i duhovnog razvoja da bi se uspijevalo uzdići nad ličnim slabostima, koje nas sputavaju naći razumijevanje za druge (bilo koje druge!). Ta kako čovjek postaje "zao", ako ne zbog nedostatka ljubavi. Je li se itko rodio zao??? Zato "Ljubi neprijatelja svoga" ima smisla. Neprijatelj je postao neprijatelj ne samo drugima, nego i sebi. On pati, zbog nedostatka ljubavi. On je ustranio, zbog nedostatka ljubavi. Znanstvenici će danas s lakoćom dokazati (ako ništa onda statističkim podacima) da je većina (možda i svi?) zlostavljača bila zlostavljana u djetinjstvu. Toga se treba sjetiti i postaje jasno zašto neprijatelja treba voljeti.
  Pozdrav Toni
  Ovo (da je većina zlostavljača bila zlostavljana u djetinjstvu) je zaista tužna činjenica, vjerovatno je i istinita. Ali to i dalje ne znači da treba voljeti ono u što se pretvorila takva osoba. Prava ljubav podrazumjeva da tako osobu spriječiš u zlostavljanju, tako da primjeniš (ako je to neophodno) čak i silu, ali do odvraćanja. To zovemo humana sila.

  Muhammed s.a. je rekao: "Pomozi svome bratu nad kojim se čini zlo, i pomozi svome bratu koji čini zlo" - pa su ga njegovi druigovi pitali: "Ok da pomognemo ovom prvom,.. ali kako da pomognemo ovomu drugomu, koji čini zlo?!" pa im je on odgovorio: ''Pomoći ćete mu tako da ga spriječite u činjenu zla''

  Quote Originally Posted by Toni View Post
  Shady, ovo što kaže islam je ok, ali nema srca. Matematički je.
  Na takav se način ne može doprijeti do čovjekovog srca.
  Ok, vama krščanima je možda to teže, posebno onima koji su odgajani kroz aktivno učešće u vjerskom životu crkve. Ali tomu nije baš tako. Ono što islam naučava, o čemu sam pisao gore, može naći put do srca mnogih (i nalazi). Ni muslimani ne gledaju na te stvari čisto mehanički, već se trude da izmjerie mogućnost učinka na putu ka dobru. Meni se islam sviđa baš zato što je praktičan i pragmatičan. Ili kako ti reče, matematički.

  Quote Originally Posted by Toni View Post
  Ja sam slab. Ja ne uspijevam ljubiti neprijatelja svoga. Udariti, osvetiti se ili u najboljem slučaju okrenuti se i otići. Za to sam ja sposoban. Nisam baš kršćanin na nivou.
  Ok, to ne znači da si loš čovjek ako niti totalni pacifist ili ako nisi riješen da trpiš poniženje ili štetu. Dapače! Tek kada spriječiš nekoga da ti čini zlo, time pomažeš i sebi, ali i njemu. Zar ne? Kada bi prestalo biti otpora zlu, na zemlji bi nastao nered. Znači, otpor zlu je prirodan način reagirtanja. To je čak jedan vid dobročinstva! Po meni, Alim je u pravu kada je napisao da je ljubav prema neprijatelju jedan vid grijeha . Konkretno, postaje grijeh npr. onda kada možeš djelati i suzbiti zla, ali to ipak ne učiniš. Pozdrav

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts