+ Reply to Thread
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 31

Thread: Postoji li antigravitacijska sila?

 1. #1
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  size="tall"

  Postoji li antigravitacijska sila?

  Poznato je da svemirom i sa svime u svemiru upravljaju četiri svemirske sile: Jaka i slaba nuklearna, elektromagnetna i gravitacijska sila.
  Smatra se da je jedino gravitacija nema repulzivnu silu, već samo atraktivnu privlačnu.

  Gravitacija je sila mase, sila atoma i molekula. Što je više atoma i molekula na okupu na jednom mjestu, to je gravitacijska sila koja vuče (usmjerava molekule, atome i mase prema gravitacijskom središtu) - veća. Tako se kaže da je gravitacija Sunca vrlo velika, radi mase sunce, koja privlači i usmjerava atome vodika prema središtu, sabija ih; time se podiže temperatura i tlak s posljedicom sabijanja ( fuzije ) atoma vodika u atome helija. Gravitacija Zemlje je fizikalno ista – privlači sve mase prema svom središtu.

  Znanstvenici fizičari, zadali su si zadaću istraživati i tražiti neku petu ujedinjujču silu, no svi dosadašnji pokušaji, koliko mi je dostupno, ostaju bezuspješni.
  Gravitacija, a i sve druge sile su u vlasništvu svakog čovjeka ma tko bio: Fizičar, kemičar, astronom, filozof, teolog ili umjetnik.
  Dakle, postoji li anti gravitacijska sila?

 2. #2
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Hm, kako je ovo zanimljivo pitanje, nevjerojatno.
  Ne znam koliko će što ću sljedeće reći biti glupo, no ono što je meni palo na pamet ( razmišljajući od kuda uopće krenuti kad se govori o "potrazi za antigraviatcijom" ) jest levitacija.
  Naime, ukoliko levitacija uistinu postoji, zar ne bi njome trebalo započeti potragu?

 3. #3
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  U gravitacionom polju levitacije ne bi smjelo biti. Znamo da najviše priča o levitaciji dolazi iz Indije. U Indiji immo i Sai Babu koji iz " ništa " pravi zrnca materije. Možda je levitacija istog izvora. Osobno ne znam. No ja sam temu postavio u kontekstu znanstvenog uvjerenja da ne postoji sila koja je obratna gravitaciji. Gravitacija je uvijek jednosmjera, uvijek je atraktivnma bez repulzije. U svom tom košmaru raznih mišljenja i interpretacija meni se bar čini da je antigravitacija nama pred " nosom " samo ju ne želimo vidjeti. Jeli činjenica da komadi zemaljine mase,a o energije da ne govorimo, lete u svemir kao rakete, kao razni moduli, sateliti, roboti i t.d. Zanmo da ih kontragravitaciji izbacuje sila koju je stvorio čovjek. Nije li sila raketnog motora antigrvitacijska sila? U jednoj široj obuhvatnosti to je SILA ŽIVOTA koja ne samo da je antigravitacijska već je i ujedinjujuća. Zato mi se čini mi da je to PETA UJDINJUJUĆA SILA svemira za kojom traga znanost. Što ako je to doista tako? Onda imamo izum - spoznju bez premca.
  Razmotrite mlo evoluciju sile od skok u vis do " skoka " astronauta u svemir. Nije li to sila istog antigravitacijskog reda?? Bojim se da je.

 4. #4

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. pa .. složio bi se .. ako bi to značilo da je .. život antigravitacijski usmjeren .. i time bi se trebali složiti i o .. usmjerenosti evolucije ..
  .. libela za određivanje smjera evolucije .. predlažem .. neka bude svijeća .. njen plamen veoma precizno .. živi .. na .. niti .. antigravitacijske sile ..
  .. druga libela .. neka budu mlade borove grančice .. njih .. antigravitacija vuče .. nebu ..
  .. ne čini ti se .. ?

 5. #5
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Izvrsno zpažanje i komentar. Ako je smjer evolucije prema svemiru, a prema svemu sudeći jest, onda taj smjer može biti ostvaren samo pod uvjetom da se prevlada gravitacjska sila Zemlje. Dodao bi još i to da već imamo manipuliranje s gravitacijskim silama intersvemirskih objekata. Neki zemaljski proizvodi se ubrzavaju ili usporavaju korištenjem gravitacijskih sila planeta i njhihovih satelita. Gravitacijska sila Sunca, kaže se da je golema, a svjetlo ju napušta, savladava i dolazi čak i do Zemlje. Nije li i to antigravitacijska sikla kao što je i plamen svijeće?

 6. #6

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. eto .. a sada nešto manje odlično ..
  .. smjer .. te .. sile su vračevi nekad zvali sfinga ..
  .. najprije se očitovala u životinjama u moru .. pa su izgmizale na kopna .. i tada ..
  .. bik .. dobio je velike noge da se odvoji od zemlje ..
  .. pa lav .. pokrenuo se .. brzinom .. po zemlji ..
  .. pa orao .. poletio u svemir .. ali je sve njegovo ostalo na zemlji .. tako se i vratio ..
  .. pa čovjek .. shvatio je da treba stajati na zemlji .. čvrsto nogama .. a sanjati zvijezde .. i polako .. sasvim polako .. po antigravitaciji .. u nebo ..
  .. i to je magija .. stara .. nekompjuterska .. nauka ..
  .. uklapa li se negdje .. ?

 7. #7

  Join Date
  Nov 2010
  Posts
  8
  Evo malo stara vijest, ali po ovom clanku izgleda da levitacija ipak postoji. http://www.nature.com/news/2009/0901...ws.2009.4.html

  Ovi naucnici tvrde da je moguce jednu nano-kuglicu pustiti da levitira ali bez uticaja izvana.
  Zanivaju svoj pokus na "konta casimir-efektu"

 8. #8
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Negdje sam nekda čitao o ideji da su zemaljski polovi antigravitacijske točke s kojih se mogu mase lansirati u svmir ako imaju naboj suprotnog pola??
  Aklo kojim slučajem ima/ ili nema levitacije na Zemlji sigurno je ima u svemiru u bestežinskom stanju. Astronuti u svemiru levitiraju. zar ne?
  No usmjeravam temu na tezu da je sila života antigravitacijska sila. Što vam se to čini ?

 9. #9
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Ima logike, ako se gleda "cjelovito", ali, pitam se, kako li se, uopće, može gledati cjelovito kad toliko malo znamo?
  Naime, meni se s jedne strane izuzetno sviđa ideja antigravitacijske sile kao životne sile, jer što jest-jest, stanovitim utroškom energije živa se bića na našoj planeti manje ili više uspješno kreću u svim smjerovima, dakle (opet manje ili više uspješno) nesputana od gravitacije.
  S druge strane, a čisto "matematički", ako je sve dualne prirode, a još uvijek nije pronađen graviton (prenosnik gravitacije), nagađanje o antigravitonu ne znam kuda vodi?
  Nadalje, a vi me ispravite, molim vas, ukoliko ću sada reći glupost, no zar nije gravitacija jedina sila, koja djeluje na sve čestice pa tako i one bez mase. Kad se ovom postulatu doda već rečeno s vaše strane, a na što je ukazao Albert Einstain, dolazimo do toga da veliki objekti izazivaju gravitaciju pa, tako, i krivljenje tj. zakrivljenost prostora. Kada bi o životnoj sili pričali kao o antigravitacijskoj, tada bi i ona trebala imati sposobnost krivljenja prostora (tj. ispravljanja te zakrivljenosti) pa i tu pronalazim problem.

  Eto, još par mojih misli. Za sada.

 10. #10

  Join Date
  Nov 2010
  Posts
  8
  Ja se ovdje potpuno slazem sa enki. Pricati o antigravitacijskoj sili je moguce kad prvo 100% shavitmo kako funkcionira gravitacijska sila.

  Gavitacija je tako slaba sila u poredjenju sa ostalim silama u nasem svijetu da neki cak misle da ona nije sva prisutna ovdje vec da se ostatak nalazi u nekoj drugoj dimenziji ili univerzumu (M-teorija).

  Ako je Brian Greene u pravu i mi zivimo u ”3-brane univerzumu” i gravitacija je samo sjena, mali ostatak puno jace sile izvan naseg 3-brane, onda mi nismo izolirani od tih extra dimenzija. Onda uz pomoc gravitacijske sile (gravitona) mi bismo mogli uticati na te extra dimenzije, a i one na nas svijet. E u ovom slucaju bi onda gravitacija bila upravo to sredstvo koje bi nas dovelo u kontakt sa onim sto se nalazi izvan ove nase 3-D stvarnosti.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts