+ Reply to Thread
Page 3 of 27 FirstFirst 1 2 3 4 5 13 ... LastLast
Results 21 to 30 of 262

Thread: Kur'an

 1. #21
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Quote Originally Posted by alim View Post
  .. ovo je odlično .. ili .. sasvim dobro .. boga se treba bojati .. vidim da neki to ne znaju .. sve dok ne dođeš do njega .. da se nebi bojao žikana .. jer su svi ti vaši žikani .. štakori .. rvati su nekad za to govorili .. marva .. pa je marva i svako onaj koji ih se boji .. .. čovjek se treba bojati jednoga .. samo jednoga .. boga .. jer je samo on velik .. bog je velik .. i ništa drugo to nije .. koliko god da cvilite pred mnogima .. samo je jedan važan .. bog ..
  .. razumijete sada .. ? .. malo bolje .. ?
  .. a razumijete strahopoštovanje .. ? .. prema nepoznatom velikom i tajanstvenom se svi pametni ljudi odnose sa strahopoštovanjem .. kao prema sili koja te može samljeti .. a to i jeste stvar .. mnoge će stvari pred bogom morati umrijeti .. mnoge stvari koje smatraš sobom .. pazi da nešto ostane .. i da to ne bude prokleto ..
  .. tako .. otprilike .. niste znali .. ?
  Za bolji doživljaj strahopoštovanja, post ti je - genijalan.

 2. #22

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. eto .. gledam .. dio .. oko .. bojati se boga .. još je bolji ..

 3. #23

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  111
  Quote Originally Posted by Shady View Post
  Sve ovo znači da - kada bismo iz svih Kur'ana svijeta spalili rečenicu broj 50 iz tog poglavlja, na osnovu te geometrijske progresije opet bi se ta rečenica mogla logički otkriti i napisati kako glasi. Riječ je dakle o jednom neobjašnjivom fenomenu Kur'ana, koji zaista iziskuje posebnu temu i ako hoćeš pokrenut ćemo je, jer znam jako mnogo ovih detalja.. sa time bih zagušio ovu temu.
  Shady, postavit ću kasnije par pitanja na ovu temu, međutim trenutno bi me najviše me zanimalo, kao fizičara kome je matematika bliska, da otvoriš posebnu temu o kojoj pričaš.
  Ako ima kakve matematičke osnove ili obrazaca, koji se ponavljaju i koji su znakoviti, treba to objavljivati. Možda se neki znanstvenik zainteresira pa napravi matematički model? A možda je već napravljen - ne bih znao.

  U svakom slučaju puno hvala na tekstovima s ove teme. Bilo ih je užitak za čitati.

  Lijep pozdrav

 4. #24
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  Quote Originally Posted by Meteor View Post
  Shady, postavit ću kasnije par pitanja na ovu temu, međutim trenutno bi me najviše me zanimalo, kao fizičara kome je matematika bliska, da otvoriš posebnu temu o kojoj pričaš. Ako ima kakve matematičke osnove ili obrazaca, koji se ponavljaju i koji su znakoviti, treba to objavljivati. Možda se neki znanstvenik zainteresira pa napravi matematički model? A možda je već napravljen - ne bih znao. U svakom slučaju puno hvala na tekstovima s ove teme. Bilo ih je užitak za čitati. Lijep pozdrav
  Hvala puno. Sa pitanjima samo naprijed! Odgovarat ćemo šta budemo znali ja i ostali muslimani na forumu.

  A što se tiče teme vezano za matematičku strukturu Kur'ana, postoji mnogo primjera vezanih npr. za broj 19. kao na primjer:
  1. Jedna ista rečenica koja se nalazi na početku svakog poglavlja u Kur'anu (formula: "Bismillahir-rahmanir-rahim", koja znači “U ime Boga, Općeg dobročinitelja, Milostivog”) - sadrži točno 19 slova.

  2. Također, svaka od riječi iz te uvodne formulacije, spominje se u Kur'anu onoliko puta koliko je to djeljivo sa 19. A to znači: riječ ''ime'' (ism) se u Kur'anu spominje 19 puta (19 x 1); riječ ''Bog'' (Allah) se spominje 2.698 puta (19 x 142), riječ "Rahman" (Opći Dobročinitelj) se spominje 57 puta (3 x 19); a riječ "Rahim" (Milostivi) se spominje 114 puta (19 x 6)

  3. Brojevi u Kur'anu se spominju na 285 mjesta (19x15) a njihov ukupni zbir je 174.591 i taj broj je također djeljiv sa 19 (19 x 9189). A ako čak i izbacimo brojeve koji se više puta ponavljaju, pa ostavimo svaki zastupljeni broj samo po jedamput (znači, ako zbrojimo samo brojeve kojih u Kur'anu ima) opet ćemo dobiti zbir od 162.146 (a to je 19 x 8534).
  4. Kur'an je etapno objavljivan točno 22 godine 2 mjeseca i 22 dana, i to tako što su Muhammedu doazi kraći ili dulji dijelovi Kur'ana. Prva dobijena objava ("Ikre...") sadrži točno 19 rijeći (19x1), odnosno 76 slova (19x6). Ali i posljednja objava (a to je poglavlje An-Nasr, koje je došlo pred sami kraj Muhammedovog života, kada je imao 62 godine) također se sastoji iz 19 rijeci.

  5. Kur'an sadrži točno 114 poglavlja (19x6)
  I tako dalje... ovih primjera ima toliko mnogo da bi stali u debelu knjigu.. I pomoću Kompjutera se i dalje može nastaviti ovo istraživanje, jer taj posao nije okončan. I što je najinteresantnije, postoje i progresije vezane za druge brojeve (5, 12, 9, 6) ali su ovi primjeri sa brojem 19 meni najinteresantniji. A što se tiče početnih slova, o kojima je pitao Toni, tada ima jako mnogo primjera koji su do sada otkriveni, kao na primjer,
  * Slova "Ja" i "Sin" kojima započinje poglavlje "JASIN" se pojavlju 285 puta. (19x15)
  * Slova "Ta" i "Ha" kojima započinje poglavlje "TAHA" se pojavljuju 342 puta (19x18=342)
  I tako dalje... ovih zadnjih primjera, vezano za slova, ima jako mnogo, ne znam koliko je "zanimljivo" da to samo nabrajam, to jest da li vrijedi zbog toga otvarati temu, ukoliko ne znate arapski i ne možete provjeriti date moje navode? Možda bi to puko nabrajanje statistika bilo, da se tako izrazim, dosadno? Posebno jer postoji i mnogo kompliciranijih primjera (ja sam se trudio odabrati nekoliko najjednostavnijih). Ali postoje i primjeri čija postavka traje cijele stranice. Lijep pozdrav

 5. #25
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  I samo da bliže pojasnim, da paralele vezane za br. 19 nisu jedine geometrijske paralele Kur'ana, već postoje i stanovite simetrična parna učestalost nekih suprotnih pojmova. Kao na primjer:
  * Riječ "Dunjah" (Ovozemaljski život) je u Kur'anu je pomenuta 115 puta
  Međutim, i riječ "Ahiret" ( Onaj svijet) se takodjer nalazi na 115 mjesta.

  * Riječ "Melek" (Anđeo) se kao i rijec Šejtan (djavao) pominju po 88 puta u Kur'anu.

  * Riječ "Hayat" (Život) se u Kur'anu pominje na 145 mjesta , koliko i riječ "Mawt" (smrt).

  * Riječ "Insan" (Muškarac) se u Kur'anu nalazi na 24 mjesta, koliko i rijec "Nisa" (Žena).

  * Riječ "Yawm" (Dan) se U Kur'anu pominje točno 365 puta, što je broj dana u godini.
  I taklo dalje. Interesantno je kada čovjek zna arapski pa krene brojati slova i ustanovi da se sve iz ovih primjera uklapa... A, kao što rehok, ne znam koliko je interesantno samo nabrajati statistike? Mišljenja sam da je najbolje prvo upoznati moralnu, filozofsku i teološku stranu Kur'ana. Pozdrav

 6. #26

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  111
  Quote Originally Posted by Shady View Post
  Neki muslimani tumače da se kod 6 misli na dio židova koji su se odmetnuli od svoje vjere i postali bezvjernici i nasilnici, čime su izazvali sa sebe Božiju srdžbu. Isto tumačenje kaže da se pod 7 misli na kršćane (arapski: "ve-led-dalin" u prijevodu: oni koji su zalutali). Tu se prevashodno misli na one kršćane koji Isusa smatraju božanstvom ili sinom od Boga, ili čovjeko-bogom.

  Međutim, upravo takvo mišljenje je kamen spoticanja mnogih muslimana, jer time samo prebacuju na drugoga, a ne vide sebe i svoje stanje.. Upravo se stavci 6 i 7 mogu odnositi i na mnoge muslimane.. sve one koji krše red na zemlji, stvartaju mržnju ili kradu.. i tako dalje.

  Znači, moje je osobno mišljenje o stavcima 6 i 7 da se tu raditi o bilo kome danas, tko je na sebe izazvao srdžbu, odnosno tko je zalutao od istine.. makar to bili i mnogi muslimani. A znamo da postoje i muslimani koji rade ružna djela, čine nasilje, i tako dalje. Znači, i na njih se također odnose stavci 6 i 7, jer oni su svojim postupcima prestali biti oni pod 5 ("Kojima je Bog darovao milost upute"). Sada se može još jednom pročitati kompletno poglavlje Fatiha (prvi post ove tme). To kratko poglavlje od samo 7 rečenica u sebi sadrži temelje islamskog vjerovanja i već samo sa njim netko biveć skoro pa mogao biti jako kvalitetan musliman. Ukoliko tih 7 rerčenica vjeruje i primjenjuje ih u svojem životu, tj upravlja se po njima.
  U ovoj molitvi gdje molimo Allaha da nas uključi u one, kojima daruje svoju milost, a ne u one, koji izazivaju srdžbu Njegovu, malo mi je čudno to što ovako napisano izgleda da Allah unaprijed, kao što i jeste, odlučuje tko će biti u Njegovoj milosti, a tko će izazvati Njegovu srdžbu. To je meni strano, jer ja Boga-Allaha stvarno zamišljam kao neizmjerno milostivog i ne mogu prihvatiti da On tako dijeli ljude.
  A i druga stvar, ispada da oni, koji su zalutali i izazvali srdžbu nisu krivi, jer je za njih tako Allah odlučio, a ako je tako odlučio, čemu onda srdžba?

  Zanima me tvoje mišljenje o ovom, Shady, odnosno kako bi to protumačio.

  Hvala puno. Sa pitanjima samo naprijed! Odgovarat ćemo šta budemo znali ja i ostali muslimani na forumu.
  Hvala tebi Shady na dobro volji za odgovaranje.

 7. #27

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  72
  Iznenađen sam, Shady. Nisam očekivao da bih na jednom forumu mogao pročitati tako kvalitetne tekstove. Gospodin si čovjek.

  Quote Originally Posted by Shady View Post
  Međutim, tek sa pojavom kompjutera i na temelju znanja o statistikama, otkrivena su neka značenja ovih slova i smislovi njihovog geometrijski progresivnog pojavljivanja.

  Ne znam da li ti je ovo interesantno (meni je, jako!) i ne znam da li bi želio da se sa time bliže upoznaš? Samo treba imati vremena za sve ispitati... nije za nekog ko nema vremena ''bakćati'' se sa tim.... sad..
  Moram priznati da je jako zanimljivo.
  Jesu li negdje objavljene te statistike?

  Quote Originally Posted by Shady View Post
  Neki muslimani tumače da se kod 6 misli na dio židova koji su se odmetnuli od svoje vjere i postali bezvjernici i nasilnici, čime su izazvali sa sebe Božiju srdžbu. Isto tumačenje kaže da se pod 7 misli na kršćane (arapski: "ve-led-dalin" u prijevodu: oni koji su zalutali). Tu se prevashodno misli na one kršćane koji Isusa smatraju božanstvom ili sinom od Boga, ili čovjeko-bogom.

  Međutim, upravo takvo mišljenje je kamen spoticanja mnogih muslimana, jer time samo prebacuju na drugoga, a ne vide sebe i svoje stanje.. Upravo se stavci 6 i 7 mogu odnositi i na mnoge muslimane.. sve one koji krše red na zemlji, stvartaju mržnju ili kradu.. i tako dalje.

  Znači, moje je osobno mišljenje o stavcima 6 i 7 da se tu raditi o bilo kome danas, tko je na sebe izazvao srdžbu, odnosno tko je zalutao od istine.. makar to bili i mnogi muslimani. A znamo da postoje i muslimani koji rade ružna djela, čine nasilje, i tako dalje. Znači, i na njih se također odnose stavci 6 i 7, jer oni su svojim postupcima prestali biti oni pod 5 ("Kojima je Bog darovao milost upute"). Sada se može još jednom pročitati kompletno poglavlje Fatiha (prvi post ove tme). To kratko poglavlje od samo 7 rečenica u sebi sadrži temelje islamskog vjerovanja i već samo sa njim netko biveć skoro pa mogao biti jako kvalitetan musliman. Ukoliko tih 7 rerčenica vjeruje i primjenjuje ih u svojem životu, tj upravlja se po njima.
  Malo sam zbunjen sada. Ako neki muslimani tumače jedan stavak na jedan način, a drugi na drugi način, kako da mi nemuslimani znamo čije tumačenje uzeti kao mjerodavno?
  Ali i; kako se sama muslimanska zajednica odnosi prema različitom tumačenju istih stavaka? Zar nema neko univerzalno tumačenje ili i u islamu postoji podijeljenost, različiti smjerovi, škole, vjeroučenja i tome slično?
  Ako je tako, onda Kur'an gubi na svojoj snazi, kao knjiga vodilja svih muslimana, zar ne?

  Quote Originally Posted by Shady View Post

  Eto, ja završio.. nadam se da sam pisao razumljivo. isprika ako sam bio preobiman..
  No, i sam pitanja su tako široka da teško da sam mogao biti kraći a da ne ostanem nedorečen. Pozdrav
  Shady, zadovoljstvo je čitati te.

 8. #28

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  72
  Quote Originally Posted by insaninside View Post
  Kijametski dan - dan kad se svijet uruši
  Sudnji dan - to je nakon proživljenja, onda će biti pitan ko je šta radio, al nema tamo-vamo nego kako je bilo stvarno.
  Kako će svatko biti "pitan"? Zar Bog nije svemoguć i sveznajući?
  Sudnji dan je dan kad nam Bog odredi jesmo li za raj ili pakao? No, pa zar Bog već neće znati točno kako je bilo? Što se ima koga pitati?

  Quote Originally Posted by insaninside View Post
  Nije, 5 i 6 je riječ o muslimanima.

  7. se odnosi na krščane i jevreje.

  Jevreji - oni koji su protiv sebe srdžbu izazvali (ubijali su Božje poslanike)
  Kršćani - oni koji su zalutali (pripisuju Bogu sina, ženu - majku...)
  .
  Kao što sam već Shadyja pitao, kako se vi muslimani odnosite prema različitim tumačenjima istih stavaka?
  Ako je jedan Kur'an, zašto nema i jedno tumačenje?
  Nemojte se ljutiti, ali i Biblija ima mnogo tumačenja. Po čemu je onda islam bolji od kršćanstva tj. Kur'an bolji od Biblije?

 9. #29
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  Quote Originally Posted by Meteor View Post
  U ovoj molitvi gdje molimo Allaha da nas uključi u one, kojima daruje svoju milost, a ne u one, koji izazivaju srdžbu Njegovu, malo mi je čudno to što ovako napisano izgleda da Allah unaprijed, kao što i jeste, odlučuje tko će biti u Njegovoj milosti, a tko će izazvati Njegovu srdžbu. To je meni strano, jer ja Boga-Allaha stvarno zamišljam kao neizmjerno milostivog i ne mogu prihvatiti da On tako dijeli ljude. A i druga stvar, ispada da oni, koji su zalutali i izazvali srdžbu nisu krivi, jer je za njih tako Allah odlučio, a ako je tako odlučio, čemu onda srdžba? Zanima me tvoje mišljenje o ovom, Shady, odnosno kako bi to protumačio.
  Najprije želim reći nekoliko bitnih stvari koje su vezane za molitvu o kojoj pitate. Molitva "El-Fatiha" ("Pristup") je prvo od 114 poglavlja Kur'ana i ima samo sedam numeriranih stavaka. El Fatiha je nužno sadržana u svakoj od 5 dnevnih molitvi koje muslimani prakticiraju: ranojutarnja molitva, molitva u podne, molitva na sredini između podneva i sumraka, molitva kada nastupa sumrak i kasna noćna molitva. Ovo nam govori da El Fatiha ima posebnu ulogu u životu vjernika, jer se tih 7 stavaka izgovara svakodnevno, kroz cijeli život. A po svom sadržaju i tematici, može se reći da ta molitva predstavlja samu srž islamske vjere.

  Odgovor na vaše pitanje jednostavan. Iz gornjih stavaka ne ishodi da Bog odabire tko će biti dobar a tko zao, ili: tko će biti vjernik a tko bezvjernik. Već je smisao ovo: izgovarajući te riječi zamolbe (da budemo upućeni na pravi put, ili spašeni od stranputica) - mi time iskazujemo svoje vlastito opredjeljenje i želju da budemo upućeni na put istine. A ta zamolba je upravo ono čime započinje duhovni i moralni uspjeh vjernika. Kršćanska paralela ovome je ono kada Isus kaže: "Kucajte da bi vam se otvorilo". Rečeno jednostavnije: čovjekovo je da pokuca, a Božije je da otvori. Znači, do nas je, a Bog nikoga ne prisiljava na izbor. Dajući nam slobodu izbora, Bog nas time uzdiže. A to što nas poštuje, ne znači da je surov zato što sve ljude nije uputio. Uostalom, čak i kada bismo sami birali, svi bismo odabrali da nam bude data slobodna volja. jer je ona nešto zbog čega smo ljudi. Pa prema tome, toj slobodnoj volji niti ne trebamo prigovarati u smislu: "zašto imamo slobodnu volju? Bolje je bilo da svi vjerujemo? Onda je Bog surov i nije dobar, kad nismo svi vjernici..." - i tomu slično..

  Kako ova tema bude tekla, tj. iz narednih stavaka koji će tek uslijediti, vidjet će se upravo ta misao: da Bog nikome ne određuje da će postati vjernik ili bezvjernik, nego čovjeku prepušta da sam odabere između tih opcija. Na primjer, u jednom od kasnijih stavaka stoji: "Da Bog hoće, svima bi na pravi put ukazao!” - čime Bog ukazuje počast ljudima (jer smo osobe, jer imamo karakter, ličnost, razum...). Prepuštajući nam izbor (umjesto da nas na vjerovanje prisiljava određenjem, ili sudbinom) - time nam ukazuje poštovanje. U jednom drugom stavku stoji: "On mnoge u zabludi ostavlja, a mnogima i na pravi put ukazuje. A u zabludi ostavlja samo velike grešnike!". Tokom narednih stavaka (povodom II poglavlja koje je sada aktualno. ) biće još sličnih stavaka, koji to još dublje pojašnjavaju. Posebno zadnji retci.

  Znači, da rezimiram: smisao gornjih stavaka za koje ste pitali jeste u tome da čovjek svojim grijesima (nasiljem koje čini, nepravednošću, nepoštenjem i slično) odvodi sebe na krivu stazui izaziva srdžbu na sebe - bez da mu je to odredio Bog. A molitvom "Uputi nas na pravi put" - mi samo iskazujemo svoju želju da budemo upućeni. Također mi iskazujemo i svoj pristanak na uputu, za razuliku od drugih, koji tu uputu ne žele. Pozdrav

 10. #30
  Harun's Avatar
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  1,303
  Što se sve podrazumijeva pod Dan sudnji?
  Smak svijeta i Sudnji dan nije bas isto , Smak svijeta je nesto sto ce se desiti u buducnosti gdje ce doci do unistenja univerzuma i nase planete zajedno sa nama svima. Sudnji dan dolazi poslije Smaka svijeta, Smak svijeta je uvod u sudnji dan. To je onaj dalji put do sudnjeg dana, ali ima i ona brzi put do sudnjeg dana a to je smrt, covjek kad umre neosjeca za protok vremena tako da ce mu se ciniti da je bio pod zemljom samo kratko kad bude otvorio prvi put oci na sudnjem danu. imam primjer za to jos na ovom svijet, a to je san, kad spavamo 10 sahata u dubokom slatkom snu, cini nam se da smo jako kratko spavali i vrijeme je brzo proslo, a dok smo spavali nismo bili svjesni protoka vremena, ni kako se kazaljke na satu pojmeraju.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts