+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4

Thread: Beskonačnost - ekstenzija konačnosti

 1. #1
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  size="tall"

  Beskonačnost - ekstenzija konačnosti

  Ukoliko je nešto konačno, ono se ne mijenja samo po sebi, no odnos konačnog sebe spram drugog konačnog, s kojim dolazi u doticaj, stvara ekstenziju sebe konačnog te ta ekstenzija postaje beskonačna obzirom na velik broj okolnih konačnosti, ali i prostornovremenski smjer svake konačnosti.
  Po tome bi potencijalna beskonačnost predstavljala kontinuiranu mogućnost (dodatnih) odnosa (tj. ekstenzija sebe u odnosu na drugo) između dvije konačnosti, dočim bi sve konačnosti te njihove ekstenzije (odnosi) u svojoj sveukupnosti predstavljale stanje ravnoteže tj. nulu tj. aktualnu beskonačnost.

  Drugim riječima; kad pričamo o potencijalnoj beskonačnosti, govorimo o mogućim pravilima što uređuju odnose između konačnih elemenata, a kad govorimo o aktualnoj beskonačnosti, govorimo o sveukupnosti pravila iz kojih samo postojanje konačnosti izvire i na kojima se temelji.

  Matematički primjeri:
  Kružnica je konačna, no njena se konačnost temelji (op-stoji) na beskonačnom, jer omjer opsega i promjera bilo koje kružnice, ali i površine kruga i kvadrata radijusa = π
  (s druge strane, bit će onih, koji će tvrditi kako je kružnica beskonačna sama po sebi, obzirom na pravac koji ju opisuje tj. nema niti početak niti kraj!);
  Uzmemo li tlak, kao jednu konačnost i temperaturu, kao drugu konačnost, možemo njihove međuodnose unutar vremena i prostora pratiti npr. diferencijalnim izračunom, koji nas približava prikazu potencijalne beskonačnosti.

 2. #2
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Tema dobra, jer oko konačng i beskonačnog puno je zabluda i pogrešnih interpretacja. Te zablude dolaze od toga što su pojmovi konačnosti i beskonačnosti nastali iz subjektivne i linearne percepcije svijeta. Međutim, za nelinearnu percepciju sve to ne vrijedi.
  Linearna percepcija nam kaže ako putujemo iz Zagreba u Beč, onda je polazna točka putovanja Zagreb, a konačna točka putovanja je Beč. Međutim, Ako nastavimo putovanje dalje stići ćemo ponovo u Zagreb. Taj dolazak u Zagreb, za razliku od Beča nije konačan. Putovanje se može nastaviti ponavljanjem puta, ili skretanjem lijevo ili desno, recimo za stupanj i ta putovanja će nam izgledati vrlo duga. No to nije beskonačno, beskonačno je smo ponavljanje putovanja od Zagreba do Zagreba po kružnoj putanji Zemlje. Međutim, na sva kružna putovanja koja se ponavljaju treba gledati kao na oscilacije, jer je projekcija kružnog kretanja sinusoida, t.j. val,. A val je oscilacija. Time smo se približili pojmu konačnosti i beskonačnosti, time da su polovine konačne, dok su obje polovine beskonačne. Drugim riječima beskonačno je kada se brijeg pretvara u dol i obrtano, dok su konačni dol i brijeg. Konkretizirano na čovjeka znači: polovine čovjeka kao polarne komplemnetarne polovine žensko – muško su smrtne – konačne, dok su izmjene tih polovina beskonačne i besmrtne. Ovakva interpretacija konačnog i beskonačnog u punom je skladu s valno – kvantnom teorijom i spoznajama koje nam dolaze iz mikrobiologije. Zaključno: sve što je linearno ili monopolarno je konačno – smrtno, a sve što je nelinearno i bipolarno, odnosno četveropolarno je beskonačno.

 3. #3

  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  472
  Što ono Anštajn reče o konačnom svijetu: svijet je konačan ali bez granica.

 4. #4
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Ako je polarno univerzalno za svemir i sve u svemiru, onda konačno i beskonačno mora biti asocirano s polarnim. Moja istraživanja kazuju da je polarno konačno, dok je polarno sjedinjeno beskonačno. Konkretno: žensko, ili muško su konačni ( smrtni ), dok su sjedineni žensko i muško beskonačni ( besmrtni ). To vrijedi za sve polarno.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts