+ Reply to Thread
Results 1 to 7 of 7

Thread: Što je na rubu znanosti

 1. #1
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  255
  size="tall"

  Što je na rubu znanosti

  U zadnje vrijeme ima navodno puno tzv. kvazi-znanosti. Međutim, mislim da i tu ima ponešto ozbiljnijih tema, vrijednih za uzeti na razmatranje. Naročito to mislim zbog toga, jer postoje znanstvenici, koji 'misle drukčije', a nisu prihvaćeni od znanstvene zajednice ili od onih koji ih financiraju pa ih onda proglašavaju kvazi-znanstvenicima, kvazi-arheolozima, kvazi... To treba razlikovati. Običan puk tu ne vidi razliku. Ako se nekog kompromitira (lažno), većina to olako i beskritično prihvaća. Zato se neke stvari proglašavaju ne-znanstvenim, samo zato jer to nekom ne odgovara...

  Primjer toga može biti farmakologija. Zbog velike količine novca koji se vrti na tom polju, mnogi znanstvenici ne dobivaju podršku, pa onda ne mogu svoja otkrića objelodaniti. Neka npr. otkrića mogla bi uništiti ovu unosnu privrednu granu...

  Osim toga, područje energije također je u pitanju. Navodno postoji besplatna energija u neograničenim količinama - ali što bi onda bilo sa naftnom industrijom i sl. Danas kao da idemo unatrag, jer voda koja je do sad bila besplatna - postaje relativno 'skupi proizvod' na kojem se masno zarađuje itd.

  Oni koji 'razmišljaju svojom glavom' proučavaju takve stvari i otkrivaju da to nije baš tako - kako je pisalo u novinama...

 2. #2
  persona non gratis
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  1,538
  Kvazi-znanstvenicima se po pravilu proglašavaju oni koji se pozivaju na nauku, a nemju nikakve veze o naučnom metodu.

  Percepcija 90% populacije o znanosti je "kvaziznanstvena".

 3. #3
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  255
  Da, tu sam se malo krivo izrazio - znanstvenike koji imaju drugačije mišljenje se ne može proglašavati kvazi-znanstvenicima - ali ih se na druge načine diskreditira ili omalovažava njihov rad...
  Percepcija populacije je nužno, ajmo tako reći 'kvaziznanstvena' jer o nekim područjima znanosti može govoriti ili interpretirati neka otkrića samo na svoj, laički način. Ima možda i onih koji na pogrešan način interpretiraju znanost - u nekim svojim ciljevima, npr. popularizacije (na svoj način) znanstvenih otkrića.
  TV-emisija 'Na rubu znanosti' je primjer toga. Iako se ne radi uvijek o znanosti, nego o nekim 'rubnim područima' koje znanost zapravo i ne istražuje.
  Ta emisija bi se trebala zvati npr. 'na rubu poznatog' i ne miješati tu znanost...
  Ali u njoj ponekad gostiju i znanstvenici koji 'misle drugačije', nisu priznati i sl.

  Zapravo sam ću odgovoriti na ovo pitanje: 'na rubu znanosti' je ono do čega znanost još nije došla u svojim istraživanjima, jer je 'duhovne prirode', a ipak postoji kao određeni fenomen, misterij i sl.

 4. #4
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  255
  Ovo bih isto stavio 'na rub znanosti', jer je teško protumačiti znanstveno ili bilo kako - kako je to uopće moguće?
  Teško bi se to moglo protumačiti uvježbanošću...
  Zapravo ne znam - kako? (koncentracija?)
 5. #5
  toaletni leptir fishcrap's Avatar
  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  78
  ili je namješteno ili su majstori fizike ja neznam dovoljno fizike.. ali netko tko zna bi mogao doći do nekog zaključka trebalo bi vidjeti gdje mu je centar gravitacije.. kolika je sila na prstu.. koliko je prst uopće sposoban podnjeti samo ono podizanje oko 15 sec je nategnuto

 6. #6

  Join Date
  Sep 2010
  Location
  Zagreb
  Posts
  1,462
  Quote Originally Posted by fishcrap View Post
  ili je namješteno ili su majstori fizike ja neznam dovoljno fizike.. ali netko tko zna bi mogao doći do nekog zaključka trebalo bi vidjeti gdje mu je centar gravitacije.. kolika je sila na prstu.. koliko je prst uopće sposoban podnjeti samo ono podizanje oko 15 sec je nategnuto
  Ovaj drugi film (zapravo i prvi) bih povjerovao kad bih vidio vlastitim očima, i kad bi taj tip to napravio na mjestu kojeg JA odredim. (bez ikakve hmm 'pripreme' LOL)

  I Uri Geller je savijao žlice pogledom. Svoje žlice, naravno. Kad su mu dali tuđe, onda je brljavio nešto kako energija nije na maksimum nečega bla bla bla bla.

  Živciraju me šarlatani i prodavači magle. Ovako napamet, brijem da ga dižu nekakvim skrivenim ili naknadno zbrisanim užetom zavezanim negdje oko nogu. Tako mi i fizikalno izgleda već ono kad se stavi na ruke; ne izgleda mi 'statički ispravno', ravnoteža sila vidljivo 'ne štima'.

  Evo kako fizikalno 'ispravno' izgledaju takve stvari:  No, ovdje je očito da se radi o nevjerojatnoj snazi - nema nečega 'fizikalno misterioznog'. Nego puste godine prolivenog znoja vježbanjem statičke snage.

 7. #7
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Pa imamo na TV-u NA RUBU ZNAOSTI. Te emisije zorno pokazuje kakva je to znanost? Ako je nšto poznato, ako znanost nešto zna onda je to ZNANOST i takva znanost ima svoj RUB ispred kojeg je područje nepoznato za znanost. Istraživanje tog područja i ulazak u to nepoznato područje je znanost koja nastaje nakon RUBA ZNANOSTI.

  Što je sada tu nejsano?

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts