+ Reply to Thread
Page 3 of 4 FirstFirst 1 2 3 4 LastLast
Results 21 to 30 of 39

Thread: Novi stadij evolucije

 1. #21
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Quote Originally Posted by servantes View Post
  Što je to zakrivljenost prostora?
  Gravitacijsko polje u kojem djekluje grvitacijska sila kAo jdna od ČETIRI.

 2. #22
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Quote Originally Posted by sanja View Post
  errrrrrmmmmm .... A jebajga, moraćeš to malo jednostavnije za nas (persiram sebi ) ignoramuse po pitanju fizike, kvantne mehanike u okviru nje i tako toga.

  Ja pretpostavljam da je naš 3d prostor samo jedan od različitih 3d prostora u nekom 4d (ili nd) prostoru koji ih obuhvata.
  I pretpostavljam da svetlost može prolaziti kroz te svetove krećući se pravolinijski. (kao što linija može seći i ravan, i prostor, itd. )
  ako mi primećujemo da se svetlost zakrivljuje - kako znamo da to nije zbog toga što je naš prostor zakrivljen, pa iz naše perspektive zakrivljenog prostora nešto što je pravo deluje zakrivljeno ?

  Ja ne kažem da ti nisi u pravu, ne kažem ni da geza nije u pravu - samo me zanima jasno pojašnjenje toga na osnovu čega smatrate da ste u pravu.

  Znam da si već dao objašnjenje, ali meni ono nije jasno.
  Možda zato što mi ni otr nikada nije postala naročito jasna.

  Znači, morao bi (ako bi hteo objašnjavati) uzeti u obzir da objašnjavaš nekome ko nema praktično nikakvo početno znanje na datu temu.
  A želeo bi ga steći.
  Što se mene tiĆe uopĆe me ne zanima " moje " pravo, veĆ Činjenica na kojima zasnivam neko svoje glediŠte. Tako je ovdje Činjenica da su znanstvenici mjerenjem i opaŽanjima zakljuČili da gravitacija zakrivaljuje svjetlo i to je dovoljno za zakljuČak da se prostor uvija u smoga sebe. Isto tako je Činjenica da je tetraedar elemntarni fraktal prostora, a tetraedra je po sebi tetraduplex koji se uvije i odvija, reklo bi se koji oscilira.

 3. #23
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  NEKI DAN M S JEDNIM VISOKO ŠKOLOVANIM ČOVJEKOM RASPRAVLJAO O FENOMENU SVJETLA. ZASTRAŠUJUĆA JE ČINJENICA, DA TAKV ČOVJEK, A VJERUJEM I 9 OD 10 MISLE KAKO TOPLINA DOLAZI SA UŽARENOG SUNCA. NEVJEROKATNO JE KAKO NAŠ EDUKCIJSKISUSTAV I POPULIZATORI ZNANOSTI NE OBJASN LJUDIMA DA JE NAMA TOPLO ZATO ŠTO SVJETLO UDARA PO ELEKTRONIMA U ATOMIMA OKONAS I U NAMA I DA RADI TOGA NASTAJE TOPLINA IZ MATERIJALA OKO NAS A NE OD SVJETLA. žARNA NIT U ŽARULJI O DOKAZUE, A MI I DALJE " VJERUJEMO " KAKO NAS SVJETLO GRIJE!?
  SVJETLO NIJE NIKAKVI MISTERIJI AKO SE ZNA ŠTO JE ELEKTOMAGNETNA ENERGIJA, TAKO DA ISZMEĐU SVJETLOSTI I INFTACRVENE TOPLINEKE " SVJETLOSTI " NEMA RAZLIKE.

  NO MOGU LI VAS SVE ZAMOLITI DA SE OKRENETE TEMI I SADRŽAJU TEME KOJA POČELA OVAKO:
  Stephen Hawking: " Humans Have Entered a New Stage of Evolution "

  Nakon nekoliko miliona godina evolucije od majmuna do čovjeka brzina promjena je bila svega jedan bit godišnje.
  Međutim, danas se samo na engleskom jeziku tiska oko 50.000 novih knjiga koje sadrže stotine milijardi bita informacija od kojih se za život koristi negdje oko miliona bita što je više nego u DNA molekuli.
  Ta količina informacija, kaže Hawking, kazuje nam da smo ušli u novu fazu brze evolucije.
  Kuda nas vodi taj novi stadij evolucije?

  ZAŠTO NE RASPRAVLJATE O EVOLUCIJI DANAS I SUTRA? AKO SE NASTAVI OVAKO ZATRAŽIT ĆU DA SE TEMA ZAKLJUĆA, JER JE SADRŽAJ RAZGOVORA DALEKO OTIŠAO OD SADRŽAJA TEME.

 4. #24
  persona non gratis
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  1,538
  Zamisli predstaviti sebi gravitaciju kao savijanje prostora a ne kao privlačanje jednog tijela s drugim (kao kod magneta).
  ovo mi je vrlo zanimljivo.
  aj otvori zasebnu temu, ako ti se da.

 5. #25
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Quote Originally Posted by geza View Post
  Radi se o evoluciji svega pa tako i svijest, ali ne samo svijesti. Moje je gledište temeljem činjenica da mi ljudi u zajednici čovječanstva evoluiramo dalje, što znači da se moramo fizički i mentalno promijeniti, prema potrebama i ambijentalnim uvjetima koji dolaze. Tako na primjer, čovjek u svemiru nije više samo sapiens sapiens Zemlje, već je i ASTRO SAPIENS koji živi u potpuno drugačijim uvjetima od onih na Zemlji. Inače, moje gledište je da se evolucijski grana u ČETIRI nova vida: U astro sapiensa, u robo – sapiensa, u kiborg sapiensa i syber sapiensa. Sve su to već sapiensi koji postoje!
  Zanimljivo mi je vaše gledište o čovjekovom evolucijskom grananju pa bih postavila i par pitanja:

  Koje su potrebe i ambijentalni uvjeti stvorili (stvaraju) astro sapiensa, koje robo sapiensa, koje kiborg sapiensa, a koje syber sapiensa
  tj. bi li mogli u rečeno ukombinirati ne samo eksponencijalni rast informatičkog razvoja nego i geografiju?

  Smatrate li da se u put evolucijskog grananja veže genetički inžinjering i manipulacija hranom (pa i svime ostalim) u većoj mjeri od religije, koja (bar kako je ja doživljavam, a vi me ispravite ako griješim) inklinira očuvanju prirode tj. prirodnog?

  Zar je moguće da će tehnologija, koju sami stvaramo, ne bi li poveća(va)li vlastite mogućnosti, od nas učiniti neka nova bio-tehnološka bića te nas na taj način odvajati jedne od drugih, kad (će) nelinearna znanost; kao najnovija, najmlađa i najkompletnija, radi(ti) na spajanju kako fizike i bilologije, tako i svih ostalih područja, bitnih za razumijevanje (svijeta oko) nas samih pa, stoga, naravno i religije kao velikog motivatora u rastu i razvoju pojedinca; radi(ti) na spajanju ljudi?  (inspirirana nekim vašim riječima, na forumu Filozofija sam otvorila ovu temu pa molim da pogledate)
  Last edited by enky; 24-11-10 at 19:43.

 6. #26
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Quote Originally Posted by enky View Post
  Zanimljivo mi je vaše gledište o čovjekovom evolucijskom grananju pa bih postavila i par pitanja:

  Koje su potrebe i ambijentalni uvjeti stvorili (stvaraju) astro sapiensa, koje robo sapiensa, koje kiborg sapiensa, a koje syber sapiensa
  tj. bi li mogli u rečeno ukombinirati ne samo eksponencijalni rast informatičkog razvoja nego i geografiju?

  Smatrate li da se u put evolucijskog grananja veže genetički inžinjering i manipulacija hranom (pa i svime ostalim) u većoj mjeri od religije, koja (bar kako je ja doživljavam, a vi me ispravite ako griješim) inklinira očuvanju prirode tj. prirodnog?

  Zar je moguće da će tehnologija, koju sami stvaramo, ne bi li poveća(va)li vlastite mogućnosti, od nas učiniti neka nova bio-tehnološka bića te nas na taj način odvajati jedne od drugih, kad (će) nelinearna znanost; kao najnovija, najmlađa i najkompletnija, radi(ti) na spajanju kako fizike i bilologije, tako i svih ostalih područja, bitnih za razumijevanje (svijeta oko) nas samih pa, stoga, naravno i religije kao velikog motivatora u rastu i razvoju pojedinca; radi(ti) na spajanju ljudi?


  (inspirirana nekim vašim riječima, na forumu Filozofija sam otvorila ovu temu pa molim da pogledate)
  Ovakav komentar i pitanja imaju smisla u kontekstu teme koja je otvorena i o tome treba razgovarati, a ne o stvarima koje nemaju veze s temom.

  Do teorije evolucije koju promoviram došao sam nakon višegodišnjeg proučavanja Darvinove i post-darvinstičke teorija, te razmjenio dosta gledišta s vrlo kompetentnim teoretičarima evolucije u Hrvatskoj. Zajednički nazivnik svih mojih zapažanja i razgovora jest, da su se evolucionisti ukopli i stali pred barijerom klasične darvinističke teorije ne znajući ništa reći što je s evolucijom sada, danas i sutra? Obično su odgovori bili da se efekti evolucije o kojoj oni govore pojavljuju tek nakon drug vremena promjena, tako da se po njima današnje evolucijske promjene ne vide. Drugo što sam zapazio jest , da evolucionisti isključivo govore o evoluciji isključivo u kontekstu Daravinove teorije, dok druge evolucije ne primjećuju niti o njima govore, kao na primjer, o evoluciji aparata za destrukciju i ubijanje, evoluciju prometala, evoluciju optike i t.d. i to me je uz neke druga zapažanja navelo da napišem NOVU TZEORIJU EVOLUCIJE koja se utemeljuje na promjenama koje uzrokuje rad i inteligencija čovjeka.

  Idemo na prvo pitanje: „Koje su potrebe i ambijentalni uvjeti stvorili (stvaraju) astro sapiensa, koje robo sapiensa, koje kiborg sapiensa, a koje syber sapiensa
  tj. bi li mogli u rečeno ukombinirati ne samo eksponencijalni rast informatičkog razvoja nego i geografiju. „

  Ambijentalni utjecaj je bitni faktor i u tradicionalnoj teoriji i zove se ADAPTACIJA. Ako se pažljivije pogleda čovjek se stalno adaptira novo nastalim uvjetima ( ambijentima ) koje SAM stvara. Dakle, vidimo, ambijentalne uvjete u tradicionalnoj teoriji stvara PRIRODA, dok u mojoj teoriji ambinetalne promjene i uvjete stvara čovjek. Pa tako imao očiglednu adaptaciju čovjeka na saobračajne uvjete, na prehrambene uvjete, na tvorničke uvjete, na militarističke uvjete, i konačno na ambijentalne uvjete koji su nemogući za ljudski život prema prirodnim kriterijima. Takva jedna adaptacija je bez ikakve sumnje adaptiranje čovjeka za rad i život u vakumu svemira, ili na drugim planetama kao što je Mars, ili Mjesec. Čovjek koji lebdi u svemiru i čovjek koji hoda po zemlji su dva različita čovjeka s bitno različitim svojstvima i to je, kako su ga i drugi nazvali: Astro sapines.

  Robo sapiens nije samo robot „ Asimov „ ili neki drugi čovjekoliko robot, već su roboti svi strojevi na Zemlji s evolucijskom tendencijom da postanu tele upravljani ili dugoročno programirani za neki rad. Recimo, kao što je „ Spirit „ na Marsu. Danas već po nekim procjenama na Zemlji radi oko 2.000.000 robota, a do 2050. bit će ih oko 50.000.000. No ambijentalni uvjeti za robote su u nekim slučajevima bitno različiti od ambijentalni uvjeta života tradicionalnog čovjeka. Roboti mogu ulaziti i raditi u radioaktivnim ambijentima, u minskim poljima, pod vodom, u dubini zemlje, na Mjesecu, Marsu i t.d.

  Kiborg sapines je adroid koji kombinira elemente „ bića s željezni kostima „ i elemente biološkog čovjeka. Smatra se, a već je i u tijeku, da će ravzvoj Kiborga dovesti do poistovječivanja ljudskog i strojnog mozga ( biološki čip ).

  I konačno, imamo syber sapiensa što je virtualni elektronički čovjek koji postoji smo kao DUH bez fizičkih značajki.

  Naravno sve su ovo činjenice koje mi daju za pravo za opisa daljnju evoluciju čovjeka. No ako pitate da li je u svemu tome faktor i geografija, onda bi trebali znati što pod „ geografijom „ podrazumijevamo?
  Ako je to samo zemaljska geografija imamo obilje primjera geografske evolcucije u stvaranju sposobnosti penjanja na visoke planine, kao što su Himelaje, tu su rudnici, zatim podmorja, rijeke, mora, jezera i t.d. gdje se očito događaju evolucijske gegrafske promjene. Kao na primjer, da jedan otok zahvaljujući mostu, prestaje biti otok. A ako je riječ o geografiji Marsa, jasno je, da i ta geografija utjeće, recimo na razvoj Robo sapienesa.

  Slijedeće pitanje je: Zar je moguće da će tehnologija, koju sami stvaramo, ne bi li poveća(va)li vlastite mogućnosti, od nas učiniti neka nova bio-tehnološka bića te nas na taj način odvajati jedne od drugih, kad (će) nelinearna znanost; kao najnovija, najmlađa i najkompletnija, radi(ti) na spajanju kako fizike i bilologije, tako i svih ostalih područja, bitnih za razumijevanje (svijeta oko) nas samih pa, stoga, naravno i religije kao velikog motivatora u rastu i razvoju pojedinca; radi(ti) na spajanju ljudi?

  Ne da je moguće, ono je već u tijeku. Eksponencijalni rast suvremenih promjena uzrokuje tehnologija, koja toliko radikalno mijenja svijet, čovjeka i čovječanstvo da su za mnoge takve promjene neshvatljive ( naročito u Hrvatskoj ). Evolucija o kojoj govorim i pišem je evolucija koja činjenično i logički MORA stvoriti više biće od sebe sama, inače evolucije ne bi ni bilo. Taj proces stvaranja višeg bića od sebe smog ( čovjeka ) je također u tijeku. To se za sada naziva GLOBALIZACIJA, dok je prema mojim spoznajama, a i nekim drugim, to evolucija čovječanstva prema makro svemirskom biću likom čovječanstva kojem sam dao i preliminarno ime HOMOTERAS. Homoteras je razvijeno čovječanstvo, sposobno da se odražava i obnavlja u postojanju. To je jedna od glavnih postavki NOVE TEORIJE EVOLUCIJE. Čovjek i kojem pitate, je stanica takvog organizma s raznoraznim funkcionalnim ulogama. Te funkcionalne uloge su povezane s ekstenzijama ljudskih osjetila i fizičkim moći. Spomenut ću samo što tehnologija radi s čulom vida, ili s optičkom percepcijom. Danas imamo raspon gledanja od nano veličina zahvaljujući elektronskom mikroskopu do gledanja svemirskih nebula ili zvijezda udaljenih milijardama kilometara, zahvaljujući teleskopu Hubble, što je naravno optička tehnologija. Prema mom gledištu tehnologija je već učinila te promjene i čini ih dalje, tako da čovjek u supersoničnom zrakoplovu i čovjek na biciklu nisu više dva ista čovjeka.

  Eto toliko, nadam se da ste zadovoljni s odgovorom,a ako ne pitajte dalje, komentirajte i interpretirajte temu : Stephen Hawking: " Humans Have Entered a New Stage of Evolution "

 7. #27
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Zašto se ne nastavlja rasprva o NOVOJ TEORIJI EVOLUCIJE koja je evolucija ljudske zemaljske civiliozacije? Zar je ugodinije raspravljati o evoluciji ježinca, muhe ili štakora nego o evoluciji ljudskih osjetila i ljudske biološke sile?
  Moje konkretno pitanje je: Da li je čovjek evoluira od stanja prije 2.000 godina do stanja kakao je danas i kakav je čovjek danas?
  Ajde pomaknimo se malo u budućnost, prošlost je poznata. Što će nam ako ne znamao kuda nas vodi sadašnja i buduća evolucija?

 8. #28
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Ovo vas već pitah. Možda niste vidjeli.

  Quote Originally Posted by enki View Post
  Smatrate li da se u put evolucijskog grananja veže genetički inžinjering i manipulacija hranom (pa i svime ostalim) u većoj mjeri od religije, koja (bar kako je ja doživljavam, a vi me ispravite ako griješim) inklinira očuvanju prirode tj. prirodnog?
  Zanimalo bi me vaše mišljenje.

  Naime, ja držim kako još uvijek postoji mogućnost da religija (ne znam koja) promijeni smjer evolucije.

 9. #29
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Quote Originally Posted by enki View Post
  Ovo vas već pitah. Možda niste vidjeli.  Zanimalo bi me vaše mišljenje.

  Naime, ja držim kako još uvijek postoji mogućnost da religija (ne znam koja) promijeni smjer evolucije.
  Oprostite nisam primijetio pitanje, pa evo sada ću pokušat odgovoriti na prvo i drugo.

  Što se tiče utjecaja religija, ili religije, na evoluciju, čini mi se da religija nema evolucijski utjeca, ako pod evolucijom podrazumijevamo PROMJENU. Religija po mom gledištu ima USMJERAVAJUĆI UTJECAJ NA EVOLUCIJU, ali smo nakon što objekti evolucije potaju njezini subjekti. Konkretno to znači ovo: Do pojave moderne religije, naročito Kršćanske, evolucija čovjeka i čovječanstva je bila kao i svaka druga evolucija živih bića. Pojavom Isusa budućnost se USMJERAVA prema atribucijama Boga, a ostvaruje ju ljudski rad, ili općenito ZNANOST. Dakle, smatram da je pokretač i nositelj evolucije čovjeka i čovječanstva znanstveni aparat svijet ostvaren TEHNOLOGIJOM koja STVARA I MIJENJA SVE, UJKLJUČUJUĆI I TRADICIONALNU DJEVIĆANSKU PRIRODU.
  Čovjek zahvaljujući svojoj evoluirajučoj inteligenciji danas već manipulira oblicima života, tu je dakako i genetički inženjering, ali čovjek već stvara i nove oblike života.
  Put takvog religijskog usmjeravanja i grandioznog aparata znanosti na očigled svih stvara veliki gigantski NOVI BIOLOŠKI ORGANIZAM kojeg za sada nazivamo čovječnstvo. U tim velikim transformacijama transformira se i sam čovjek, koji upravo evolucijskom logikom mora stvori više biće od samoga sebe. Indikacije za to su granjanje na četiri smjera: robo sapiens, kiborg sapiens, astro sapiens i syber sapiens. Moj osobni doprinos tim novim vizurama evolucije je biće koje sam nazvao HOMOTERAS. Homoteras je biće u svom evolucijskom maksimumu, a označava ga sposobnost SAMOBNAVLJANJA.
  Ovakvo viđenje evolucije na prvi pogled daje sliku čovjeka i čovječanstva kao uništavača prirode, što je po mnogo čemu činjenica, ali se pri tome ne vidi da čovjek i čovječanstvo uništavajući staru prirodu STVARAJU NOVU. Ta NOVA PRIRODA je atraktivna za izučavanje sadašnje i buduće evolucije, poglavito na razini čovjeka i čovječanstva.
  Za kraj jedna napomena: poneki moje tekstove tumače kao da odbacujem sve poznate teorije evolucijie, što u pogrešno. Ja samo govorim o novoj evoluciji podrazumijevajući staru koji ne pobijam, već se samo stara teorija nadilazi novom. Radio lampa nije odbačena tranzistorom, ona je samo nadiđena. Tako je u svemu.

 10. #30
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Ne razumijem. Pa zar kršćanstvo (a i judaizam te islam) ne "propagiraju" skroman život tj. život u kojem materijalno znači samo u smislu zadovoljenja osnovnih potreba, dočim se naglasak stavlja na duhovni rast tj. put u kojem najviše vrijedi upravo ono što nema cijenu?
  Ukoliko rekoh ispravno, kako onda religija može biti sukladna nastojanjima znanosti da čovjeka nadogradi tehnološkim dostignućima, kad ta tehnološka dostignuća, htjeli ne htjeli, kao nus pojavu imaju "okretanje" u smjeru novca, koji, tako, postaje novi bog čovječanstva?

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts