+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 11 to 13 of 13

Thread: Što je ezoterija?

 1. #11
  Gazali o ezoteriji kaže kratko, prenoseći od nepoznatog izvora:

  Netko je rekao: "Čovjek učen egzoteričnim znanjem je ukras ovog svijeta i države, ali čovjek učen ezoteričnim znanjem je ukras kraljevstva meleka (anđela)."
  Nema takvog bogatstva kao što je znanje, niti takvog siromaštva kao što je neznanje. - Abi Talib

  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 2. #12
  tehuti's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  350
  Lijep citat i u sridu. Ne možemo do srži duhovnosti bez da ne prijeđemo trijem hrama. A hram je unutra. Čim smo bliže oltaru hrama, tj. centru sebe, to smo bliže istini.

  Sve ono što je vanjsko se uvijek svodi na društvene norme, običaje i tradicije. Unutarnje je skriveno i ego radi sve da zadrži svijest samo na površini. Ezoterija se bavi upravo tim skrivenim, tj. okultnim (lat. occultus - skriveno). A onaj koji je glavni svećenik svojeg vlastitog hrama, on pleše sa anđelima (hebr. malachim, melech, arab. melek).

 3. #13
  Unutrašnja spoznaja je srce i duša naše ukupne spoznaje, a to je ono što bi ezoterija trebala biti ili voditi ka tome. Neku doktrinu, princip ili zakon možemo shvatiti izvanjski (pa i pridržavati ga se), ali dok ne uđemo u samu srž zakona, dok ga ne shvatimo i prihvatimo cijelim svojim bićem, dotad će taj zakon uvijek biti (u većoj ili manjoj mjeri) nametnut izvana, pa makar nas nitko ne prisiljavao da ga prihvatimo doli mi sami sebe. Jedna od velikih poruka se nalazi i u Bibliji - tako Stari Zavjet možem shvatiti kao egzoteriju, vanjsko, formalno, spoljašnje - dok Novi Zavjet možemo gledati kao ezoterično, unutrašnje, skriveno, ono što moramo u sebi pronaći. Dok u SZ Jahve "drma" izvana i zahtjeva pridržavanje zakona, dotle u NZ Isus žestoko odbacuje formalizam, zahtjevajući da forma bude odraz suštine, sadržaja, unutrašnjeg a ne pukog zakonika. Ovo dvoje (suprotno mišljenju velikog broja ljudi) po meni nije suprostavljeno. Jedno poteže drugo, drugo pak poteže prvo. Formom do suštine, suštinom do forme. Tu se postiže jedinstvo i ravnoteža svakog vjerovanja i svakog čovjeka.
  Nema takvog bogatstva kao što je znanje, niti takvog siromaštva kao što je neznanje. - Abi Talib

  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts