+ Reply to Thread
Page 3 of 3 FirstFirst 1 2 3
Results 21 to 22 of 22

Thread: Je li opravdano biti na strani ugnjetavanih?

 1. #21
  N'dugu's Avatar
  Join Date
  Sep 2010
  Location
  u oku majmuna
  Posts
  369
  Quote Originally Posted by sanja View Post
  A opet, zašto bi se pokretalo?
  Šta fali divljacima?
  Ništa, pod uvjetom da imaju dovoljno hrane i da su je kadri dohvatiti. Meni se čini da su naše društvo izmislili nordijci koji su živjeli po nekim tundrama. Oni su morali krenuti nekamo jer nisu imali dosta hrane, a usput su i porobili sve pred sobom. Kršćanstvo s tim nema veze, to je mediteranska vjera. Germani su preradili kršćanstvo u protestantizam koji se bavi samo time da što više pokrene društvo prema zgrtanju materijalnog, a katoličanstvo je opstalo samo kao korumpirana, srednjovjekovna, fjakasta varijanta iste stvari.

  Izvorno, samo s ciljem da pokrene ljude u pljačku, "križarski rat" i da kmetove uvjeri da je sasvim dobro i ispravno biti kmet (nakon što više ropstvo nije prolazilo - to prolazi samo kad jedna kultura porobi drugu, ali kad se međusobno integriraju i steknu istu kulturu robovi normalno traže građanska prava - vidimo i slučaj naše ilegalne useljenice iz Splita u SAD-u koja tamo ima status ropkinje, bez ikakvih prava, ali ta prava traži budući da je usvojila američku kulturu i jezik).

  Onaj koncept "kad je previše snage" je bio omiljen i kod taoista i konfučijanaca; znači njima je "previše snage" bilo jednako tako slabost kao i premalo snage, a puno slabosti (jin) je nekad moglo biti i snaga. To je pametniji koncept od ovog europskog barbarskog "udri jače, manijače" i "tko jači, taj tabači", ali kad pravo pogledaš, radi se samo o sofisticiranijoj ideologiji koja je omogućila da u Kini tisućljećima opstaju carstva i dinastije.

 2. #22
  N'dugu's Avatar
  Join Date
  Sep 2010
  Location
  u oku majmuna
  Posts
  369
  Što imaju zajedničko papa Franjo i Ernesto Che guevara de la Serna?

  Izgleda da imaju, ako je vjerovati D. Pilslu:

  U potpunosti sam uvjeren da bi se Papa složio da nam trebaju nježnost i snaga. Ili, kako bi rekao Ernesto Che Guevara de la Serna: da se moramo učvrstiti, ali bez gubljenja nježnosti. To je jedini način da obranimo slobodu i zaštitimo dignitet čovjeka.
  Ovo je, ideološki gledano, bućkuriš. Teško da bi se Che složio s bilo kojim oblikom kršćanstva, ali opet, danas je katolička crkva opet jaka na Kubi, kao način obrane od američkog imperijalizma. Prema tome, više od ideoloških pitanja, radi se tu o čistoj obrani domovine od jačih i većih od sebe. Slobode nema bez čvrstine.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts