+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2

Thread: Nostradamus

 1. #1

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  size="tall"

  Nostradamus

  Mnogi ga smatraju najvećim prorokom u povijesti čovječanstva. Tko je bio taj zanimljiv i nadasve neobičan čovijek?
  Njegovim proročanstvima se pripisuju događaji stotinama godina nakon njegove smrti. Kako je moguće predvidjeti budućnost?  Nostradamus se rodio 1503. godine u Francuskoj pokrajini Provansi na jugu zemlje. U svojim dvadesetima se već oženio i stekao lječničku naobrazbu, a otvorio je i vlastitu ljekarnu, u kojoj su, naravno, bili njegovi pripravci. Međutim, tada se dogodilo nešto što je posve promijenilo njegov daljnji životni put. U epidemiji kuge koja je u ono vrijeme bila najopakija i najrasprostranjenija bolest, preminula mu je žena i djeca. Njegovi zagovornici smatraju da je upravo taj događaj potaknuo njegove vizije. U takvom mračnom okruženju, Nostradamus je krenuo na putovanje Europom. Putovao je više od desetljeća, upijajući nove ideje koje su se tada širile Europom. 1550. se vraća u Provansu spreman za početak pisanja svojeg najpoznatijeg dijela "Proročanstva", koja će ga proslaviti u cijelom svijetu.

  Knjigu je počeo pisati 1555. i to u stihovima. Zašto u stihovima? U ono vrijeme inkvizicija je bila prilično rasprostranjena i malo je trebalo da se nekog optuži za bavljenjem magijom, vještačenjem i drugim, u ono vrijeme, čudnim pojavama. Međutim, Nostradamus je to vješto prikrio u svojoj knjizi upravo stihovima. Napisao je 942 proročanstva, od dolaska nacista na vlast do atentata na Kennedya pa sve do rušenja tornjeva blizanaca 11.9.2001. godine.

  "Plamen iz Zemljina središta protrest će tornjeve novoga grada. Dvije će stijene dugo ratovati dok Aretuza rijeku krvlju ne natopi." Zagovornici Nostradamusovih proročanstava tvrde da u ovim stihovima baš svaka riječ ima vezu sa rušenjem tornjeva blizanaca u New Yorku. "Plamen iz Zemljina središta" je nafta kao temelj eksplozije, "protrest će tornjeve novoga grada" taj novi grad je New York u novom svijetu, Americi. "Dvije stijene" su kršćanstvo i islam koji će nakon tog događaja ratovati godinama. Zanimljiva je i činjenica da je nakon rušenja tornjeva, u danima nakon tog događaja, najtraženije ime na Google tražilici bilo upravo - Nostradamus.

  No, kako to da nitko niti jedan događaj nije predvidio unaprijed koristeći se Nostradamusovom knjigom? Jel to upravo zbog tih stihova kojim je pisana? Jedno je sigurno, svaki događaj koji odjekne u čitavom svijetu, od terorističkih napada, atentata, ratova, pa do prirodnih katastrofa (potresa, tsunamija, uragana) povezuje se sa proročanstvima ovog čovjeka - Nostradamusa

  Evo jedne, meni vrlo drage, pjesme čiji naslov nosi njegovo ime:

  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 2. #2

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  111
  Zanimljiva tema pa da se malo nadovežem.

  Nostradamus, Francuz židovskog porijekla, bio je, za ono vrijeme mračnog srednjeg vijeka, svakako vrlo inteligentan čovjek.
  Radio je kao astrolog, ali i liječnik, na dvoru Karla IX.

  Još se kao mlad čovjek izrazito trudio u traženju lijeka protiv kuge.
  Međutim, iako je mnogima pomogao, svoju familiju nije uspio spasiti od te opake bolesti, koja je harala Evropom.

  Da li je nakon te tragedije "prolupao" (kako to mi kažemo), tražeći smirenje u svojim lutanjima Evropom, teško je reći, no tada je dobio volju za pisanjem pa je sve svoje misli, nekad jasnije a nekad zbrkano, zapisivao i uspio i objaviti u knjizi "Centurije" (što, zapravo, znači - stihovi).

  Proročanske misli u toj knjizi mogu se tumačiti (kao i kod svih ostalih proročanstva) na više načina, od kojih - nakon što se događaj zbio - odabiremo ono što nam najbolje odgovara.

  PS:
  Tomek, jako lijepa pjesma u uvodnom postu. Baš mi je drago da sam je imao prilike poslušati!

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts