+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 11 to 20 of 20

Thread: Asketizam pretjeranoću do duhovnosti. Ma kako?

 1. #11
  tehuti's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  350
  Quote Originally Posted by Meteor View Post
  U potpunosti se slažem s tehutijem da asketizam predstavlja takvu pretjeranost da ometa normalnog čovjeka u razvoju njegove duhovnosti.
  Ako živimo u ovom svijetu, onda moramo živjeti onaj život kakav nam je dan, sa svim našim osjetilima, tako da asketizmom ne postižemo ništa. Moramo biti sposobni da uz osjetila, koja nam je Bog dao, znamo vrednovati i duhovne pojmove.

  Međutim, vrlo je interesanatno da su svi veliki proroci na neko vrijeme odlazili van dodira s ljudima u tišinu, gdje su vjerojatno živjeli vrlo asketski, da bi se, kako kažu, duhovno uzdigli.
  Kako sad to spojiti?
  Ništa... Meditirati u svakodnevnim situacijama, u hodu, kada već ne možemo do knjiga u stresnim situacijama, možemo ponavljati najdraže stihove i citate iz duhovnih knjiga i kontemplirati njihovo značenje, urezivati ga u srce (dakle transcendirati razum). Duhovnost se može povezati sa svakodnevnicom, mada treba dosta volje.

  Očito za nas većinu koji nemamo taj luksuz da stalno budemo u osami, nama jedino preostaje meditirati u svakodnevnici jer tako brišemo umjetnu dihotomiju profanog i svetog. No prije ili kasnije, svaki zreli duhovnjak prestaje funkcionirati kroz tu dihotomiju i briše granice duhovnog i ne-duhovnog. Takvim stavom posvećujemo svakodnevne radnje koje smo ranije smatrali banalnima, prljavima i neduhovnima. Vjeruj mi, uspjeva ako si daš truda. Provjereno.

 2. #12
  Tatum's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  607
  Quote Originally Posted by tehuti View Post
  No danas je ideja da duhovnjak aktivno živi u svijetu bez suzdržavanja i da se bavi nekom vrstom društveno-korisnog rada u smislu davanja duhovne pomoći, potpore i učenja.

  Sve više mislim kako je asketizam potpuna suprotnost duhovnosti jer ubija želju a želja je gradivni element, cigla u hramu unutarnjeg bića.


  Nije li to indivdualno?
  Ako je neko duhovan tip, ne mora to nužno značiti da je proisteklo iz aketizma ili da je asketizam smetnja za doseći duhovnost.
  Pretpostavljam da se svi duhovnjaci nađu u nečemu: neko u odricanju a neko u svjetovnom jer bolje uoče kukolj u žitu.
  Nekima duhovnost izvire iz boli .


  Kako nekome uopće reći da nije dovoljno duhovan jer:...?
  Last edited by Tatum; 16-04-11 at 12:44.

 3. #13
  The Ruler hex's Avatar
  Join Date
  Apr 2011
  Location
  around
  Posts
  31
  Asketizam za duhovne praktikante u odredjenom razdoblju zivota moze biti pozitivan, dok ukoliko se pretvori u stil zivota na duze staze (ili ti do kraja zivota) , to definitivno smatram pretjeranim i potpuno nepotrebnim.
  Uzimam za primjer budisticke studente u hramovima i hiduisticke brahmacarye (ucenike u celibatu) u hramovima, koji zive u potpunom celibatu,sa svega 6 sati sna,spavanje na tvrdom,minimalnim skromnim obrokom,jednostavnom odjecom,cestim postovima,bez puno (ako i ikakvog) doticaja sa svjetovnim stvarima. Smatram to povoljnim samo ako je na odredjeno vrijeme ,odnosno vrijeme studiranja spisa s naglaskom na meditaciju.
  U tom razdoblju od recimo nekoliko godina ta osoba moze odricanjem fokusirati se maximalno na proucavanje spisa i uvjezbati um kako da se fiksira na ono sto je u datom trenutku bitno.
  Medjutim ako takav asket ostane dozivotno u toj poziciji ,to tada IMO prelazi granicu povoljnog nacina zivota jer se pretvara u jednu veliku negaciju materijalnih potreba i uzitaka od kojih mnogi spadaju pod osnovne zivotne potrebe svakog psihicki/fizicki/emocionalnog bica. Eh sad,ako oni misle da ce u materijanom svijetu postati iskljucivo duhovni tako sto sve materijalno svedu na minimum , neka im. Ja to smatram samo pukim prezivljavanjem.
  Vampire Skull (klik)
  We are the Borg. Resistance is futile.

 4. #14

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  111
  Quote Originally Posted by Tatum View Post
  Nije li to indivdualno?
  Ako je neko duhovan tip, ne mora to nužno značiti da je proisteklo iz aketizma ili da je asketizam smetnja za doseći duhovnost.
  Pretpostavljam da se svi duhovnjaci nađu u nečemu: neko u odricanju a neko u svjetovnom jer bolje uoče kukolj u žitu.
  Nekima duhovnost izvire iz boli .

  Kako nekome uopće reći da nije dovoljno duhovan jer:...?
  E pa to isto i mene jako interesira. Drugim riječima možemo li uopće procijeniti, uočiti ili osjetiti nečiju duhovnost?
  Da li se ona odražava u uravnoteženosti neke osobe, u njenoj sposobnosti da smireno reagira na bilo kakve zgodne ili nezgodne primjedbe ili životne situacije?
  I da li se ta sposobnost može postići asketskim načinom života ili nakon teških ili bolnih doživljaja u životu, stvarno je individualno pitanje.

  Inače, jako mi je pristupačan način tumačenja tih pojmova, koje daje tehuti. Bravo za tehutija.

 5. #15

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  111
  Quote Originally Posted by hex View Post
  Asketizam za duhovne praktikante u odredjenom razdoblju zivota moze biti pozitivan, dok ukoliko se pretvori u stil zivota na duze staze (ili ti do kraja zivota) , to definitivno smatram pretjeranim i potpuno nepotrebnim.
  E, ovo mi se baš sviđa. Na kraće staze asketizam stvarno može pomoći čovjeku da sredi svoje misli, da se oslobodi suvišnih opterećenja pa da onda lakše nastavi s normalnim životom. Možda se post u raznim religijama može tretirati kao neka vrsta asketizma za čišćenje duše i tijela, s time što, na žalost, mnogi nakon posta pretjeruju u suprotnom smislu pa im bude zlo. Znači, takav postupak nije za svakoga, tko se nije za to pripremio i nema izrazitu želju da se oslobodi suvišnih misli i opterećenja.

 6. #16
  Baš sam se pitala, prije nekog vremena kad me zainteresirala meditacija, nije li sad prikladno osamiti se, povući u samostan/monasterion, ili neki sličan način (zabacivši sad nimalo nesimpatično pitanje kako bih ja sad mogla u samostan i gdje bih uopće mogla ) jer me 'život' skupa s obvezama samo odvlačio od tih praksa.

  Čini mi se da ima smisla osamljivanje radi traženja duhovnosti, proučavanja teologije itd... jer danas je u svijetu puno toga što nam nužno ne treba (recimo Internet ), pogotovo od artikala, jedemo previše toga, gledamo previše toga, na udaru smo previše toga... čak toliko da više ne možemo svojevoljno, ako želimo živjeti u društvu, izolirati baš sve te utjecaje i ne dopustiti da ijedan utječe na nas Dosta toga pomućuje misli i vodi u korak naprijed - dva nazad maniri. Zašto ne odbaciti dobar dio toga? I u pop kulturi se već pomalo odbacuje - pa se 'fura' minimalizam. Čemu onda veličanje društvenog angažmana - kad se na društvo može djelovati i putem pisanja, recimo... ne nužno izravnim kontaktom - i svrstavanje pustinjaštva u kukavičluk?
  S druge strane, jest neka vrsta kukavičluka jednostavno otići od odgovornosti, ljudi koji traže, itd.... ali neki se ne osjećaju za, recimo, osnivanje obitelji, šire društvene kontakte, govore, utjecaje...
  K tome, ako će htjeti meditirati i čitati po cijele dane, ipak će se netko morati brinuti da imaju čisto, popeglano, skuhano... Dakle možda je ipak veći čin osamiti se.
  Ima li ovo smisla?
  have a strawberry
  Darkness isn't always evil, but light is often quite deceptively evil.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 7. #17
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  always outnumbered,
  Bi li se složila s izjavom: Kome je mnogo dato, od njega se mnogo i očekuje?

 8. #18
  Hm. Moguće. Ali ne bih se sloila s tim kao devizom, jer mi mirie na egomaniju
  Smatrati da je nekome puno dano, podrazumijeva da je drugima dano manje i da je taj netko iznad tih drugih, recimo, a to je opasan teren.
  U svakom slučaju onaj kome je puno dano (ako je itko zaista pogodovan) ne bi smio toga biti svjestan... nego bi trebao djelovati iz nekih drugih poriva
  Zgodno
  have a strawberry
  Darkness isn't always evil, but light is often quite deceptively evil.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 9. #19
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Pa si tako svojom zadnjom rečenicom skoro pa objasnila (pravi) asketizam tj. njegov smisao.

 10. #20
  Quote Originally Posted by enky View Post
  Asketizam dolazi od grčke riječi skēsis to znači 'trening' tj. 'vjeba', a označava apstinenciju od fizičkih uitaka kako bi se dosegle religijske tj. duhovne vrijednosti.

  Dakle, unutar asketskog "načina" nalazim kontradikciju, jer njegovanje jednostavnosti drim vrlinom, no odricanje od fizičkih uitaka drim neumjerenoću tj. manom.

  Recimo, da bacim paralelu, "izliječeni" alkoholičar (inače, nigdje nećete naći termin 'izliječeni alkoholičar'; samo 'liječeni alkoholičar') se svakodnevno odriče alkohola, a ja sam, pak, miljenja kako bi bio stvarno izliječen kad bi mogao s vremena na vrijeme popiti npr. deci crnog vina nakon objeda i u tome stvarno uivati.

  K tome, ako se pronalazi zadovoljstvo u odricanju od uitka, a ne pronalazi zadovoljstvo i u povremenim uicima, ne moe se postići uravnoteenost, a kako itko neuravnoteen moe doseći duhovni mir?
  Potpuno se slaem sa boldnim.


  Inače, zato bi netko ako je mudar htio ita mijenjati na sebi? Ako mu se ne sviđa situacija, osjećaji ili bilo to to trenutno jest, nije li se bolje i produktivnije pomiriti sa tim nego bjeati od toga?

  Od čega bjei onaj koji je ivot posvetio asketizmu?

  Ne moemo reći da nekud ide, jer on ne zna i ne moe znati gdje ide, pa samim tim to ne moe niti eljeti.

  Moemo reći samo da od nečeg bjei, jer mu trenutna situacija ne odgovara. A logika govori kad prestane bjeati, da je stigao tamo gdje je krenuo.

  Dakle, asketizam, djeluje jo dublje zakopavanje u ono od čega se eli pobjeći.
  Ako bih proveo u djelo svu teoriju koju znam, gdje bi mi bio kraj...

  Uvijek je lake teoretizirati i puno pričati, nego "zasukati rukave" i uraditi ono o čemu toliko pričamo.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts