+ Reply to Thread
Page 3 of 4 FirstFirst 1 2 3 4 LastLast
Results 21 to 30 of 40

Thread: Bitke - II svjetski rat

 1. #21

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Opsada Anzija

  Savezničko iskrcavanje u Anziju i Nettunu dogodilo se 22.1.1944. Invazija je trebala iznenaditi Nijemce jer je obišla "Gustavovu liniju", a zatim bi se savezničke sile morale naglo probiti do Albanskih brda i do ceste koja vodi u Rim. No, američki 6. korpus je oklijevao desetak dana utvrđujući mostobran prije prije nego što je počeo prodirati u unutrašnjost. Međutim, snage u Anziju su brzo zaustavljene. Pojavila se Luftwaffe, a s mirnih odsjeka "Gustavove linije" naglo su dopremljene nacističke jedinice cestama i mostovima, premda su saveznici bili uvjereni da su ih njihovi avioni toliko oštetili da se neće moći popraviti. Gotovo četiri mjeseca ostali su napadaći prikovani na mostobranu, na kojemu je gotovo svaki četvorni metar bio otvoren za njemačku artiljeriju s obližnjih brda. Streljački jarci, obično sklonište pred bombardiranjem, bile su često do vrha pune kišnice. Jedini zaklon bila su površinska skloništa sagrađena od vreća s pijeskom i kuće koje se nisu pretvorile u hrpe ruševina. Tek 11.6.1944. kad su 5. i 8. armija počele s masovnim napadima na "Gustavovu liniju", uspjeli su se vonici u Anziju probiti kroz obruč. Ukupno je bilo izgubljeno 59 000 ljudi, a više od polovice tog broja bilo je izgubljeno zbog bolesti, iscrpljenosti i gladi. Pa čak i mučnog čekanja koje je "ubijalo" živce, te mučne nesigurnosti, i pitanja, gdje će pasti sljedeća granata?

  Nesmetano pomičući postrojbe između Anzija i "Gustavove linije", general Kesselring je zadržavao saveznike u oštroj zimi 1944. S dobro utvrđenih položaja u planinama, Nijemci su dan za danom sipali vatru na napadaće pod sobom. Unatoč, za ono vrijeme, suvremenom oružju, kojim su se služile obje strane, bio je to neuobičajen rat po starom: teretnjaci i tenkovi su postali skoro neupotrebljivi zbog blata, snijega i planina. Opskrba je stizala na mazgama i vojnici su živjeli otprilike jednako kao u prvom svjetskom ratu.

  Za obje strane rat je bio krvav, izjedao je živce i prividno bio beskonačan. Međutim, kad se približilo proljeće, saveznici su na kraju čvrsto odlučili da će prekinuti takvo stanje na bojištu. U travnju su strateške snage izvršile 21 000 letova bombardirajući mostove, željeznice i druge njemačke opskrbne veze. Britanska 8. armija pod zapovjedništvom sir olivera Leesea, jer je Montgomery bio pozvan u Englesku, pojačala je Clarkovu 5. armiju na položajima ispred "Gustavove linije", tako da su amerikanci mogli prodirati tirenskom obalom prema Anziju. Velika ofenziva je počela 11.5.1944. Slijedećeg dana su saveznici prešli rijeke Garigliano i Rapido, i njemački se front počeo raspadati.
  18.5.1944 je pao Cassino.

  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 2. #22

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Bitka za Maltu

  Pobjeda se u većini slučajeva u 2. svjetskom ratu smiješila onima koji su imali više goriva. Rat se vozio na nafti, a naftu je kao gotovo sve ostalo trebalo s velikim troškovima prevesti iz znatne udaljenosti. Glavni britanski put u Sjevernu Afriku vodio je gotovo 5 000 kilometara daleko od Rta dobre nade, dok su osovinske sile imale samo 500 kilometara puta kroz Sredozemno more. To bi za Rommela morala biti velika prednost, ali Britanci su imali Maltu, a Malta je bila ključno pitanje tko će pobijediti u pustinji.

  Taj mali otok, koji leži u tjesnacu između Sicilije i Tunisa, bio j eupravo na onom mjestu odakle se moglo udarati po neprijateljskim konvojima. Hitler i Mussolini su se dogovorili da treba uništiti britanska zrakoplovna i pomorska uporišta na Malti i zauzeti otok prije no što Rommel ponovno i, kako su se oni nadali, posljednji puta napadne Egipat. Churchill i britansko vrhovno zapovjedništvo su se složili u tome da Maltu treba pod svaku cijenu zadržati. Luftawaffe je nemilosrdno bombardirala otok. U prosincu 1941. Nijemci su izvršili 169 bombarderskih letova iznad Malte. Sljedećeg mjeseca još 262 leta. Britanci su unatoč golemim gubicima u ljudima i brodovima uspijevali snabdijevati otok potrebnim materijalom za opstanak. Međutim, položaj je postao očajan. Osovinski konvoj su se počeli probijati na drugu stranu i Rommel je mogao potkraj siječnja 1942. godine provesti novu ofenizvu pa je 8. armiju potisnuo natrag na crtu Gazala-Bir Hacheim. Churchill je zahtjevao snažnu ofenzvu da zaustavi Rommela i smanji prtsak na Maltu, ali Auchinleck je smatrao da njegova armija još nije dovoljno spremna. Zatim je u svibnju 1942. Rommel ponovno napao.  Dana 19.6.1942. bio je pred Tobrukom. Dva dana kasnije Tobruk je pao. Rommel je promaknut u čin feldmaršala njegova se armija domogla velikih skladišta municije, hrane, a u prvom redu nafte. Činilo se da su njegove teškoće s opskrbom riješene. "Čemu da se sada mučimo s Maltom" - rekao je Htleru jednom prilikom. Hitler se složio s time. Invazija je opozvana i Rommel je otišao dalje prema Egiptu.

  Obustava invazije, kasnije se pokazalo, bila je sa strateške strane, velika pogreška Rommela, koliko god on bio cijenjen kao vojni stručnjak u ono vrijeme.
  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 3. #23

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Rat u Africi

  U ratu u Sjevernoj Africi postojale su tri faze. Prva je počela u rujnu 1940. kad je golema talijanska armija pod zapovjedništvom maršala Rodolfa Grazianija prodrla iz Libije u Egipat. Do prosnca je bilo mnogo borbi. Zatim je za dva mjeseca britanska armija na Nilu, kojom je zapovjedao general Archibald Wavell, potjerala Talijane 800 kilometara natrag u Libiju. Drugo razdoblje počelo je u proljeće 1941. Hitler je poslao u Afriku svoj afrički korpus i generala Erwina Rommela koj se borio s Britancma u Libijskoj pustinji pa malo dobibao, malo gubio, i opet dobivao sve dok se nije približio Aleksandriji na 110 kilometara. Zatim je došlo proljeće 1942. Britanci su odlučno uzvraćali udarce, a Rommelova je opskrba zakazivala, ali Hitler i Mussolini su unatoč tome svakog dana vijesti da je dolina Nila osvojena. Treće razdoblje je počelo u jesen 1942. godine, kad su Britanci i Amerikanci prodrli u Maroko i Alžir i kad je britanska 8. armija, kojom je u to vrijeme zapovjedao general Bernard Montgomery, napala osovinske armije kod El Alameina i potjerala ih u bijeg. Taj se bijeg pretvorio u jedan od najduljih uzmaka u povijesti ratovanja. Za 80 dana prešao je Rommel 2 800 kilometara, odnosno udaljenost između Pariza i Moskve. Za sobom je ostavljao pustinju posutu spaljenim tenkovima i tisućama mrtvih i ranjenih. Na kraju svog uzmaka našao se pred britanskom 1. armijom i Amerikancma koji su dolazili sa zapada.  Talijani su poslali 13.9.1940. pet divizija na Egipat čvrsto uvjereni da će brzo pobijedti. Međutim, kod Sidi Barranija su se ukopali i mirovali tri mjeseca. Britanci su iskoristili to vrijeme da pojačaju svoje snage. Kad su napali, imalu su samo dvije divizije, ali kao da ih ništa nije moglo zaustaviti. Rat u pustinji punoj stijena, gdje nije bilo zaklona i malo znakova za orjentiranje, bio je sličan pomorskom ratovanju, pa su se Britanci upravo zbog toga znali tako dobro boriti u njemu. Osim toga su imali i bolje oružje od Talijana i neusporedivo bolje generale. Redom su zauzeli niz utvrda na obali sve do Bengazija i uhvatili 130 000 zarobljenika. Mussolinijev novi rimski imperij topio se sporo ali sigurno.
  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 4. #24

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Operacija "Torch"

  8.11.1942. američke i britanske snage iskrcale su se u francuskom Maroku i Alžiru u operaciji nazvanoj "Torch". Tom su invazijom saveznici stvorili mogućnost da udare u leđa Rommelovu afričkom korpusu. To je bilo najviše što su u to vrijeme mogli učiniti da pomognu teško opterećenom Sovjetskom Savezu koji je zahtijevao drugi front. Operaciju je, međutim, poremetio veoma nejasan politički položaj. U prvom redu trebalo je Britancima dodijeliti podređenu ulogu zbog francuske povrijeđenosti koja je vukla korijen još iz 1940. kada je engleska mornarica uništila francusku eskadru u Oranu (da ne padne u neprijateljske ruke). Generala de Gaullea i njegove "slobodne Francuze" potpuno su isključili iz operacije, jer su ih francuski oficiri, vjerni Vichyu, smatrali izdajicama. General Eisenhower, koji je zapovijedao operacijom, ocijenio je da će biti bolje ako surađuje sa službenicima višijske Francuske, uključujući i admirala Darlana. Zbog te odluke su ga teško kritizirali. Unatoč uvjerenjima da će doći do suradnje, Francuzi su se većinom odupirali iskrcanim postrojbama, iako se nisu odupirali kad je Hitler istodobno zaposjeo neokupirani dio Francuske. Borbe nisu dugo trajale, pa su se Francuzi u Sjevernoj Africi pridružili borbi protiv Hitlera.  Samo tri dana nakon iskrcavanja u okviru operacije "Torch", Eisenhower je poslao britansku prvu armju, s dijelovima američke, hitno u Tunis, kamo je Hitler 9.11.1942. počeo slati velika pojačanja. Da su mogli zauzeti luke Tunis i Bizertu, prtisnuo bi drugi krak velikih kliješta na osovinsku vojsku koja se u to vrijeme daleko na jugu i istoku povlačila pred Montgomeryjem. Hitlerove trupe, prebačene zrakoplovima, dobile su utrku i zaustavile Britance na brežuljcima Tunisa. Eisenhower je krajem prosinca prekinuo borbe i doveo velika pojačanja da zadrže protivnika dok se ne približi Montgomery. Međutm, sredinom veljače 1943. je feldmaršal Rommel iznenada provalio 80 km duboko kroz klanac Kasserine, što nje imalo trajnije posljedice, ali je bila velika škola iskustva za savezničke vojnike.
  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 5. #25

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  A na moru...

  Sjeverni Atlantik bio je poprište najdulje i najodlučnije bitke u ratu. Sve nade u pobjedu saveznika nad nacističkom Njemačkom oslanjale su se na Britaniju. Odande će početi zrakoplovna ofenziva, kao i otvaranje drugog fronta. Britanija je, međutim, bila ovisna o opskrbi putem mora. 3 000 milja dugačke opskrbne veze sa Sjevernom Amerikom predstavljale su put njezina života. "Presijecite taj put i Britanija će toliko izgladnjeti da će se sama predati", rekao je Htler.

  Nije bilo dvojbe o tome koja strana uživa prednost u pomorskom ratovanju. Britanija je na moru bila devet puta snažnija od Njemačke. Međutim, upravo onako kao u prvom svjetskom ratu, i sada su njemačke podmornice postale strahovito snažno oružje. Tako su konvoj SC-42 napale podmornice na visini rta Farewell na Grendlandu i potopile 21 brod od 36, ostatak brodova od uništenja spasila je magla. Dugo se činilo da bi Hitler mogao postići svoju namjeru. Tek duboko u godini 1943. kriza (opasnost) je prošla. Do tada su milijuni tona nužno potrebne robe, tisuće brodova i brojne tisuće hrabrih ljudi nestali u ledenim dubinama Atlantika.  Na moru nikad nije bilo "Sitzkriega". Rat na moru je počeo jedan sat nakon Hitlerova napada na Poljsku, u zoru kad je stari njemački bojni brod "Schleswig-Holstein" otvorio vatru na Gdanjsk. Dva dana kasnije, prije no što je Velika Britanija navijestila rat, jedna je njemačka podmornica torpedirala brod za kojega je kapetan kasnije tvrdio da je mislio kako je mislio da je naoružani trgovački brod. Taj je brod, "Athenia", bio prekooceanski putnički brod na putovanju u Montreal. Kad je potonuo zapadno od Hebrida, 112 ljudi je izgubilo živote. Zatim se 13. do 14. listopada podmornica U-47 uvukla u veliko britansko pomorsko uporište u Scapa Flow, sjeverno od Škotske i u jednoj od najsmionijih podmorničkih akcija potopila bojni brod "Royal Oak".
  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 6. #26

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Napad na Poljsku

  Malo prije napada na Poljsku, sazvao je Hitler svoje generale da h uputi u politički položaj i da im da dodatnu motivaciju za nove zadaće koje su ih očekivale (Hitler je bio odličan govornik). Neka budu tvrdi i nemilosrdni. Morat će postupati surovo i stegnuti srca. Rekao je da jači uvijek ima pravo. Ta su se načela počela ostvarivati 1.9.1939. kad je Wermacht bez upozorenja prodrla u Poljsku. Napad je bio upravo tako grub kako ga je Hitler mogao samo priželjkivati. Poljska obrana i zrakoplovstvo su bili zastarjeli, a njemačka vojska u ono vrijeme najmodernija na svijetu. Njemačko je zapovjedništvo k tome prvo ostvarilo uništavajuće metode "Blietzkriega", munjevitog rata. Poljaci su bil hrabri, ali hrabrost im je općenito bila jalova kao, na primjer, onda kad je konjanička brigada kopljima napala kolonu nacističkih tenkova. U samo jednom tjednu brze su motorizirane njemačke pješadijske snage i Luftwaffe uništile poljsku vojsku do temelja.  Premda su se Francuska i Velika Britanija ugovorom obvezale da će pomoći Poljskoj, ipak su oklijevale nakon nacističkog napada i u prazno govorile o nastojanjima da se obnovi mir. Već 3.9.1939., dva dana nakon napada, navjestila je Chamberlainova vlada rat, i to na zahtjev gnjevnih poslanika u Donjem domu. Francuska vlada je bila još neodlučnija po tom pitanju. Nesretnoj Poljskoj nije ništa pomoglo što su njezini saveznici stupili u rat. Francuska se u ugovoru obvezala da će nekoliko dana nakon napada na Poljsku početi veliku ofenzivu protiv Njemačke. Hitlerova je Siegfriedova linija protiv Francuske bila uglavnom samo varka, sagrađena od vrlo malo betona i veoma mnogo propagande. Njezina se posada borila u Poljskoj i samo su 23 drugorazredne divizije bile raspoređene ispred Maginotove linije u kojoj se nalazilo 110 savezničkih divizija, većinom francuskih. Međutim, Francuzi su se prestrašili sjećajući se gubitaka u prvom svjetskom ratu i nisu napali. I tako su se Poljaci hrabro i beznadno borili doživljavajući dvostruku izdaju, jer su im Rusi prišli s leđa i zaposjeli istočnu polovicu zemlje. Pobijeđeni narod bio je izbrisan sa karte Europe i utonuo u noć nacističkog barbarstva u kojemu su Poljake, prezirno ih nazivajući "podljudima", planski maltretirali, nečovječno postupali sa njima vrlo često ih istrebljivali.
  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 7. #27

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Napad na Nizozemsku

  Unatoč tome što je Htiler okupirao Poljsku, Norvešku i Dansku, u Nizozemskoj i Belgiji su se ipak nadali da će Njemačka poštivati njihovu neutralnost. No, 10.5.1940. oko 3 sata ujutro nacistički je blietzkrieg provalio preko granica Belgije, Nizozemske i Luksemburga. Nijemci su izjavili da su došli zaštititi svoje tri žrtve prije napada Velike Britanije na te zemlje, pa su poslali ultimatum da će svaki otpor nemilosrdno ugušiti (samo jedan od mnogih smiješnih objašnjenja za okupaciju). Napad se već prilično dobro razvio kad je ultimatum poslan.

  U Nizozemskoj se napad većinom odvijao iz zraka. Napadači su doletjeli u jedrilicama ili su iskočili kao padobranci. Odmah su zaposjeli netaknute mostove i omogućili tenkovskim jedinicama da prodru duboko u zemlju, gdje ih nisu zadržavale vodene zapreke u koje su se Nizozemci toliko uzdali. Branioci su se, međutim, hrabro borili. Kod Haaga su natjerali na uzmak jednu nacističku jedinicu koja je sletjela na zračnu luku da zarobi kraljicu i vladu, a ispred Rotterdama su se tako žestoko branili da je Hitler odlučio masovno bombardirati grad kao čin čiste okrutnosti i bijesa, premda su pregovori za predaju grada već započeli kad su zrakoplovi stigli. Središte Rotterdama bilo je sravnjeno sa zemljom, otprilike 800 ljudi je ubijeno, a nekoliko tisuća ranjeno. Iste večeri, 14.5.1940., dobile su sve nizozemske jedinice zapovjed da prekinu borbu, a narednog dana bila je predaja potpisana. Kraljica Wilhelmina je, međutim, pobjegla u Englesku, a njezina emigrantska vlada i dalje je ostala u ratu.  U Nizozemskoj je nakon poraza došlo do tlačenja, kao i u svim državama koje su postale nacističke žrtve. 18.5.1940. je Arthur von Seyss-Inquart postao namjesnik Reicha za Nizozemsku. Njegovo imeniej ulijevalo povjerenje stanovnicima. Bio je bečki kvisling (izdajica) koji je pomogao Hitleru da priključi Austriju, a kasnije je bio zamjenik neopisivo brutalnog Hansa Franka, generalnog guvernera poražene Poljske. Počeo je naizgled skromno i obećao Nizozemcima da ih neće pokušati pretvoriti u naciste, ali se postepeno pritisak pojačavao jer je htio potpuno podvrgnuti cijeli narod. Zauzvrat, otpor Nizozemaca je porastao, njihova se prirođena tvrdoglavost pojačala pa se među njima rodio i raširio snažan pokret otpora.

  Otpor je javno eksplodirao onog dana kad su se nacisti u veljači 1942. prvi puta bacili na istrebljenje židova. 400 Židova poslali su u koncentracijske logore, a dva dana kasnije počeo je nizozemski narod sabotirati. Njihov su prosvjed nemilosrdno ugušili ali umjesto da se Nizozemci zastraše, postali su samo oprezniji. Za vrijeme čitavog rata skrivali su i branili Židove kako god su mogli. U Amsterdamu se djevojčica Anne Frank sa svojom obitelji sakrivala dvije godine i pisala dnevnik prije nego što su je otkrili i poslali u koncentracijski logor u sigurnu smrt. Seyss-Inquartova ruka je postajala sve teža, ali Nizozemci su sve spretnije izvršavali sabotaže, uhodili i noću ubijali naciste. Platili su, međutim, visoku cijenu: 200 000 Nizozemaca poslano je u koncentracijske logore, a mnogo ih je i ustrijeljeno po kratkom postupku.
  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 8. #28

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Pad Mussolinija

  Dok su savezničke postojbe prodirale kroz Siciliju, Mussolini
  se nalazio u Riminiju u sjevernoj Italiji i moljakao Hitlera da mu pomogne sa novim vojnim kontigentom da se suprotstavi invaziji koja je, kako se činilo, bila neizbježna. Hitler mu je dao samo prazna obećanja, a iscrpljenii preplašeni Duce (Mussolini) se vratio u Rim gdje ga je čekala propast. 24.7.1943. su se sastali crno uniformirani članovi velikog fašističkog vijeća da ga izbace i da, kako su se nadali, na vrijeme spase svoju kožu. Kralj Viktor Emanuel mu je formalno oduzeo vlast. Mussolinija su uhitili 25.7.1943. i potajno ga odveli pa zatim zatvarali u nekoliko osamljenih zatvora, dok je maršal Pietro Badoglio, junak nekadašnje fašističke pobjede u Etiopiji, postao predsjednik talijanske vlade. Šest dana kasnije su se američke i britanske snage na Siciliji spojile južno od Etne i počele posljednji i najteži dio operacije "Husky". Progoneći elitne njemačke čete od stijene do stijene, prodirali su prema Messini. Savezničke inžinjerske jedinice stvarale su prava čuda, polažući provizorne mostove preko dubokih klanaca, gdje je neprijatelj, povlačeći se, uništio mostove. Trebalo je goleme količine teške opreme prebaciti uskim, primitivnim seoskim cestama. Kod Troine je odbijeno desetak očajnih njemačkih protunapada.

  17.8.1943. saveznici su zauzeli Messinu i otok je bio njihov, ali njihovim zrakoplovnim i pomorskim snagama nije uspjelo spriječiti da 60 000 njemačkih vojnika pobjegne u Italiju na kopno. Za to se vrijeme Badoglio pogađao o predaji koja bi omogućila Italiji da nagovijesti rat Njemačkoj. Saveznici su zahtijevali bezuvjetno primirje jer su htjeli izbjeći predbacivanja kakva su slušali nakon njihova pogađanja sa sumnjivim Darlanom u Africi. Naposljetku su 3.9.1943., istog dana kad je Montgomeryjeva vojska stupila na kontinent i počela napredovati prema sjeveru, Talijani službeno prihvatili savezničke uvjete. 8.9.1943. je Badoglio objavio predaju, a sat i pol nakon toga je vrhovni zapovjednik Eisenhower obavjestio radijem vojnike na brodovima koji su plovili prema Salernu.
  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 9. #29

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Kamikaze - "Božanski vjetar"

  Sastavni dio japanske taktike postao je napad kamikaza nakon uspješnog pokušaja u zaljevu Leyte gdje su Japanci na taj način potopili jedan eskortni nosač zrakoplova, a druge nosače oštetili. Nakon toga su se saveznički pomorci temeljito upoznali sa samoubilačkim pilotima. Napadi kamikaza, što znači, "božanski vjetar", bili su vrlo uspješni za vrijeme borbi u zaljevu Lingayen, jer su potopili četiri saveznička broda i oštetili još njih 43. Kdo Iwo Jime su samoubilački zrakoplovi potopili jedan eskortni nosač zrakoplova i oštetili pet drugih brodova, među njima dva nosača.

  Taktika kamikaza je odgovarala japanskom značaju i izražavala očajni vojni položaj carstva. Skoro svi vrhunski piloti bili su mrtvi i većina japanskih zrakoplova prve linije uništena. Međutim, zastarjeli zrakoplov bio je isto tako djelotvoran, ako je bio pun eksploziva, a mladog čovjeka moglo se vrlo brzo naučiti da leti i da dovede zrakoplov do savezničkih brodova pa da se zatim zajedno s njime zaleti u brod. Najgore iskušenje sa samoubilačkim zrakoplovima doživjeli su američki i britanski mornari za vrijeme borbi za Okinawu. Bili su na dosegu aerodroma na japanskim matičnim otocima pa su uvijek iznova padali udarci po invazijskim brodovima i po brzoj skupini nosača zrakoplova. 30 brodova je potopljeno, iako ni jedan nije bio veći od razarača. Međutim, 368 brodova je bilo oštećeno, a među njima su se nalazili i nosači zrakoplova i bojni brodovi. Neki su od njih bili na nekoliko mjeseci izbačeni iz stroja. Gotovo 5 000 mornara je ubijeno od strane kamikaza. Dok su se napadi nastavljali, amerikanci su usavršili taktiku za borbu protiv kamikaza, dok su Japanci sve teže nalazili mladiće koji bi se htjeli ubiti. Mnogo se njih vratilo i izjavilo da nije pronađen cilj.

  Svi tvrde da postoji jedan svijet, ja tvrdim da postoje dva. Jedan je moj, a ovaj drugi djelite kako želite. J.M.
  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 10. #30
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Tema ti je belosvetska!

  Čitam ja, tako, svaki post, pogledam videe; i ne samo da sam mnogo naučila, nego me tema kontinuirano potiče na razmišljanje.
  Ovaj zadnji post, posvećen kamikazama, je, zapravo, štivo nad kojim se čovjek ne može ne zamisliti, ne može ne pitati "je li biti kamikaza ultimativna hrabrost?".

  Sad, ne vjerujem da su se mladi Japanci mogli, tek tako, izvući iz uloge kamikaze, ali vjerujem da oni, koji su svoje "kamikazne" zadatke uistinu i izvršili, u zadnjim trenucima života imali izuzetno tešku odluku za donijeti, jer volja za životom (osim kod npr. slučajeva kliničke depresije) je "najjača životna sila".

  I kako sad - ubiti sebe? Prisliti se prekinuti svoj život, k tome još znajući da se radi o ratnom stanju (gdje, svakako, mnogi Japanci nisu bili za rat, kao, uostalom, vjerujem, većina ljudi)?

  Baš da se čovjek zamisli.

  Dio odgovora, naravno, leži i u tvojoj rečenici:"Mnogo se njih vratilo i izjavilo da nije pronađen cilj.".

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts