+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: Templari (vitezovi templari)

 1. #1

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  size="tall"

  Templari (vitezovi templari)

  Templari ili vitezovi templari su kršćanski vojni red osnovan 1118. godine nakon prvog križarskog rata.
  Upravo te 1118. godine glavni osnivač reda Hugo de Payen otputovao je iz Svete Zemlje sa ciljem da osnuje red čija će primarna zadaća biti da zaštiti hodočasnike na njihovom putu do Jeruzalema.
  Dvije godine nakon osnivanja reda Hugo de Payen vraća se u Jeruzalem sa novim članovima reda. Red templara tada broji 300 članova, odnosno vitezova. Od tada templari postaju redovni vojnici.
  Međutim oni su bili i miljenici pape što im je uvelike podignulo reputaciju. Tako im je vladar Svete Zemlje dao čitavo jedno krilo svog dvora u Jeruzalemu da bi tamo boravili.
  Upravo taj čin je početak i jedne priče koja je do sada ostala jedan od najvećih misterija zapadne civilizacije. Naime, ispod tog krila gdje su vitezovi boravili, nalazio se hram koji je dao sagraditi Salomon, sin Davidov. Do danas je ostalo nejasno da li je to bila puka slučajnost ili pomno izrađen plan da su se templari nalazili iznad hrama.

  Zašto je hram bio bitan?

  Nakon pobune židova pod Rimskim carstvom (66-70.n.e.) u strahu od odmazde legionara, židovi su sakrili blago u prostore hrama koji je zatim uništen.
  Sada templari dobivaju jednu drugu ulogu, osim što su vitezovi, sada su i tragači za blagom (blago kralja Salomona) koje seže u najranije doba kršćanstva.
  No puno bitnije od samog blaga bili su spisi koji su najvjerojatnije bili temelj kršćanstva. Postoji i priča o Svetom gralu (kaležu), no to zasad lebdi između legende i istine.
  Tim pronalaskom templari su dobili još veće ovlasti od pape koji ih je ionako već prije simpatizirao. Pa su tako između ostalog jedino njemu zakonom odgovarali.
  Kriteriji za postankom viteza templara je bio vrlo strog. Pa su tako većinom u red ulazili plemići koji su zauzvrat poklanjali templarima svoja imanja i posjede.

  Usko povezan sa vitezovima templarima bio je i Sionski priorat. Njegova zadaća bila je štititi Kristovu krvnu liniju, jer su vjerovali da je zapravo sam Isusu pobjegao na jug Francuske sa Marijom Magalenom te da su tamo dobili dijete. Da li je to još jedna zanimljiva priča ili su se stvarno dogodile takve stvari? Do danas je nejasno. Međutim, diskusija oko ove, za kršćanske krugove, kontroverze teme je sa razlogom osuđivana od strane Crkve. Sama činjenica da bi takvo nešto moglo postojati, srušila bi temelje kršćanstva kakvog danas poznajemo, pa je sa razlogom toliko osuđivana ta tema. A kršćanstvo kao najmasovnija religija uvelike bi uzdrmala sve pore društva.

  1307. godine francuski krlaj Filip IV Pravedni i papa Clement V iskovali su urotu protiv templara. U povijesnim knjigama je zapisano da je glavni razlog urote bio ljubomora na njihovo bogatstvo. No da li je to baš tako? Zar je stvarno ljubomora mogla potaknuti da se u noći 13. listopada 1307. (petak 13.) dogode masovna uhićenja i pogubljenja templara? Ili su templari posjedovali nešto što bi poremetilo temelje kršćanstva?
  Ima nekoliko verzija priče zašto se to dogodilo. O ovom misterioznom i nadasve kontroverznom redu vitezova moglo bi se potrošiti puno riječi koja bi uvelike mogla biti samo nagađanja i pretpostavke jer se kroz povijest mnogo spisa "izgubilo", uništilo itd.

 2. #2
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  Moram se tu nadovezati - Sinoski Priorat kakvim ga opisuješ je fiktivna organizacija koju je ustanovio Pierre Plantard kao potporu svojoj lažnoj tvrdnji kako je upravo on veliki prorok kojeg je najavio Nostradamus. To se smatra jednom od većih prijevara 20. stoljeća i novinari kao i drugi istraživači davno su razapeli i Plantarda i cijelu prijevaru oko Sinoskog Priorata koju je početkom osamdesetih popularizirala knjiga Sveta Krv, Sveti Gral.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 3. #3

  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  104
  Quote Originally Posted by /dev/null View Post
  Moram se tu nadovezati - Sinoski Priorat kakvim ga opisuješ je fiktivna organizacija koju je ustanovio Pierre Plantard kao potporu svojoj lažnoj tvrdnji kako je upravo on veliki prorok kojeg je najavio Nostradamus. To se smatra jednom od većih prijevara 20. stoljeća i novinari kao i drugi istraživači davno su razapeli i Plantarda i cijelu prijevaru oko Sinoskog Priorata koju je početkom osamdesetih popularizirala knjiga Sveta Krv, Sveti Gral.
  Sionski priorat sam naveo iz razloga što korijene vuče iz doba templara, odnosno neka nagađanja potječu iz njihovog doba koja su kasnije povezana sa tom organizacijom. Nego, pravo pitanje je što je to bilo u tim spisima koji su pronađeni u Solomonovom hramu? Vjerojatno je i to bio jedan od razloga nastanka Sionskog Priorata, jer ovako, kad je to misterija, svašta se može nagađati pa na kraju i izmišljati.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts