+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: Gdje je nestao čovjek?

 1. #1
  Tatum's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  607
  size="tall"

  Gdje je nestao čovjek?

  Gdje su nestale, u što se pretvorile - duše naših malih mjesta?
  Gdje odoše malomišćanske navade? Gdje su nestali ljudi?

  Živim u malom turističnom mjestu, na Jadranu of kors. To je mjesto, zapravo, dio grada, uz more; mjesto lijepih kuća i vrtova. Ali nestali su oni ljudi, koji su ga načinili. Preuzeli ga neki novi ljudi, koji su sve svoje nasljedstvo, sve vrijednosti predodredili navali turista i prilagodili (se) ukusu došljaka. Da me ne shvatite krivo, ja nemam ništa protiv ljudi, ma otkud god da dolaze, ako se ponašaju korektno, ali ovo više nije dolazak gostiju, nego dolazak "gospodara" u podređen kraj...ma, kako god rečeno, ne mogu uljepšati dojam, koji imam.
  Nekad su se pod sobama čuli pjevci, revao je tovar za dobrojutro - i to je bio doživljaj, ispunjenje, upotpunjujući ugođaj buđenja - a crkvena su zvona obznanila jutro i točno vrijeme.

  Meni je takvo što davalo osjećaj pripadnosti, osjećaj života. Danas ja moram šaptati, opominju se stanari što pozdravljajući se na ulici nose vodu u suhe vrtove udaljene od kuće.
  A jedino me to još vezuje za doba, kad je prirodno bilo prirodno i živjelo se s prirodom.
  Gdje je nestalo ljudskosti i veselje sretanja susjeda, prva kava s nonicama ..

  Žalosno, ali danas se mi moramo skrivati, jer više vrijede automobili naših gostiju, nego naša duša; više vrijedi njihov mir, nakon noćnog izlaska, nego susret mještana..

  Još se ja dobro sjećam pjevanja klape kasno navečer i to bez razglasa i ozvučenja. Sjećam se sjedenja na rivi i ćakulanja uz more, umjesto hlađenja klimom uz tv.
  Pamtim i mlade s gitarom i nježnim zvucima romantičnih ljubavnih pjesama...
  Nema. Ničeg od tog više nema.

  Gdje je sve nestalo?

  Ima li netko, kome to isto nedostaje ili pripadate generaciji, koja se izgubila u mobitelima, smartfoninma, klimama i noćnim izlascima, fejsbucima pa ni ne znate za ove ljetne običaje, koje sam onako sa sjetom opisala?


  Zašto moramo šaptati ? Pa slobodni smo..! Ili nismo? Kome robujemo? Europi? Eurima? Svojoj gluposti i spremnosti na prodaju za šaku jada, dok lijepe vrtove pretvaramo u parkirališta, a konobe u apartmane...
  Smatram ovo izdajom.

 2. #2
  tehuti's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  350
  Eto, a ja imam apartman u Novalji. U prvih par godina pohođenja mjesta bio sam samo turist na odmoru. Nakon nekoliko godina stari je dobio u kompenzaciju za obavljeni posao stan u blizini samog centra. Ista stvar što kažeš, makar je Novalja već dugo čisto turističko mjesto. Svjedočim sve većem useljavanju dotepenaca i turista koji okupiraju apartmane masovno. Mnogi od njih nisu ni Hrvati.

  Taj proces je neizbježan, nažalost. Jednostavno zato što se u kapitalizmu sve kupuje, a novac je bog. Druga stvar, mlađi otočani masovno odlaze na studij i škole u Zadru i općenito izvan otoka Paga. Nema novih snaga koje bi održale tradiciju. Koliko god izolirani i zatucani, mladi otočani ipak žele moderan način života. Život na otoku je težak, depresivan a i sama atmosfera van turističke sezone je ubitačna (nekoliko ljudi mi je reklo da van sezone ne možeš sresti ni psa na cesti a kamoli stanovnike).

  Nikad nisam živio u primorskim uvjetima i kulturi našim primoraca, ali vjerujem da njima više smeta odumiranje autentičnog domorodačkog duha.

  Teško je održati ono što je nekad bilo. Biraj razloge: način života, razina obrazovanja, teški poljoprivredni i ini uvjeti, zamrznutost u vremenu, kapitalistički sustav poslovanja i života, strani utjecaji, globalizacija, užurbanost života i rokovi, pritisak sa svih strana...

  Što god da bilo, ne vjerujem da se staro može vratiti. Vjerujem da to nije pesimistična izjava, već realistična, na obostranu žalost. Možda to mene manje pogađa jer nisam rođen u duhu primorske kulture niti svojatam ta mjesta i načine života. No, suosjećam sa svime što kažeš.

  Dobro, evo neki dan bile klape na rivi pjevale, dosta stranaca je slušalo. No bez obzira na opstojanje tradicije, sve prije ili kasnije dolazi k svom kraju ili slabljenju.

 3. #3
  Tatum's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  607
  Quote Originally Posted by tehuti View Post
  Taj proces je neizbježan, nažalost. Jednostavno zato što se u kapitalizmu sve kupuje, a novac je bog.
  Znaš koliko je ovo točno? Onoliko koliko se mi predamo tome.
  Znam, pouzdano znam da imamo i volje i snage oduprijeti se toj navali modernog mentaliteta koji ne stvara naš turizam nego ga uništava, a ponajprije strpljenjem i snagom da educiramo stanovništvo da još uvijkek kma pravo na svoj autohtoni i prirodni , urođeni mentalitet koji je od nas i napravio to što jesmo: turističku destinaciju oazu divljine u srcu Eurpe uz čisto more i smokve i vino..Zašto se mi toga sramimo?

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts