+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6

Thread: Peta

 1. #1
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  size="tall"

  Peta

  PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), vjerojatno najpoznatija udruga za životinjska prava na svijetu, i broji oko dva milijuna članova. Osnovali su je 1980. Ingrid Newkirk i Alex Pacheco (Ingrid Newkirk je još uvijek predsjednica udruge). Udruga je svjetsku slavu stekla 1981. slučajem Majmuna iz Silver Springsa, 17 makakija na kojima su se vršili eksperimenti neuroplastičnosti (sposobnosti mozga da reorganizira svoje funkcije). Aktivisti PETA-e infiltrirali su laboratorij i u javnost plasirali slike i priču o testovima koji su se provodili nad makakijima, i koji su uključivali onesposobljavanje ganglija pojedinih udova te povezivanje ostalih udova kako bi se makakija prisililo da pokuša koristiti šapu ili nogu u kojoj nema osjećaja. Borba za skrbništvo i medijska kampanja u kojoj su sudjelovale mnoge medijske ličnosti proslavile su PETA-u diljem svijeta i formirale je u udrugu kakva je danas.
  Aktivnosti udruge često su prezentirane uz podosta medijske pažnje posebice zbog promotivnih kampanja u kojima intenzivno koriste šokantne slike te oskudno odjevene ili potpuno gole žene zatvorene u kaveze.

  PETA je orijentirana na četiri najvažnije točke u svojim protestima: sustavni uzgoj životinja za hranu, sustavni uzgoj životinja za krzno, eksperimentiranje na životinjama i životinje u show businessu; iako često vodi i kampanje i informativne skupove i protiv istrebljivanja štetočina, ribolova i općenito konzumacije mesa i mesnih prerađevina. PETA također održava i lanac centara za zbrinjavanje životinja, te pružaju jeftine ili besplatne usluge sterilizacije pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca te potiču posvajanje iz prihvatilišta umjesto uzgoja. Ingrid Newkirk u mnogo je navrata izjavila kako životinjen ikada nisu ni trebale biti pripitomljavane te kako bi sve kućne ljubimce i životinje iz uzgoja trebalo osloboditi u divljinu.
  Međutim, ovaj thread nije hvalospjev PETA-u, nego upravo suprotno. Ovaj thread je vrlo jasno defamiranje PETA-e.


  Što PETA ne želi da znate o njoj:

  U 2009. Godini PETA je u svoja prihvatilišta smjestila 2 366 životinja. Od tog broja osam je posvojeno, OSTALE SU EUTANIZIRANE. To je stopa ubijanja od 97% „spašenih“ životinja. Ali to nije ništa prema brojevima iz 2006: od 1030 „spašenih“ pasa, ubijeno je 988 (96%), dok je kod mačaka omjer još strašniji, od 1960 „spašenih“ ubijene su 1942 (99%).

  Od 2000. do 2009. Godine PETA je usmrtila 21.537 životinja. PETA eutanazira svaku životinju koju se smatra neudomljivom, no nema nikakvog naputka ili kriterija za proglašavanje životinje takvom. Procjena ovisi isključivo o djelatnicima prihvatilišta. Debra Saunders, kolumnistica San Francisco Chroniclea, to je slikovito opisala riječima: „PETA progoni druge zbog ubijanja životinja za hranu ili u svrhu istraživanja. Zatim i sama ubija životinje, ali zbog mnogo bitnijih razloga: da napravi mjesta za druge životinje koje će ubiti kasnije.“

  Godišnji budžet PETA-e je 33 milijuna dolara. MANJE OD 1 POSTO tog iznosa potroši se na životinje, dok se najveći postotak troši na reklamne kampanje i aktivnosti koje nisu predmet medija. Između ostalog, donacija od 70.000 dolara Rodneyu Coronadu, aktivistu eko-terorističke organizacije ALF (Animal Liberation Front), osuđenom piromanu poznatom po tome što je spalio stambeni kompleks vrijedan 50 milijuna dolara, pri čemu pukom srećom nije bilo stradalih. S druge strane, PETA protestira protiv udruga kao što su Državni institut za borbu protiv raka, Seaworld, Nasa, zatim razni lanci restorana, pa čak i internetska multiplayer video igra World Of Warcraft.

  Novčane donacije nepoznatih iznosa također su bile upućene drugim osuđivanim članovima ALF-a i ELF-a (Earth Liberation Front). Obje ove organizacije Newkirkova javno podržava, i često koristi frazu „bez agresivnog protestiranja nema revolucije mišljenja“. Obje ove organizacije, također, FBI smatra ozbiljnom terorističkom prijetnjom jer njihove metode „agresivnog protestiranja“ uključuju fizičke napade, eksplozivne naprave, zapaljiva sredstva, krađu, provale te različite druge teške oblike vandalizma nad osobnom imovinom djelatnika tvrtki koje proglase „neprijateljima životinja“.

  Ingrid Newkirk sterilizirala je svoje jajnike u dobi od 22 godine. Pobornica je sterilizacije i nerađanja, i postoji nekoliko snimaka na kojima komentira djecu kao „odvratnu vrištavu gamad“. Unatoč njezinim izjavama o oslobađanju životinja, privatno ima trinaest kućnih ljubimaca, većinom pasa.

  Sam slučaj majmuna iz Silver Springsa koji je proslavio Newkirkovu i PETA-u bio je upitan od samog početka. Iako su životinje bile ozljeđivane u svrhu eksperimentiranja, većina dokaza koje je PETA prezentirala bili su lažni. Edward Taub, doktor koji je provodio istraživanje, optužen je po 119 točaka okrutnosti prema životinjama i zanemarivanja nužnosti da im se pruži pravilna veterinarska skrb. Već pri prvom suđenju 113 točaka je odbačeno jer su veterinari koji su po nalogu Ministarstva Poljoprivrede obavljali nenajavljene inspekcije laboratorija potvrdili kako se za životinje pravilno skrbilo i kako (van eksperimenata) nisu bile ni na koji način zlostavljane ili držane u nehumanim uvjetima. Taub je u konačnici kažnjen sa 3.500 dolara globe zbog zanemarivanja nužnosti da im se pruži pravilna veterinarska skrb. Te preostale odbačene su nakon žalbe jer je ustanovljeno kako se navedena kaznena odredba ne može primijeniti na licencirani medicinski laboratorij.

  Ovdje ću još samo spomenuti kako je kao izravna posljedica istraživanja nad makaki majmunima iz Silver Springsa dokazana neuroplastičnost mozga kod odraslih osoba, te je temeljem tog istraživanja dr. Taub razvio CI terapiju (Constraint-Induced Movement Therapy), koja je revolucionarizirala liječenje žrtava moždanog udara i drugih oštećenja mozga, pomažući im da steknu određenu dozu kontrole nad onesposobljenim dijelovima tijela. Kao direktan rezultat te terapije žrtve moždanog udara dokazano su povratile djelomičnu ili čak i potpunu kontrolu nad dijelovima tijela koji su bili paralizirani godinama.


  PETA – udruga za prava životinja, ili obična medijska kurva? Prosudite sami.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 2. #2
  Koji su ti izvori?

 3. #3
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  Sve navedeno može biti pronađeno, dio po dio, u medijima. Bit će, mislim, tridesetak stranica (što novinskih portala, što online primjeraka novina) koje su izravno ili neizravno doprinijele ovom threadu.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 4. #4
  Iz kojeg razloga eutanaziraju? "Nemogućnost" skrbi za iste ili? Ovo me, priznajem, iznenadilo. Čemu raditi nešto takvo ako se tome može kad tad ući u trag i donijeti negativni publicitet?

 5. #5
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  Eutanaziraju navodno samo bolesne i stare. Otkad je to preko 90% napuštenih, to nijedna statistika ne može objasniti. Evo ti primjeri iz relativno "jačih" internet medija.

  LINK

  LINK

  A i ovo je dosta zgodno.

  LINK
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 6. #6
  Vjerojatno se povode za onim: "Bolje mrtav nego da se pati u boxu".

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts