+ Reply to Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: Biblijske Zablude

 1. #1
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  size="tall"

  Biblijske Zablude

  Postoji mnoštvo zabluda u vezi riječi napisanih u Bibliji, koje se šire bilo nerazumijevanjem bilo doslovce „glasinom“ – to i to piše u Bibliji, a u Bibliji zapravo piše nešto sasvim drugo. Ovdje ću navesti neke od takvih tipičnih zabluda, i pokušati pojasniti njihovo podrijetlo.

  Rajska jabuka – ovo je vjerojatno najčešća zabluda, ali i najbolje poznata tako da i mala djeca već znaju da plod s drveta Spoznaje nije bila jabuka, kako mnogi vole reći, nego nedefinirani plod. U vrijeme pisanja Postanka jabuka je kao voće bila nepoznata na bliskom istoku. Do ove zablude je najvjerojatnije došlo u prijevodu, jer se u starom engleskom riječ „apple“ koristila za sve vrste voća.

  Besmrtna duša – ovo je mnogo manje poznata, ali također vrlo učestala zabluda. Nigdje u bibliji se ne spominje da je duša besmrtna. Nigdje. Dapače, u samoj Bibliji se navodi (Ezekiel 18) „Duša koji griješi će umrijeti“ i (Matej 10:28) „Ne bojte se onih koji mogu ubiti tijelo ali ne i dušu. Bojte se onih koji mogu u Paklu uništiti i tijelo i dušu.“. Kao i sve u Bibliji, i ovo se može interpretirati na razne načine, ali ostaje činjenica da se nigdje ne navodi da je duša besmrtna.

  Sotona u Rajskom Vrtu – Nigdje u Postanku se ne spominje Sotona, pa tako ni u dijelu koji se odnosi na iskušavanje Eve. Navodi se samo kako se radilo o zmiji „koja je bila lukavija od svih zvijeri na zemlji“ (Postanak 3:1). Vjerojatnije je da je autor tog dijela Postanka mislio na Tiamat – sumeransku božicu voda (s kojom su židovi bili „upoznati“ tijekom babilonskog ropstva), iako je i to vrlo diskutabilno.

  Deset zapovjedi – Biblija uopće ne sadrži listu od deset zapovjedi. Zapravo se radi o petnaestak božjih „izjava“. Iako Biblija daje referencu na deset pravila, ta pravila nisu oblikovana kao ono što poznajemo kao deset zapovjedi (Izlazak 20). Razlike između oblika u kršćanskim denominacijama možete vidjeti ovdje.

  Noina arka – Također vrlo učestala zabluda je da su životinje na arku išle u parovima. Zapravo, u parovima su išle samo nečiste životinje – one koje su tako definirane židovskim pravilima. „Čiste“ životinje su išle u grupama od sedam (Postanak 7:2-3)

  Tri kralja – nigdje se ne navodi da su mudraci koji su došli sa poklonima Isusu kraljevi, niti da ih je bilo troje. Niti se igdje navode njihova imena. Jedina referenca na broj tri je na vrste poklona koje su donijeli (Matej 2:7-11)

  Marija Magdalena – poslovična biblijska bludnica, njezin status najpoznatije prostitutke u povijesti ukinut je tek nedavno iako se nigdje u Bibliji ne navodi da je bila prostitutka. Jedini konkretni navod kaže da ju je opsjelo sedam demona (Luka 8:2). Marija Magalena postala je famozna posljednjih godina zahvaljujući donekle Apokrifnim evanđeljima, ali u prvom redu pseudoznanstvenim radovima poput „Sveta Krv, Sveti Gral“ i sl.

  Nicejski Koncil – Konstantin i ostali sudionici nicejskog koncila nisu oblikovali biblijski kanon. Zapravo, koncil nije ni spomenuo kanon. Kanon je već bio definiran početkom drugog stoljeća knjigama koje su bile u uporabi. Također, Car Konstantin nije imao pravo glasa, bio je samo promatrač.

  Izmjene teksta – ovo nije toliko zabluda koliko teorija zavjere, koja govori kako je tekst Biblije mijenjan kroz vrijeme kako bi se prilagodio ovim ili onim ideološkim motivima. Zapravo, većina izmjena Biblije sastoji se od sitnih razlika koje proizlaze iz grešaka u prevođenju i kopiranju. Za one koji i dalje sumnjaju u to predlažem čitanje Vulgate, prijevoda iz 5. stoljeća i usporedbu sa modernijim verzijama.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 2. #2
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  255
  Meni bi bila zanimljivija tema 'biblijska mitologija'... Mnogi su isto u zabludi da biblijske priče ne spadaju u mitologiju...
  Mnoge priče iz Biblije imaju više verzija (svećenička, jahvistička, deoteronomijska...) Mnoge priče su preuzete iz drugih, starih zapisa. Npr. egipatskih, sumerskih, babilonskih itd.
  Izlazak iz Egipta se vjerojatno nikad nije dogodio. Narod od 600.000 ljudi... nigdje se ne spominje u egipatskim zapisima... da bi tamo živio neki strani narod kao robovi. Postoji i druga verzija, da se je zapravo samo jedan dio Egipćana izdvojio, jer je počeo štovati jednog Boga... pa je zbog toga, od svećenika koji su to potakli naveden da ode u Obećanu Zemlju... Vjerojatnije je da nikakvog exodusa nije bilo, pogotovo ne da su lutali pustinjom 40 godina, goli i bosi...
  Biblija se može tumačiti i tumači se na 1001 način. Ortodoksni Židovi, neortodoksni, kabalisti, ezoterici, gnostici, kršćani... Svatko ima svoju ideju kako tumačiti tu knjigu, koja se sastoji od mnoštva knjiga i nastala je u periodu od preko 500 godina ili još vjerojatnije daleko više...
  Nemoguće je danas doslovno se držati Biblije, kao ni vjerojatno nikad prije, jer u njoj ima prilično čudnih običaja i propisa...
  Ima u njoj puno mudrosti i istine, baš zato jer je mix mnogih drevnih mitova, izreka, predaja itd. i pomno je zapisivana, oblikovana kroz stoljeća.
  Mnogi je shvaćaju kao doslovno 'jednu knjigu', ali u njoj ima puno knjiga i puno fragmenata, priča, tko zna otkud... Formirana je tek u 3-4 stoljeću u današnjem obliku, manje-više.

 3. #3
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  O, definitivno se slažem. ako želiš, digni takvu temu, bit će zanimljiva.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 4. #4
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  255
  Baš bih to mogao - da si malo posložim te stvari o kojima baš sad čitam - i usput informiram 'javnost' o svojim 'otkrićima' na tu temu. Budem, ali ne odmah...
  A zašto ti digao ovu temu - jer takvih 'zabluda' koje si naveo nema baš puno - ima onih drugih, vezanih za shvaćanje Biblije kao doslovno Božje riječi...

 5. #5
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  A zašto ne? Interesantno mi je koliko vjernika radi greške ne samo u shvaćanju, nego i u navođenju golih činjenica iz svojih vjerskih knjiga. Ponekad me i nasmijava. Iznimno. Zašto ljudima ne ukazati na neke stvari? Bit će toga još, kako na što naletim.

  Ovime bih stao sa raspravom o motivacijama i drugim temama, i zamolio te da se držimo tematike zadane threadom. Ukoliko digneš temu o različitim tumačenjima biblije, bit će mi drago. Back on topic, please.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 6. #6
  implosive's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  420
  Zanimljivo.

  Meni je teško povjerovati da se biblijski tekst vremenom znatno nije promijenio.
  Uzimajući u obzir relativan ljudski um, veliki broj umova i k tome velika vremenska distanca.
  Ljudsko biće nije biološki sposobno gotovo doslovno kopirati takav materijal u uvjetima vremena o kojem je riječ.
  Materijal koji nije nekakva prosta matematička jednadžba već ideološki materijal koji već po default-u podrazumijeva iracionalne, fluidne ideje, uvjerenja, pretpostavke, zatim duh vremena, okolnosti koje često znaju prisiljavati ljude na određeni način gledanja na svijet oko sebe, emotivna stanja koja su često vrlo subjektivna i isključiva (pogotovo kada je u pitanju vjerska tematika).....itd.

  Ako biblijski tekst nije znantno promijenjen u odnosu na original, to bi onda bilo najveće, ikad viđeno, neponovljivo božje čudo.

  A što se tiče "Vulgate" (nije mi poznata), tko kaže da je to uopće prijevod iz 5. stoljeća?
  Ako i jeste prijevod, pitanje je da li je to zaista odgovarajući prijevod ili opet prijevod prilagođen iz kojekakvih razloga!?
  Nekad se izmjene mogu sastojati i od izbacivanja "nepoželjnog" a da se ostatak teksta ne mijenja pa danas mnogi razbijaju glave mozgajući o nelogičnostima neznajući da im fali ključni dio slagalice.
  Last edited by implosive; 21-07-11 at 02:28.

 7. #7
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  Naravno, svaka opcija je moguća kada se radi o toliko starim spisima. Meni i nije toliko teško povjerovati, jer moramo uračunati vjersku predanost i želju za očuvanjem. Nisu svi prepisivači biblije bili pod strogom kontrolom Vatikana i podložni "revizijama", pazi. Većina prepisivača starih biblija bili su redovnici kojima je pažljivo prepisivanje bilo sveti poziv, i pokora, i vrsta molitve i da ne nabrajam; pa bi se promjene smatrale gotovo svetogrdnima. Usto, ne zaboravi da kršćani nemaju ekskluzivu na stari zavjet te uvijek možeš koristiti hebrejske knjige kao usporedbu.

  Što se Vulgate tiče, ovdje je wiki članak a ovdje ju možeš i pročitati ako se snalaziš sa latinskim. I ako te zanima, naravno.

  Osobno, smatram da su se "revizije" dogodile samo kod evanđelja, a i to ne mijenjanjem tekstova nego biranjem onih koja su bila u skladu sa dogmom i koja su podržavala učenja crkve. Ne brisanje i nadopisivanje, nego selekcija po "podobnosti"
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 8. #8
  Tatum's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  607
  Kako sam sad živčana jer opet pišem tekst koji izgleda nisam prethodno poslala.


  Vrlo je vjerojatno da su se u povijesti tekstovi biblije mijenjali iz nekih razloga i prilagođavali situaciji.

  U povijesti je u crkvi bilo svakojakih previranja i nadmetanja među svećenstvom.
  Međutim, treba nam biti jasno i to da su se biblijski tekstovi pisali alegorijama i metaforama i da im se lako gubio smisao u prijevodu ali i danas možemo iz svake priče izvući pouku. Ne valja ako ju čitamo bukvalno i doslovno. Međutim, sam način tumačenja tih alegorija može kod različitih ljudi a napose naroda dovesti do zabluda. Nije paranoično reći da to lako može ići na korist kleru koji se nerado odriču moći i nadmoći.
  Ta jabuka je stvarno čudom opstala kao zabluda jer nigdje nije rečeno da se radi o jabuci nego o zabranjenom voću sa stabla spoznaje. Danas se to može gledati i tako da je svako znanstveno otkriće korak dalje od vjere .

 9. #9
  implosive's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  420
  Zabranjeno voće. Hehe...koliko inspirativan termin.

  Mogu to tumačiti sa više strana.

  Sa pozitivne strane gledano, vrijedne i neprocjenjive duboke duhovne spoznaje se jednostavno ne prostituiraju po svačijim glavama. Već sama priroda takve spoznaje nema takvu sklonost. Onaj tko je prožet njome, svakako razumije ljudski duh i zna koje bi posljedice bile javne distribucije takvih dijamanata (ne bacaj biserje pred svinje).

  Danas se vrlo dobro može vidjeti kako se čiste i uzvišene spoznaje ismijavaju, gaze i prljaju. Uporno ponavljanje (ne)shvaćanja, pljuvanja i gaženja kroz duži period stvara jednu zaraznu ružnu kolektivnu sliku. Ljudi dobivaju averziju prema stvarima koje to apsolutno nisu zaslužile. Malo tko je potpuno imun na tu zarazu.
  Meni isto nekad pojmovi poput "duhovnost" i "energije" znaju biti odbojni. Naravno ne zato što smatram da su to gluposti nego zato što su već toliko puta zlorabljeni, karikirani do ekstremnih bolesnih granica. Kada se takve stvari uvuku u podsvijest, nije ih lako locirati kao stvari koje su se neopaženo ukorijenile.

  "Negativna" verzija dogme zabranjenog voća bi mogla biti jednostavno, sakrivanje istine.
  Sakrivanje spoznaje koja bi od prostog čovjeka napravila nemoralnu zvijer bez ideala koji drži ljude na okupu u zajedničkom interesu, ili bi otkrivanje tajne oslobodilo čovjeka od silnog tereta strahova i kažnjavanja, čovjek bi shvatio iluziju u kojoj živi što bi na kraju urušilo postojeći hijerarhijski sustav vladanja manjine nad većinom.

 10. #10
  Tatum's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  607
  Ja bi rekla da je i jedno i drugo . U jednom smislu da se vjera očuva.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts