+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5

Thread: Tom Waits

 1. #1
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  size="tall"

  Tom Waits

  Thomas Alan Waits. Pjevač, tekstopisac, kompozitor, glumac. Čovjek čiji glas kritičari opisuju kao "natopljen u bačvi bourbona, obješen u sušari na par mjeseci a potom bačen na cestu i pregažen autom." Glazba mu je primarno kombinacija bluesa, jazza i vaudevillea sa povremenim izletima u eksperimentalne vode. Smatran je kultnim glazbenikom i utjecao je na mnoge mlađe glazbenike, iako je poznatiji po tome što njegove pjesme obrađuju nego po vlastitim izvedbama. ima kultnu sljedbu i definiraju ga kao pjevača kojeg ili volite, ili ne podnosite ali je u svakom slučaju originalan. Autor je nekoliko filmskih i mjuzikl soundtracka. Podatke o njemu možete vidjeti na wikipediji, nema smisla da vam to sve prepisujem. Radije ću vam dati kratki presjek njegove glazbene šarolikosti, koja obuhvaća gotovo 40 godina na glazbenoj sceni i preko 20 albuma, ne računajući kompilacije.

  I Hope I Don't Fall In Love With You sa albuma "Closing Time" iz 1973.

  Pjesma napisana za mladu damu koju će nekoliko godina kasnije i oženiti

  San Diego Serenade sa albuma "The Heart Of Saturday Night", 1974.


  Christmas Card From A Hooker In Minneappolis sa albuma "Blue Valentine", 1978.


  Heart Attack And Wine sa istoimenog albuma iz 1980.


  Frank's Wild Years sa albuma "Swordfishtrombones" iz 1983.


  Time sa albuma "Rain Dogs" iz 1985.


  Black Wings sa albuma "Bone Machine" iz 1992.


  Come On Up To The House sa albuma "Mule Variations" iz 1999.


  God's Away On Business sa albuma "Blood Money" iz 2002.

  Ovo bi trebala biti nova hrvatska himna

  Little Drop Of Poison sa albuma "Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards", iz 2006.


  Eto. Nadam se da će vam se svidjeti.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 2. #2

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Super tema. Nadam se da ćeš se osvrnuti i malo na pojedinačne albume jer i mene zanimaju tuđa mišljenja i ako je moguće malo opisi koncepata njegovih albuma. Inače, ja imam sve njegove albume, pa katkad kad mi nema nikoga doma da ne maltretiram njime ljude, si ga pustim Iako, doduše, niti ja ga nemam živce slušati u nedogled. Volim na koji način upotrebljava instrumente... kao da slušam lupanje lonaca i svačega i to mi je najzanimljivije.

 3. #3
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  Hm... Svi se ti podaci mogu naći na netu, i općenito ne volim ponoavljati ono što je već napisano. Ako ikoga zanimaju koncepti njegovih albuma, opisi se mogu naći ovdje. Ili ako želiš, slobodno me nadopuni, nije problem. Smatram da je ljudima moža draže da im prezentiram njegovu glazbu, nego podatke koji većini neće značiti ništa dok ga ne puste u petak navečer sa čašom whiskeya u ruci dok vani pada kiša.

  Ono što osobno cijenim kod Waitsa je to što je velika većina njegovih pjesama zapravo priča... Sa pomalo uvrnutim, grotesknim i do određene točke nadrealnim likovima, šljamom Amerike. Propalice, kurve, pijanci, naivčine, budale, kriminalci, neuzvraćene ljubavi i ljubavi uzvraćene na krivi način, alkohol, cigarete, životne greške... Sve su to teme koje Waits obrađuje u svojim pjesmama, stavljajući svoje likove u situacije koje ponekad u nama izazovu samilost, ili cinični podsmijeh, ili ponekad otvoreno gađenje, već prema karakteru slušača. Svaka takva priča je vrlo slikovita i nije teško zatvoriti oči i vidjeti prizore o kojima govori.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 4. #4

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Ma mislio sam da daš svoje mišljenje o njegovim albumima... barem onima koji su ti najdraži ili koji ti nisu

 5. #5
  Keyboard Samurai™ /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  Ungh... Svi su mi jednako dragi, ne mogu izdvojiti nijedan. The Heart of Saturday Night mi je odličan zbog svog kavanskog ugođaja, možeš namirisati toplu pivu i duhan dok ga slušaš. Rain Dogs mi je odličan jer je svaka pjesma drukčija i priče koje priča kroz stihove su vividne. Bone Machine mi je odličan jer je mračan, jako mračan. To je album koji slušaš u tri ujutro dok se zagrebačkom obilaznicom kotrljaš prema svetoj heleni, čeka te preko sat vremena vožnje do kuće i mrziš cijeli svijet, a pogotovo kamiondžiju ispred sebe koji lamata prikolicom i svako malo ode na polovicu cesete tako da ga se ne usudiš prestići, a vozi jedva 80 po gotovo praznoj cesti. Ili se natječe s drugim kamiondžijom pa blokiraju obje trake dok ne popi*diš i sasiječeš ih kroz zaustavnu. True story. Mule Variations mi je briljantan iz dva razloga: Come On Up To The House stihova, i "Hold On" koja mi je njegova najdraža pjesma. Ne pitaj zašto. Blood Money je fantastičan jer je potpuno poremećen i moraš biti u raspoloženju za nešto uvrnuto da ga možeš slušati. Tako to mogu unedogled. Ne razmišljam u biti previše o tome, kad mi se sluša Waits učitam cijelu diskografiju i puštam stvar po stvar dok ne naletim na neku koja mi paše, pa opet tražim kroz diskografiju sljedeću... Čovjek je dosljedan. Nema jedan briljantan pa pet dosadnih albuma, svaki ima svoj šarm.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts