+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 11 to 14 of 14

Thread: Entropija - čudna riječ

 1. #11
  Quote Originally Posted by /dev/null View Post
  E, pazi sad. Širenje i "rastezanje" svemira nisu najjače sile koje djeluju na materiju. Einsteinova opća teroija relativnosti kaže da se prostor može savijati i rastezati, istina, ali moraš uzeti u obzir da se to savijanje i rastezanje u kontekstu naše priče o širenju svemira NEĆE primijetiti iz perspektive čovjeka, planete, zvijezde, a vjerojatno čak ni cijele galaksije. Zašto? Zato što na nas djeluju sile koje poništavaju to ratezanje, primarno gravitacijska sila planete, sunca, itd. te najobičnija atomska sila, koja ti drži atome na okupu. Strogo uzevši, one doslovce nadjačaju silu širenja te drže stvari unutar svoje sfere djelovanja na hrpi.

  Međutim, uzmimo intergalaktički prostor. Recimo, potez od 200 000 svjetlosnih godina. ili 200 milijuna, još bolje. Izuzmimo teoriju Tamne Tvari, i u intergalaktičkom prostoru NEMA objekata velike mase, gravitacije itd. Ne postoji ništa što bi poništilo to rastezanje. To se najbolje primijeti u astronomiji po famoznom red shiftu - dopplerovskom pomaku svjetlosnog spektra prema crvenom što je galaksija koju pormatramo udaljenija od nas. Svjetlost te galaksije dolazi do nas kroz prostor podložan tom rastezanju, pri čemu se valna duljina te svjetlosti također rastegne i pomakne prema crvenom dijelu spektra.
  Ok, može prijevod na zdravoseljački? Znači, u praktičnom smislu te riječi, galaksije se međusobno udaljuju no u isto vrijeme se pojedini dijelovi jedne galaksije ne udaljuju (barem ne za neki značajni iznos) jer tu prevladava gravitacijska sila?

  Naravno, rado bih čuo i Meteora. Ipak je on profa ovdje.
  Nema takvog bogatstva kao to je znanje, niti takvog siromatva kao to je neznanje. - Abi Talib

  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 2. #12
  Keyboard Samurai /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  Najjednostavnije rečeno, tako je. Mislim. ja sam ipak samo laik
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 3. #13

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  111
  Quote Originally Posted by dux pessimus View Post
  Naravno, rado bih čuo i Meteora.
  Na se razgovor o entropiji proirio ili - bolje rečeno - preao na vrlo privlačnu hipotezu Velikog Praska i ekspanzije (irenja) svemira u dananje vrijeme.
  No, naa "old tricky" entropija i tu ima svoju ulogu.

  U kozmolokim razmatranjima (kozmologija je grana astronomije, koja se bavi razvojem, općom strukturom i prirodom svemira kao cjeline) često tretiraju promjene entropije u uskoj povezanosti sa smjerom promjena vremena. Uvodi se tzv. "entropijsko vrijeme", koje "teče" uporedo s promjenom entropije. Kozmolozi teorijski pokazuju da, uz ekspanziju svemira, entropija raste, a zajedno s njom i vrijeme. Ako nakon vie milijardi godina na cijenjeni svemir, uslijed kombinacije sila, koje poznajemo i onih, koje jo ne znamo, odluči da se natrag počne zgunjavati, entropija će se početi mijenjati u suprotnom smislu, dakle - smanjivat će se, a zajedno s njom i entropijsko vrijeme, koje se tada mijenja u obratnom smjeru. I to tako traje sve dok se svemir ponovno ne zgusne u početnu, izvanredno malu masu (ja nikako ne mogu zamisliti tu masu). Time je svemir, kao cjelina, obavio svoj zatvoreni ciklus promjena, zajedno s entropijom, koja je u konačnici cijelog ciklusa jednaka nuli, a s njom i entropijsko vrijeme. I onda opet djelovanjem kombinacija svih mogućih poznatih i nepoznatih sila, nastupa novi Big Bang (Veliki Prasak) i stvar se ponavlja - entropija i vrijeme ponovno rastu.

  Priznajem, da meni takva slika svemira, bez obzira na sve učene astronome, izgleda pomalo djetinjasto - po principu "kako si mali Ivica zamilja...". Mnogo mi je logičnije ono, to sam već naglasio, a to je da je svemir beskrajan i vremenski i prostorno, dakle nema ni početka ni kraja, a pogotovo nema neki svoj centar, iz kojeg eksplodira i u koji se natrag zgunjava. Skupine galaksija putuju svemirskim bespućem i pritom se u nekim dijelovima svemira međusobno udaljuju, to djeluje kao da se u tom prostoru svemir iri uz porast entropije i vremena. Tako je to danas u dijelu svemira, u kome se nalazi na planet. Nema razloga ne pomisliti da se u nekom drugom dijelu svemira galaksije, u svom vječnom gibanju, ne pribliavaju pa tu dolazi do kontrakcije (skupljanja svemira), uz popratno smanjenje entropije i entropijskog vremena. Tako bi to, najvjerojatnije, izgledalo "umnim" bićima na planetu u tom dijelu svemira. Takve i jo neobičnije i ljudskom umu neshvatljivije suprotnosti mogu se događati u neizmjernom svemiru, to me sada podsjeća na mogućnost svemirskog determinističkog kaosa - i, kao u konačnici svih filozofskih rasprava o svemiru - pitamo se tko ili to čini taj determinizam (određenost)?

 4. #14
  Keyboard Samurai /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506
  U biti, sve nam se svede na slijeganje ramenima i špekulacije. Ja sam također skloniji beskrajnosti, ako već moram birati između različitih teorija.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts