+ Reply to Thread
Results 1 to 7 of 7

Thread: Bruce Springsteen

 1. #1

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  size="tall"

  Bruce Springsteen  (rođen 23. rujna 1949. u New Jerseyu)


  Iliiti "The Boss". Vjerujem da ga svi znaju tko je i što je. Pjesme mu se uglavnom sastoje od folka, rocka, americane, rockabillya i ostalih srodnih glazbenih pravaca koje je prešao od ranih 70-ih do danas. Teme pjesama su mu često bile okrenute k radničkoj klasi SAD-a, a stilski se svakim albumom okretao nečem malo novom i polako je istraživao razne glazbene mogućnosti ne previše izlazeći iz "rock" okvira, a s albumom "Born in the USA" je sredinom 80-ih ušao i u komercijalne pop-rock vode što su mu neki zamjerili, dok je tako pak prikupio gomilu novih fanova i dostigao sam vrh komercijalnog uspjeha u svojoj karijeri s tim albumom.
  Njegovim najboljim albumom do danas se smatra "Born To Run" album od većine fanova i kritika. Također, s njime snima albume i ide po turnejama poznati E-Street Band koji je osim s Bruceom surađivao i s mnogim drugim grupama i izvođačima.
  Njegov glazbeni izražaj je prilično jednostavan, a organski zvuk, zanimljivi tekstovi i pjevanje koje, pogotovo na početku karijere zvuči više kao mumljanju ranjene životinje nego pjevanje su Brucea učinile jedinstvenim glazbenikom koji je svojim imageom znojnog dečka s ulice i iz radničke klase postao bitnim dijelom američke kulture i glas malog čovjeka.

 2. #2

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  72
  Pajdo, meni je taj tip drag za slušati. Ne bi gledao Filadelfiju s Tom Hanksom da nije bilo njegove glazbe. Sjećam se, gorio je tv, ribica je stavila video kazetu i idemo gledati i idemo gledati, a ja posla preko glave. Kakvo gledanje sad tu nekog srcedrapajućeg filma pa homoseksualci pa umiru, a sve sporo, a meni u glavi sve brzo. I nisam htio. I onda sam čuo stvar i slučajno snimio music by Bruce Springsteen i sjeo i odgledao film do kraja. A možda me je i tadašnja mala izmanipulirala da nisam niti svjestan bio.  Ti obično ideš po redu. Sorry, ako je bed, ti premjesti ovaj moj post na svoje mjesto. Meni došlo staviti ovu stvar, jer mi je ono baš ok. Vrati me u divlje dane kad sam bio kralj.

 3. #3

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Ma ne, okej je. Malo sam zapeo jer imam nekih drugih poslića. Meni je ta stvar "Streets of Philadelphia" genijalna. I tekst mi je savršen. Osobno, njegova najdraža stvar. Pravo malo remek djelo i sviđa mi se kako ove dramatične synth orgulje ili što već pojačavaju cijeli taj ugođaj depresije, tjeskobe i izgubljenosti čovjeka na svijetu.
  Preferiram onu malo dulju verziju. A moram priznati da sam ostao osupnut nedavno kada sam skužio da je Elton otpjevao uživo to s Bruceom. Nisam imao jebenog pojma da je ikad išta Elton s njime otpjevao, a kada sam skužio da je otpjevao baš tu stvar, mom oduševljenju nije bilo kraja

  Inače, ima jedna zanimljivost vezana za spot "Streets of Ph", a to je da je Bruce doslovno uživo pjevao za vrijeme snimanja spota jer taj koji je snimao spot je smatrao da bi lažno djelovalo da samo usta otvara, pa mu je stavio mikrofon u koji je pjevao. To je inače jako rijetko, pa do mjere da se to uopće niti ne radi. Isto tako je snimljen mislim i spot za "Brilliant Disguise".
  Last edited by ja_a; 22-05-11 at 08:28.

 4. #4

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1973 - Greetings from Asbury Park, N.J.  Prvi Bruceov album zvuči poput urbane verzije Bob Dylana s tu i tamo laganim primjesama jazza. Ovaj album pati od tipične masovne prihvatljivosti dok opet s druge strane ostavlja prilično suh okus u ustima. Bruce u pjesmama opisuje razne događaje i likove i to preko jako dugačkih tekstova čime se dolazi do standardnog problema nakalemljivanja nezanimljivih melodija na tekst. Iako većina pjesama prije svega zvuči podosta slično i mora se album dosta puta preslušati da bi se uhvatila raznolikost, ovaj album i dalje posjeduje jednu čar i organski zvuk koju većina današnjih albuma ne posjeduje.
  Dvije lijepe balade "Mary Queen of Arkansas" i "The Angel" imaju krajnje bizarne teme, pa dok se u The Angel radi o motociklističkim bandama, u "Mary Queen" tema je navodno transvestit.
  U ostatku melodijski i stilski praktički identičnim pjesmama, Bruce se najbolje snašao u najkraćoj i najmanje zamornoj "It's Hard to Be a Saint in the City", te jazzy "Spirit In the Night" stvarima.
  Sve u svemu dobar album koji se prije svega može pohvaliti pričama iz tekstova, no s glazbenog aspekta, mene osobno, unatoč nekim pozitivnim stranama, ostavlja prilično hladnim.
  Ocjena ***


  Blinded By the Light


  Growin' Up


  Mary Queen Of Arkansas


  The Angel


  For You


  Spirit in the Night


  It's Hard to Be a Saint in the City

 5. #5

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1973 - The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle  Ovaj album pati još više od istih problema kao i prethodni album, a melodijski je i njegova kopija u jednu ruku. Razlika je ta da je tu ubačena gomila puhačkih instrumenata i svega čega treba i ne treba, pa sve doslovno zvuči poput cirkusa, a o ozbiljnom nedostatku kvalitetnih melodija ne treba pričati, te imamo jednu nezgrapnu kakofoniju ispunjenu predugačkim pjesmama gdje Bruce nabrajalicama tekstova želi stvoriti vjerojatno dojam melodije. Unatoč možda povijesno bitnom albumu s jednom od možda i bitnih pjesama kakva je "Rosalita (Come Out Tonight)", te gomili razno-raznih likova o kojima Bruce pjeva, meni je ovaj album slušati prilično mukotrpno iskustvo. Album koji će, vjerojatno kao i prvi album najbolje sjesti snobovima i ogorčenim glazbenim kritičarima.
  Najbolje stvari su donekle "Kitty's Back", "Sandy" i donekle kreativna završna "New York City Serenade", no niti te stvari ne obaraju baš s nogu. Ono što ovaj album nudi jest jedan prije svega dojam, sviračke improvizacije i čar, no s glazbenog aspekta ne puno više od toga, a kada mi je album naporan za slušanje, tada bez obzira na nazovi "kvalitetu" znam da se ne isplati na silu izvlačiti nešto pretjerano pozitivno tamo gdje toga nema.
  Ocjena **1/2

  Kitty's Back


  Rosalita (Come Out Tonight 1973)


  New York City Serenade


  4th Of July, Asbury Park (Sandy)


  Incident On 57th Street

 6. #6

  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  72
  Pajdo, neka je i ove:


 7. #7
  Osjećam da izvjesna pjesma nedostaje... Nikako da se sjetim koja...
  Nema takvog bogatstva kao što je znanje, niti takvog siromaštva kao što je neznanje. - Abi Talib

  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts