Closed Thread
Results 1 to 2 of 2

Thread: Katolički pojmovnik

 1. #1
  Alojzije's Avatar
  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Zagreb
  Posts
  34
  size="tall"

  Katolički pojmovnik

  Poštovani,
  na ovoj ćemo temi isključivo davati pojašnjenja katoličkih pojmova pa je, stoga, ona zatvorena za diskusiju.
  Vi budite slobodni postavljati pitanja, komentare i kritike vezano za sve već izneseno te tražite objašnjenja/prijevode za svaki pojam, koji još nije obrađen, na temi Katolički pojmovnik - diskusija (klik).

  1.Katolička-(grč. katholikos-sveopći,univerzalan). Riječ "katolička" znači "sveopća" u smislu "cjelokupnosti" ili "cjelovitosti.

  2.Isus-Isus Krist (grč.: Ἰησοῦς Χριστός, lat.: Iesus Christus, heb. i aram.: ישוע , latinično: Ješua). Bog, Sin Božji, rođen od Marije djevice, umro za spasenje svih ljudi, utemeljitelj Katoličke Crkve.

  3.Crkva-(grč. ekklesia [gl. kaleo-zvati])-saziv zbor; (lat. ecclesia)

  4.Apostolska-(grč. apostolos-poslanik)-poslana, katolička i apostolska-poslana cijelom svijetu, svima

  5.Ekumenizam-(grč. oikomene-sav nastanjen prostor na zemlji) Pokret među kršćanima različitih crkvenih pripadnosti koji teži za postignućem pravoga vidljivog jedinstva svih kršćanskih Crkvi i crkvenih zajednica

  6.Karizma-(grč. charis-milost)nezasluženi milosni dar, poseban dar Duha Svetoga vjernicima ili zajednici.

  7.Laik-(grč. laos-puk, narod)vjernik svjetovnjak, koji nije svećenik, ne pripada kleru

  8.Prezbiter-(grč.presbyteros-starješina)-oni koji obavljaju službu predstojnika u mjesnoj kršćanskoj zajednici, odnosno župi.

  9.Đakon(grč. diakonos-sluga)- stupanj svetoga reda prije svećeničkog posvećenja.

  10.otajstvo-(grč.mysterium)-Vidljivi znak djelotvorne i spasenjske Božje nazočnosti.

  11.Sakrament-Sakrament je osjetni i djelotvorni znak milosti.Sakramente je ustanovio Isus Krist i povjerio Crkvi. Redovito ih dijele biskupi i svećenici.

  12.Hostija-To je beskvasni kruh koji se nakon dijela pretvorbe u misi pretvori u pravo tijelo Kristovo. To je ono što je Krist ustanovio na posljednjoj večeri. Zbog blagovanja tijela kristova prve kršćane osuđivali su i kao kanibale jer nisu shvaćali pravu bit ovog sakramenta.

  13.I.H.S.-(lat. In hoc signo vinces) Riječi koje je čuo car konstantin prije borbe. U prijevodu: u ovom ćeš znaku pobjediti. Radilo se o križu. Car konstantin progonio je kršćane, a nakon tog prikazanja i sam postaje kršćaninom.
  Last edited by enky; 27-04-11 at 23:09. Reason: dodatak uvodnom postu
  In hoc signo vinces! ✞

 2. #2
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Apostol - grčki apostolos (Απόστολος), što znači poslanik tj. službeni izaslanik.

  U užem smislu pojam označava Isusovih dvanaest učenika, koje Novi zavjet uglavnom naziva 'Dvanaestoricom' (Petar, Jakov, Ivan, Andrija, Filip, Bartolomej, Matej, Toma, Jakov, Tadej tj. Juda, Šimun i Juda Iškariot. Nakon što je Juda izdao Isusa, njegovo je mjesto popunio Matija). Dakle, radi se o ljudima, Isusu najbližima, koje je on sam izabrao za svoje svjedoke te propovjednike vjere i ljubavi što ju je širio.
  Nakon Isusove smrti Pavao je prešao na kršćanstvo te uzeo (sebi) ime 'apostol naroda'.

  U širem smislu pojam apostol označava osobu, koja prenosi poruke Evanđelja pa, shodno tome, i koja se zalaže za neko dobro.


  Evanđelje - grčki 'εὐαγγέλιον' tj. euangelion; latinski 'evangellium' - dobra tj. radosna vijest u smislu pobjede ili mira.

  Kako u Novom zavjetu Isus riječ evanđelje primjenjuje na sebe tj. predstavlja se kao glasnikom dobre i radosne vijesti, pojam koristimo uvijek u jednini.
  U 2. stoljeću kršćanske zajednice četiri teksta (svjedočanstva o Isusovoj osobi i putu) nazivaju Evanđeljima; evanđelje po Mateju, Marku, Luki i Ivanu.
  Stoga pojam danas označava izvještaj o životu Isusa.

Closed Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts