+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5

Thread: Coldplay

 1. #1

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  size="tall"

  Coldplay
  Svi već znaju za engleski bend Colplay. Mnogi ih vole, a mnogi ih vole mrziti, no tako to ide kad si slavan. Po mojem mišljenju Coldplay su nešto od najboljeg što se desilo glazbi prošlog desetljeća.
  Oformili su se 1996. godine. Bend sačinjavaju vodeći vokal Chris Martin, gitarist Jonny Buckland, basist Guy Berryman i Will Champion kao bubnjar i svirač ostalih instrumenata.
  Njihova glazba može se opisati kao laganiji alternativni rock, a uspoređuje ih se sa U2, Radiohead, Oasis i sličnima od kojih su svih po mojem mišljenju prilično bolji.
  Negdje od drugog albuma su zaokupili pažnju masa i došli na vrhove lista, a s trećim i četvrtim albumom su poharali sve svjetske top liste i došli na prvo mjesto.

  Krenuti ću s opisima njihovih albuma kao i inače, a ako tko ima šta za dodati o njima ili sam želi dati svoje mišljenje o njihovim albumima ili čemu god, neka slobodno krene.

 2. #2

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2000 - Parachutes


  Prvi album od Coldplaya nekako me više podsjeća na Jeff Buckleya i njegove nedefinirane pjesme, negoli na Coldplay.
  Meni osobno njihov najslabiji album zbog minimalističkog pristupa melodiji za što kao najbolji primjer imamo uvodnu "Don't Panic". Produkcijski zanimljivo, cjelokupan dojam prilično tmuran i melankolićan. No od prvog albuma bilo kojeg benda ili glazbenika se niti u pravilu ne mora previše očekivati. No i dalje se radi o dobrom albumu.
  Negdje su nepotrebno ubacivali nekakvo struganje gitara kao u uvodu "Yellow". To mi je onak malo otrcano.
  Naravno, ima onih koji smatraju ovo najboljim albumom od Coldplaya da bi njihove zadnje albume pljuvali, a da li je to zato što su postali komercijalno uspješni, pa se po defaultu mora onda reći da takva glazba ne valja ili ti slušatelji jednostavno nisu u stanju podnijeti melodiju kompleksniju od 5 repetitivnih tonova, dalo bi se raspravljati.
  Najdraže stvari s albuma su mi "Yellow" i "Trouble".
  Ocjena ***


  Yellow


  Trouble


  Don't Panic


  Spies


  High Speed

 3. #3

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2002 - A Rush of Blood to the Head  Prvi njihov album koji sam imao prilike slušati i pjesme su mi se polako uvlačile pod kožu što mi se rijetko dešava. Način na koji se upotrebljava ritam na ovom albumu, te u što se s vremenom ritam transformira skupa s melodijama i odličnim rifovima integriranim u pjesme definitivno da naslućivati s koliko je duha i inspiracije ovaj album napravljen.
  Sve pjesme su mi više manje dobre ili odlične, a jedina stvar koja mi ide malo na živce je "Daylight" i nebi bila šteta da nije na albumu.
  Melodijski minimalizam s prethodnog albuma ovdje već bolje izbjegavaju, pa pjesme imaju već i kompleksnije konstrukcije i općenito osjeća se kao da sve više oslobađaju kreativnost koja je bila nekako skrivena na prethodnom albumu.
  Jedan od rijetkih alternativnih rock albuma za koji mogu reći da se uzdigao iznad mediokritetnog zvuka razvikane rock alternative koja me se nikad nije posebno dojmila. Razlog tome je što ovi dečki zbilja imaju talent za izradu odličnih pjesama i ne baziraju svoju slavu na ispraznosti kao U2 primjerice već zadnjih četvrt stoljeća.
  Ocjena ****1/2


  The Scientist


  Politik


  In My Place


  Clocks


  A Rush of Blood to the Head


  God Put a Smile Upon Your Face


  Green Eyes
  Last edited by ja_a; 31-03-11 at 18:17.

 4. #4

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2005 - X&Y


  Što reći o ovom albumu. Poharao je sve top liste zbog čega su mnogi zamrzili Coldplay, pa sam slušao priče kako je preporduciran i blaaa blaaaa slične gluposti. Album je fenomenalan!!!
  Coldplayevci su konačno ne samo stvorili bogatiji i širi zvuk na ovom albumu, već su i njihove melodije konačno dobile kompleksnije konstrukcije i pjesme imaju, ne biste vjerovali, i refrene
  Tako npr. "White Shadows"... valjda prva stvar u njihovoj karijeri koja ima strofu, most i refren, a meni osobno valjda njihova najbolja stvar uopće
  Album otvara donekle prosječna "Square One", no već od druge stvari sve se mijenja i ne zna se koja je pjesma bolja od koje.
  "Fix You", "Talk", "The Hardest Part", "X&Y", "Till Kingdom Come", "A Message"... samo neke od pregenijalnih stvari. Također, puno emocija ima u nekim pjesmama.
  "Twisted Logic" mi je valjda najslabija stvar na albumu, ali ne može narušiti genijalnost ovog albuma.
  Ocjena *****


  White Shadows


  Fix You


  Talk


  Speed of Sound


  The Hardest Part


  A Message


  Till Kingdom Come


  X&Y


  What If

 5. #5

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2008 - Viva la Vida or Death and All His Friends  Nakon odlićnog "X&Y" albuma očekivanja su uvijek velika, pa je i samo razočaranje time katkad veće. Da je bar malo ovaj album bio slabiji od prethodnika, razočaranje opet nebi izostalo. Srećom, ovaj album je vrlo dobar. Nije dobar kao prethodnik, ali je definitivno inspiracija i dalje tu, te Coldplay ovdje malo istražuje s novim stilovima i iako je ovaj album donekle glazbeno nedorečen, ostavlja jako pozitivan dojam. Meni osobno trebalo čak prilično puno slušanja da uđem u album. Produkcija je odlična i eksperimentalna što se valjda može zahvaliti legiji kvalitetnih producenata ovog albuma.
  "Viva La Vida" je odlična pjesmica premda su te iste tonove iz strofe već mnogi prije Coldplaya osmisli, kao recimo Cat Stevens, pa još neki.... slučajnost ili krađa, ne bih znao, ali tonovi baš nisu generični.
  Ocjena ****


  Cemeteries of London


  Lost


  42


  Lovers In Japan / Reign of Love


  Viva La Vida


  Death and all his Friends / The Escapist


  Strawberry Swing

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts