+ Reply to Thread
Page 2 of 3 FirstFirst 1 2 3 LastLast
Results 11 to 20 of 24

Thread: Billy Joel

 1. #11

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1982 - The Nylon Curtain  Ovo je ovako malo "najčudniji" Billyev album gdje je krenuo s malo kompleksnijim i eksperimentalnijim melodijama koji je bio i nešto poput posvete Beatlesima jer mnoge pjesme podsjećaju na njih kao "Laura" koja je meni jedna zbilja iznimno zanimljiva i originalna stvar s odličnim tekstom, pa "Scandinavian Skies", "Surprises" itd.
  Album je izbacio par velikih hitova od kojih je najpoznatiji bio "Allentown". Ne moram niti reći da je album odličan, iako moram priznati da mi je trebalo malo više vremena da mi uđe pod kožu.
  Ocjena ****1/2

  Pressure - meni jedan od najdražih videospotova ikad koji odlično prikazuje onaj glamurozno groteskni image 80-ih... kao da gledate uvod u Twilight Zone.


  Allentown - prilično gay video, al pjesma je odlična


  Goodnight Saigon


  Laura


  Scandinavian Skies


  A Room of Our Own


  She's Right On Time


  Surprises

 2. #12

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1983 - An Innocent Man  Album osmišljen kao posveta glazbi iz Billyeve mladosti. Doo-wop i rockabilly su bili ponovno oživljeni ovim albumom i slušajući pjesme s njega imate osjećaš da niste u 1983-oj, već negdje u kasnim 50-ima.
  S ovog albuma iznizao je skoro svaku pjemsu kao singl i više-manje sve je dolazilo na vrh top lista.
  Najpoznatija stvar s ovog albuma je "Uptown Girl" za koju mnogi pogrešno misle da je negdje iz 50-ih i 60-ih što je samo dokaz koliko se duha izgubljenog vremena unijelo u ovaj album. Neki bi čak ovaj album mogli doživjeti kao parodiju na to rano razdoblje stvaranja rocka, ali u svakom slučaju to ne mijenja činjenicu da je ovo genijalan album.
  No, ako se gleda po top listama, veći hit od "Uptown Girl" je u stvari "Tell Her About It".
  Billy Joel, kao veliki ljubitelj klasične glazbe je u refren pjesme "This Night" ubacio Beethovenovu prekrasnu melodiju poznatu kao "Pathetique Movement 2" koja se odlično uklopila u priču koju album priča.
  Za svaku pjesmu ima i objašnjenje čemu je točno posvećena, a to ću kopirati s wiki uz svaki link na video. Za ono za što ovaj album služi je kao takav genijalan.
  Ocjena *****

  Easy Money (Homage to James Brown; featured in the film of the same name)


  An Innocent Man (Homage to Ben E. King and The Drifters)


  The Longest Time (Homage to doo-wop; required 14 background vocal tracks, each of which done by Joel and pieced together in production)


  This Night (Also an homage to doo-wop, uses Beethoven's Pathetique Sonata as the basis for the chorus)


  Tell Her About It (Homage to Motown)


  Uptown Girl (Homage to Frankie Valli and The Four Seasons)


  Careless Talk (Homage to Sam Cooke)


  Christie Lee (Homage to Jerry Lee Lewis, song named after Christie Brinkley)


  Leave a Tender Moment Alone (Homage to Marvin Gaye)


  Keeping the Faith (Homage to Bob Marley)
  Last edited by ja_a; 27-03-11 at 11:50.

 3. #13

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1985 - Greatest Hits Volume I and II


  Ova kompilacija, objavljena na samom vrhu Billyeve popularnosti, je samo u SAD-u prodana u nejverojatnih 21 milijun primjeraka do danas i tako dospjela među top 10 najprodavanijih albuma u povijesti u SAD-u.
  Na njoj su se nalazile i dvije nove stvari "You're Only Human (Second Wind)" i "The Night is Still Young" koje su za razliku od prijašnjih i nadolazećih albuma imale jako izražen pop i synth zvuk 80-ih..
  Na tom dvostrukom albumu od 25 pjesama, čak ih 6 dolazi s albuma "The Stranger".
  Iako kao kompilacija odlična, albumi još bolje pružaju uvid u Billyeve neograničene mogućnosti da radi genijalne pjesme.


  You're Only Human (Second Wind)


  The Night Is Still Young

 4. #14

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1986 - The Bridge  Iz nekog razloga ovaj album nije doživio baš super odaziv među slušateljima, a da li je razlog tome objektivan ili se radi čisto o nekim snobovskim gledištima, rekao bih da je razlog to drugo jer album je odličan.
  Album, kao što sam naslov kaže "The Bridge" je u biti prijelaz na neko novo razdoblje i album je klasični pop-rock s elementima jazza tu i tamo.
  Najinteresantnije je to što je cijela pjesma "Big Man on Mulberry Street" upotrijebljena u poznatoj seriji iz 80-ih "Moonlighting" s Bruce Willisom i Cybil Shepherd i to u jednoj sceni gdje Cybill sanja.
  Također, imamo duete s Ray Charlesom i Cindy Lauper na albumu. Većina pjesama na albumu je iznimno catchy, pogotovo brže stvari kao "Running on Ice", "Modern Woman" itd. Najveći hit s albuma je bio "A Matter of Trust".
  Ocjena- da dam manje od ***** išao bih protiv sebe.


  Na žalost nema i odlične "Getting Closer" stvari da ju stavim tu.

  Running on Ice


  Big Man on Mulberry Street


  A Matter of Trust


  This Is the Time


  Code of Silence


  Temptation


  Modern Woman


  Baby Grand

 5. #15

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1989 - Storm Front  Meni osobno najdraži Billyev album i jedan od njegovih komercijalno najuspješnijih. Snažan pop-rock album s nekim od najgenijalnijih kompozicija koje sam ikada čuo. Album je izbacio kao i inače par većih hitova, te sadrži "Leningrad" koja je meni njegova najdraža stvar. U pjesmi pjeva o prijatelju Viktoru koji je izgubio oca kod Leningrada u ratu, te sebi i još nekim povijesnim trenucima. Zanimljivo je da je pjesma došla na najviše mjesto na top listi u Njemačkoj na 14. mjesto i to godinu dana prije negoli je srušen Berlinski zid što jasno ukazuje na poruku u pjesmi.
  Najveći hit s albuma je "We Didn't Start the Fire" koja može poslužiti i kao učenje iz povijesti s nabrajanjem bitnih događaja i likova iz povijesti od 1949. (godina Billyevog rođenja), pa do 1989.
  Sadrži i neke fenomenalne rock stvari kao "I Go to Extremes" i "That's Not Her Style", te jednu od najljepših i najtužnijih balada ikada "And So It Goes". Treba istaknuti i "The Downeaster Alexa" pjesmu o ribičima koji su živjeli od lova ribe na moru, a ime "Alexa" koje je ime broda u pjesmi je inače ime Billyeve kćerke. Pjesma vas doslovno odvuče u hladne i prostrane morske pučine.
  Definitivno jedan od najjačih pop-rock albuma ikada i doslovno nešto poput standarda i orijentacione točke kako bi odličan pop-rock album trebao zvučati. Samo na ovom albumu nalazi se par stvari koje bi ušle u top 10 meni najdražih Joelovih stvari.
  Ocjena *****


  We Didn't Start the Fire


  Leningrad


  I Go To Extremes


  The Downeaster Alexa


  That's Not Her Style


  State of Grace


  Shameless


  And So It Goes

 6. #16

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1993 - River of Dreams  Posljednji studijski album u Billyevoj karijeri. Malo je glupo reći da je ovo jedan od njegovih slabijih albuma jer je i dalje vrlo dobar, no u usporedbi s prijašnjim albumima jest malo slabiji.
  Naslovna stvar koja je postala veliki hit i odlična balada "All About Soul" su definitivno vrhunci ovog albuma.
  U pjesmi "The Great Wall of China" Billy pjeva o bivšem menađeru koji ga je pokrao. Omot albuma je naslikan od njegove bivše žene, a pjesma "Lullabye (Goodnight, My Angel)" je posvećena njegovoj kćerki.
  Čak se zadnja stvar na albumu zove "Famous Last Words" i na žalost Billy je čvrsto odlučio da mu ovo bude zadnji album u karijeri.
  Iako je i više nego očito da je Billy mogao nastavljati objavljivati odlične albume, donekle je u nekim pjesmama ovdje i primjetan manjak inspiracije, a možda i volje da se napravi odlična pjesma, kao npr. u "Blonde Over Blue", "A Minor Variaton" ili melodijski preisforsiranoj "Shades of Grey". Album donekle zvuči kao slabija kopija svog fenomenalnog prethodnika "Storm Front".
  Doduše, taman na zalazu Billyeve karijere, ja sam za njega doznao gledajući tad ko klinac svaki dan odličnu "The River of Dreams" stvar na MTV-u i odmah sam se zaljubio u tu stvar, a s vremenom postao i njegov fan. Video te iste stvari svojim stilom jako podsjeća na video Elton Johna od 3 godine ranije "You Gotta Love Someone".
  Ocjena ****


  The River of Dreams


  All About Soul - zanimljivo je da je strofa live snimka, dok je refren uzet s albuma... bar se tako meni čini


  No Man's Land


  Lullabye (Goodnight, My Angel)


  The Great Wall Of China


  Two Thousand Years - u originalu nema ovakve jeke


  Shades of Grey


  Famous Last Words

 7. #17

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1997 - Greatest Hits volume III  I treći volume greatest hits kompilacije i isto uspješan, no definitivno ne uspješan kao prvi dio iz 1985 koji se prodao u 21 milijun primjeraka, sadržava 3 nove pjesme, no ovaj put to nisu Billyeve skladbe, već imamo "To Make You Feel My Love" od Bob Dylana, "Light as the Breeze" od Leonarda Cohena i Hey Girl koju potpisuje autorski duo C. King-J. Goffin.
  Sve 3 nove stvari su dobre, pogotovo obrada Dylana, ali to ipak nije Billy.


  Hey Girl


  To Make You Feel My Love


  Light as the Breeze - definitivno superiornija verzija od originala što ne čudi s obzirom da su mnoge obrade Cohenovih pjesama bolje od originala koji su obično utopljeni u nekakvim lajt sintetičkim i mediokritetnim produkcijama od Cohenovih 80-ih.

 8. #18

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2001 - Fantasies And Delusions  2001. godine Billy Joel je objavio nešto čemu se valjda nitko nebi nadao. Klavirske skladbe koji nisu niti više, niti manje već čista klasika koja podsjeća na Mozarta, Beethovena, Chopina i ostale stare majstore.
  Taj album bio je poput šoka za bilo kojeg slušatelja jer s jedne strane mnogi njegovi pop-rock fanovi uglavnom klasiku doživljavaju kao nešto strano i s drugog planeta što ne razumiju.
  S druge strane, svi koji "vole" klasiku osjetili su se ugroženo od pomisli da netko kompozicijama imitira klasične glazbenike i ovaj Billyev album je bio kao da je netko dirnuo u nekakvu svetu kravu. Svaki snob nije mogao podnijeti pomisao da u današnjem vremenu imamo novog Beethovena ili Debussya... to je bilo svetogrđe i van svake pameti. To je bio egomanijakalni pokušaj jednog glazbenog mediokriteta našeg doba koji si je umislio da nešto zna i može.

  No može li ili zna li Billy to?
  Billy definitivno može i zna. I u pop glazbi Billy je dokazao svoj talent kao skladatelj, a svoju ljubav prema klasici koja je odmalena kod njega postojala je jednostavno prenio u note.
  Neki neopterećeni svetim kravama, već koji jednostavno uživaju u glazbi su prepoznali ovaj album dostojnim bilo kojeg drugog djela klasične glazbe.
  Ne zaboravimo da su sami klasičari imali uzore u drugim klasičarima, pa ne vidim razloga zašto Billy nebi imao uzore u klasičarima i slijedio njihov stil!?

  Doduše, možda bi naišao na pozitivniji odjek da je napravio nešto stilski svoje i bliže vremenu u kojem živimo, ali ne... Billy se vratio jedno 150 godina unazad i učinio nešto za svoju dušu.

  Jedino mi nije jasno zašto Billy ne svira svoje skladbe pošto je genijalan pijanist, nego Richard Joo.

  Neovisno o tome, iako su mnogi na silu tvrdili da je ova glazba "isprana i beživotna" i davali joj razne pridjeve samo da nebi slučajno dotakla u neku imaginarnu svetinju koja često zna biti i precjenjena, ovaj album i dalje ostaje dokaz Billyevog nepreglednog glazbenog talenta. Možda je ovo samo imitacija već odavno prožvakanih glazbenih stilova, a ne novonastala kreativnost, no rijetko tko u današnje vrijeme ima hrabrosti ili uopće sposobnosti zakoračiti u tako duboke vode kao što je klasična glazba.

  Svejedno, ovo nije nikakav pregenijalan album, već jednostavno zbilja dobar album i dokaz da prave glazbene vrijednosti leže upravo katkad u kvalitetnoj pop melodiji koja gađa u žicu kakve na žalost rijetki prepoznaju kao dobre. Upravo se iz kvalitetne pop melodije može vidjeti koliko je netko nadaren kao glazbenik, a ne iz nekih kvazi filozofskih i repetitvnih folk-blues pizdarija.

  Sam Billy je rekao da uopće ne zna zašto je napravio glazbu koja zvuči kao da je iz 19. stoljeća, već da se jednostavno osjećao tako što je opet dokaz koliko Billy nije imao nikakve egomanijakalne ideje, niti se iza toga skrivala neka velika želja da sebe dokaže, već jednostavno instinkt koji ga je vodio da napravi što mu je taj tren očito bilo potrebno.
  Ocjena ****


  Invention In C Minor Op. 6


  Aria (Grand Canal) Op. 7 Part 2


  Opus 3. Reverie ("Villa d'Este")

 9. #19

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2005 - My Lives  Ovaj Box set s 4 CD-a i jednim DVD-om objavljen je s namjerom da postanu dostupne do sad neobjavljene stvari, demo snimke, alternativne verzije, raritetne live snimke, te B-strane singlova. Ipak i dosta stvari koje se nalaze na originalnim albumima je ugurano ovdje što je po mome mišljenju potpuno nepotrebno bilo jer se bar cijeli jedan CD mogao napuniti tim pjesmama, tj. isprazniti. No šta je, tu je i kakvo je dobro je.
  Također, stavljene su stvari na početku ove kompilacije dok je Billy još bio u tri različita benda prije početka solo karijere.
  Posebno zadivljuje činjenica kako Billy dobro imitira vokale poznatih izvođača, pogotovo kako je odlično skinuo Presleya u "All Shook Up", pa i "The Times They Are a Changin" ne zaostaje puno od Dylanovog originala zvukom.
  Ima priličan broj jako dobrih stvari zbog kojih se ova kompilacija definitivno isplati imati, no ipak je samo za zadrte Billyeve fanove.
  I ako se ne varam, ovu prekokrasnu sliku Billya s omota je nacrtala njegova kćer dok je bila mala.
  Ocjena ****


  All Shook Up

 10. #20

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Sada ćemo prijeći na live albume.


  1981 - Songs in the Attic  Prvi live Billyev album i vjerojatno njegov komercijalno najuspješniji objavljen u vrijeme kada je Billy bio već turbo slavan i prvenstveno mu je cilj bio upoznati slušatelje s njegovim stvarima prije albuma "The Stranger" iz 1977. koji ga je izbacio u orbitu. Tako na albumu nema niti jedne stvari s 3 albuma objavljena od 1977. do 1980, već samo stvari s prva 4 albuma prije uspjeha od kojih su neke ovdje objavljene kao singlovi u live verziji i čak postali hitovi.
  Neke od verzija su bolje od originala kao npr. "Streetlife Serenader", a neke su i slabije. U svakom slučaju, vrlo dobar live album.
  Ocjena ****

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

View Tag Cloud

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts