+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Katie Melua

 1. #1

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  size="tall"

  Katie Melua  (rođena 16. rujna 1984. u Gruziji)


  Ova, kao što vidite, prekrasna cura (ne moram to posebno naglašavati, ali želim) je rođena u Gruziji. Sa 8 godina odselila je u Sjevernu Irsku zbog rata u Gruziji i sa 14 godina u Englesku.
  2000. godine sa 15 godina prijavila se na jednom natjecanju u pjevanju i pobjedila, a na jednom nastupu zapela je za oko Mike Batta, britanskog glazbenika i producenta, a najpoznatija mu je pjesma "Bright Eyes" koju je otpjevao Art Gurfunkel 1978.
  Htio je naći pjevačicu koja bi pjevala "jazz i blues na zanimljiv način", no ono što je proizašlo je nešto što je daleko nadmašilo moja očekivanja.
  Mike Batt je pisao i skladao za Katie prekrasne pjesme, no ne treba izostaviti i jednu važnu činjenicu, a to je da je Katie i sama napisala i skladala jedno, pa bar 30% glazbe za vrijeme suradnje s Mike Battom koja je katkad čak nadmašivala Mikeove skladbe.

  Katie Melua se pojavila malo iza Norah Jones i s time nije stigla pokupiti njenu slavu (po tuđim pričama), no svejedno je po svijetu prikupila oveći broj fanova, uključujući i mene.
  Usporedbe s Norah su mi glupe jer Norah pjeva presušenu ko bakalar blues-pop glazbu koja služi uglavnom kao sedativ za spavanje i unatoč ne znam koliko silnoj kvaliteti izvedbi i dalje ostaje činjenica da su sve njene pjesme slične, prilično dosadne i melodijski minimalističke do boli. Usudio bih se reći da je daleko precjenjena.

  S druge strane, Katie Melua je s Mike Battom napravila neke od najljepših pjesama koje sam ikad čuo. Jednostavno je tu izbjegnut pokušaj izrade nekakvih suhonjavih i bezličnih jazz pjesmuljaka (kako je to obično slučaj s Dianom Krall itd. uz svo dužno štovanje i njoj i ljubiteljima takve glazbe), već je na kraju proizašlo nešto originalno i prekrasno što bi se moglo opisati kao pop laganice sa prizvukom jazza i bluesa i genijalnom suptilnom produkcijom koja je sadržavala puno insturmenata i uvijek naglašavala taman onoliko ugođaj i pjesmu koliko je trebalo.
  Ona ideja da "manje daje više" ovdje je odbačena i kao da se došlo do ideje da "puno može dati puno ako se na pravilan način upotrebljava".

  Glazbeni kapaciteti i Melue i genijalnog Batta su neosporivi i smatram njenu glazbu daleko više od neke suhoparne podloge za jutarnju kavicu.
  Za razliku od standardnih mnogih hvale vrijednih snažnih, prodornih, dubokih i zadimljenih vokala, Meluin glas je nježan i katkad djeluje krhko kao da će svaki čas puknuti. Upravo i zbog toga Melua je izbjegla sličnost sa bilo kojom drugom izvođačicom ili glazbenicom iz zadnjih 100 godina, a slušajući njenu glazbu i više je jasno da se tu nije išlo za time da se ikoga imitira ili reciklira ikakva ili ičija glazbena povijest.

  Ono što se meni osobno najviše sviđa, jest pažnja koja je dana samoj melodiji što se u glazbi iz zadnjih, skoro pa 20 godina potpuno izgubilo kao pojam. Svi nešto eksperimentiraju, pa prodaju gomilanje semplova, "inventivnosti" ili suhoparnog minimalizma kao nešto "veliko", a ovdje je velika pažnja dana upravo onome zbog čega glazba postoji - melodija i zvuk.

  Neki pomalo osuđuju tekstove i Melue i od Batta jer imaju pomalo ekstravagantan pogled na ljubav, pa u ljubavnim tekstovima često, prevedeno može se naići poput stihova kao "da si komad drveta, zakucala bih te za pod" preko čega Mike u prekrasnoj pjesmi izražava čistu opsesiju, dok Katie ima tekstove poput "voljela bih te ubiti poljupcem", a jednom je napisala pjesmu koja se zove "Shirt of a Ghost", a u pjesmi se radi o tome kako je žena ubila svog muža i sada pegla njegovu košulju.

  U svakom slučaju, i Katie je jedna jednostavna i pristupačna cura, a sa Mike Battom se stvorio jedan prilično opičen par iz kojega se na van to baš ne primjećuje toliko.


  Prije nego započnem s njenim albumima, evo nekih prekrasnih b-strana singlova i stvari koje nisu našle mjesto na originalnim albumima:


  A Market Day in Guernica (Mike Batt) - prekrasna pjesma, ali nije tu na žalost cijela


  The Shirt of a Ghost (Katie Melua)


  Straight to DVD (Mike Batt / Katie Melua)


  Downstairs to the Sun (Katie Melua)


  It's Only Pain (Mike Batt)


  Joan of Arc & Jack the Lad (Mike Batt / Katie Melua)


  What a Wonderful World (Bob Thiele / George David Weiss) - ovo je naknadno otpjevano u duetu s Evom Cassidy jer je mislim umrla još 90-ih, a bila je veliki idol Katie Melue i čak je jednu pjesmu Katie skladala za nju, ali do toga ćemo doći.
  Last edited by ja_a; 22-03-11 at 07:41.

 2. #2

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2003 - Call of the Search


  Prvi album od Katie u suradnji s Mike Battom. Kao što sam već rekao, prekrasne pjesme zapakirane u mješavinu popa, bluesa i jazza. Najbolje pjesme su mi od Katie i Mikea, no i neke odlične obrade kao "Crawling Up the Hill" isto se lijepo uklapaju na album. Prvi singl je bio prekrasna "The Closest Thing to Crazy" koji je imao i više nego solidan uspjeh po europskim top listama, pogotovo u Irskoj i Velikoj Britaniji gdje je uspio doći u top 10.
  Ocjena ****1/2


  The Closest Thing to Crazy (Mike Batt)


  Crawling Up a Hill (John Mayall)


  Blame It on the Moon (Mike Batt) - odličan primjer odlične produkcije na odličnoj pjesmi što je najbolje vidljivo na studijskoj verziji, no stavljam jednu live izvedbu


  Mockingbird Song (Mike Batt) - evo, možete gledati malo njenih čudnih kretnji


  Faraway Voice (Katie Melua) - pjesma koju je napisala za svog idola Evu Cassidy


  I Think It's Going to Rain Today (Randy Newman) - ne znam koliko ste upoznati s Randyem... američki Židov koji na klaviru svira satiričnu glazbu i sprda se sa svim živim, a tekstovi pjesama su mu za crknut od smijeha. No ovo je prekrasna pjesma i obrada od Katie mi je bolja od originala


  Tiger in the Night (Mike Batt)


  My Aphrodisiac is You (Mike Batt)


  Belfast - Penguins and Cats (Katie Melua)

 3. #3

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2005 - Piece by Piece  Najzanimljiviji detalj vezan uz ovaj album je što se jedan znanstvenik obrušio na
  najveći hit s ovog albuma gdje Katie pjeva ovo:

  There are nine million bicycles in Beijing
  That's a fact,
  It's a thing we can't deny
  Like the fact that I will love you till I die.

  We are twelve billion light years from the edge,
  That's a guess,
  No-one can ever say it's true
  But I know that I will always be with you.


  Znači, on je stih gdje kaže da je samo "nagađanje" da smo 12 milijardi godine udaljeni od ruba galaksije valjda, shvatio kao poziv na znanstvenu raspravu da dokaže koliko je Katie, tj. Mike koji je napisao pjesmu, u krivu. A s druge strane, to bi značilo da je TOČNO 9 milijuna bicikala u Pekingu? Jedna takva vrckasta pjesmica sa tekstom koji jasno ukazuje da ga se ne treba shvaćati doslovno je samo pokazatelj da nekome niti činjenica da je znanstvenik neće pomoći da prevlada vlastitu glupost.

  Inače, ta pjesma "Nine Million Bicycles" je do danas ostala njen najveći hit. Album je nastavio gdje je prethodnik stao i možda bi se u nekome drugom slučaju zahtijevala evolucija glazbe i nekakva promjena, no kada netko napravi savršenstvo kakvo je postignuto s prvim albumom, onda je dobro održavati taj tempo i truditi se i dalje raditi prekrasne pjesme. Tako je ovaj album sasvim dostojan svojeg prethodnika, a Katie se sa svojim umijećem pisanja pjesama i skladanja ovdje posebno iskazala i prešišala čak mnoge Mikeove skladbe koji je veliki majstor kada je stvaranje glazbe u pitanju.
  Imamo i obradu od The Cure "Just Like Heaven".
  Album je čak mrvu bolji od prethodnika i tako doveden do savršenstva.

  Isto što mi je žalosno jest da čitam kako njeni albumi imaju prosječne i slabe ocjene od "profesionalnih kritičara" koji samo što ne masturbiraju po šablonskim, suhoparnim, minimalističkim i dosadnim uspavankama od Norah Jones dijeleći joj šakom i kapom najviše ocjene za tako malo rezultata.
  Samo dokaz koliko su ljudi ograničeni postali, bilo emotivno ili slušno da dožive nešto što ima supstancu, melodijsku i izvedbenu vrijednost kao što je slučaj s Katie.
  Za glazbu katkad treba imati sluha i senzibiliteta, a to je onoga što mnogima fali, ali se svejedno osjećaju kompetentnima da "kritiziraju" glazbu.
  Isto ide za naše kritičare, pogotovo one novinske razvikane koji uglavnom svoju taštinu i frustracije ispucavaju kroz "kritiziranje".
  Ocjena *****


  Nine Million Bicycles (Mike Batt) - poslušajte samo tu produkciju... frulice, violine, ritam.. sve tako suptilno i genijalno izvedeno... to se valjda zove talent.


  Shy Boy (Mike Batt)


  Spider's Web (Katie Melua)


  On the Road Again (Floyd Jones, Alan Wilson)


  Just Like Heaven (Robert Smith, Porl Thompson, Simon Gallup, Lol Tolhurst, Boris Williams)


  Thank You Stars (Mike Batt)


  Piece By Piece (Katie Melua)


  Halfway Up the Hindu Kush (Katie Melua / Mike Batt)


  I Cried For You (Katie Melua) - meni osobno njena najdraža stvar koju je sama skladala i uopće koju je otpjevala.. nisam stavio video jer je malo bolestan. Pjesma je jednostavno predivna

 4. #4

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2007 - Pictures  I s trećim i posljednjim albumom u suradnji s producentom i glazbenikom Mike Battom, više-manje se nastavilo gdje se stalo i s prethodna dva. Nježne pop balade prekrasnih melodija upakirane u blues i jazz aranžmane, a meni osobno najdraža je "If You Were a Sailboat". Koliko sam shvatio, a možda sam u krivu, ovaj album je posvećen filmovima.
  Katie je čak obradila i Cohenovu "In My Secret Life".
  Ocjena ****1/2

  Mary Pickford (Used to Eat Roses) (Mike Batt)


  If You Were a Sailboat (Mike Batt)


  If the Lights Go Out (Mike Batt)


  What I Miss About You (Andrea McEwan / Katie Melua)


  Spellbound (Katie Melua)


  Scary Films (Mike Batt) - sviđaju mi se njene iskrene pričice i spontani uvodi u pjesme


  Perfect Circle (Molly McQueen / Katie Melua)


  It's All in My Head (Mike Batt / Katie Melua)


  Dirty Dice (Andrea McEwan / Katie Melua)

 5. #5

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2008 - The Katie Melua Collection  Kompilacija na kojoj su sakupljene uglavnom sve najbolje pjesme + 5 novih pjesama od kojih barem neke nisu prije bile objavljene na originalnim albumima od kojih je jedna i "What A Wonderful World" koju sam stavio u uvodnom postu, a ostale 4 ću sada ovdje objaviti. Tih 5 novih stvari možda nije baš na nivou kao stvari s albuma, ali su svejedno i više nego solidne. Kompilacija za svakoga.
  Ocjena *****


  Two Bare Feet (Katie Melua / Mike Batt)


  When You Taught Me How To Dance (Nigel Westlake / Mike Batt)


  Toy Collection (Katie Melua)


  Somewhere In The Same Hotel (Katie Melua / Mike Batt)

 6. #6

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  2009 - Live at the O˛ Arena  Snimljen uživo u Londonu ovaj iako solidan koncert se teško može mjeriti sa studijskim snimkama. Na par bržih pjesama, bend je dao dodatne energije i životnosti, no većina youtube live snimki s neobjalvjenih koncerata mi djeluje nekako bolje otpjevano negoli što je to ovdje. Katie kao da će glas katkad puknuti i lomi joj se ne dijelovima kad iz šapata treba prijeći u vokal, a kad treba i jače zaurlati opet dolazi do nekih problema. Negdje je to više izraženo, a negdje manje što donekle narušava ono što je ovaj live album mogao biti. Unatoč tome, ovo je i dalje vrlo dobar album sa gomilom prekrasnih pjesama, iako uvijek radije slušam studijske snimke ili nađem na internetu neku njenu odličnu live izvedbu s drugog koncerta.
  Ocjena ***1/2

 7. #7
  colibri's Avatar
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  845
  Ja ,nisam poslusala sve pjesme ali cu ih poslusati sve do i jednu obecajem . Vidjela sam sve teme koje si otvorijo i zbilja si me odusevijo kao prvo sa predstavom ,biblografijom ,albumima . Dostojno jednoga pravoga profesionalca . Kao sta rekoh nisam sve poslusala ali cu poslusati . Imam samo jednu malu opasku a to je Norah Jones .

  Licno ih ne bih poredila a bila bi ne objektivna .Kao sta ti volis Katie tako ja volim Noru i tu sam priznajem neobjektivna posto vodjena mojim licnim osjecajima bez trunka znanja da bi mogla procjeniti vrednost ovih diju divnih pjevacica.

  Nemoguce je praviti nekome kao ti konkurenciju ,ali cu ponove otvoriti jedan topic za moju dusu i stavit pjesme koje ja volim .
  Moje iskrene cestitke na vrlo.vrlo ,dobrim temama .

 8. #8

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Quote Originally Posted by colibri View Post
  Ja ,nisam poslusala sve pjesme ali cu ih poslusati sve do i jednu obecajem . Vidjela sam sve teme koje si otvorijo i zbilja si me odusevijo kao prvo sa predstavom ,biblografijom ,albumima . Dostojno jednoga pravoga profesionalca . Kao sta rekoh nisam sve poslusala ali cu poslusati . Imam samo jednu malu opasku a to je Norah Jones .

  Licno ih ne bih poredila a bila bi ne objektivna .Kao sta ti volis Katie tako ja volim Noru i tu sam priznajem neobjektivna posto vodjena mojim licnim osjecajima bez trunka znanja da bi mogla procjeniti vrednost ovih diju divnih pjevacica.

  Nemoguce je praviti nekome kao ti konkurenciju ,ali cu ponove otvoriti jedan topic za moju dusu i stavit pjesme koje ja volim .
  Moje iskrene cestitke na vrlo.vrlo ,dobrim temama .

  Ja definitivno nemam ništa protiv Norah kao takve, već smatram da je jako precjenjena tim više ako ju se uspoređuje s Katie i od većine uzdiže kao superiorniju iliti bolju glazbenicu. Precjenjeno ne znači i loše... daleko od toga.
  Naravno, svatko ima različit ukus i svatko voli nešto drugo. Daleko od toga da je Norah loša i ja si katkad volim pustiti pjesme poput "Chasing Pirates" ili "Come Away With Me", samo što Katie po pitanju glazbe nudi puno više, svestranije, melodijski i glazbeno kompleksnije.
  Recimo, prvi album od Norah i preslušavajući ga mi je uvijek bio poput sedativa koji me doslovno uspava i baci u krevet i imam osjećaj da slušam jedno te istu pjesmu kroz cijeli album, a to definitivno nije nikad dobar znak.
  Naravno da netko neće tako doživljavati njenu glazbu.
  Ja isto kada pišem ili govorim o glazbi, govorim iz svoje osobne persepktive samo što ne naglašavam da je to iz moje persepktive. Dfinitivno ne govorim iz persepktive nekog bogomdanog glazbenog kritičara jer ja to na kraju krajeva niti nisam, niti bih ikad htio u pravilu biti.
  Otvaram teme i ocjenjujem albume čisto iz ljubavi prema glazbi, a normalno je da svatko za svoj ukus misli da je samo taj ukus "pravi".
  Ti slobodno otvori svoju temu o kome god izvođaču/grupi želiš, pa se možda i ja malo ubacim tu i tamo sa svojim gledištima

 9. #9
  colibri's Avatar
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  845
  Dogovoreno ! Samo ti navrati i stavi sta volis . Problem je sta ti volis ,volim i ja i nemam rijeci da ti opisem koliko si me obradovao sa tvojim temama .
  Do sada si izabrao zbilja vrhunske skladatelje kao Morricone ,onoga Grka ne poznam ,pojma nisam imala ,ali sam malkice skicnula i poslusala .

  Malo me podsjeca na Michel Jarre a za mene poslije njega i Vangelisa nitko vise ne postoji. Samo da ti kazem da sam dobro shvatila tvoju misao i tvoj ukus je tvoj ,ali po mome skromnom misljenju dobar za mene jako dobar.

 10. #10

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Svaka glazba u kojoj se može uživati je dobra glazba. Meni glazba uvijek ispunjava neke moje psihičke potrebe. Recimo, netko ju sluša uglavnom samo zbog plesa, netko da bude cool, netko zbog nečeg trećeg, a ja ju slušam jer me ispunjava tamo gdje ništa drugo nije dost sposobno da prodre

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts