+ Reply to Thread
Page 8 of 8 FirstFirst ... 6 7 8
Results 71 to 77 of 77

Thread: Relacija Bog Čovjek i obratno

 1. #71
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Quote Originally Posted by enky View Post
  Gospodine Geza,
  Pokuat ću ponovno; na malo drugačiji način.

  Postoji li, po vama, mogućnost da čovjek sebe, vođen iskrenom eljom za potpunim ostvarenjem, usmjeri u pravcu Boga mnogo bre no to uopće moemo zamisliti?
  Pod 'iskrenom eljom' smatram (svaku) elju bez ikakvih primisli sa strane. Dakle, samu čistu elju.

  Nadam se da pitanjem ne naruavam trenutni tijek diskusije.
  Vi znate da je nemoguće ući u nečiji mozak ili, kako se kae, nečiju duu ako sam čovjek na kae to ima u glavi, ili svoj dui ( mentalnosti ). Znate da se godinama bavim fenomenologijom i u fenomenologiji jedan veliki segment je RELIGIJA. Studirao sam sve to mi je dolo pod rulu i istodobno sam istraivao i promilja stra pitanja i stare probleme u sadanjosti . Pri tome nisam imamo nikakve elje, niti mi je ikada bila elja upoznati Boga, ali ako se bavim fenomenologijom jednostavno moram doći i do Boga s otrcanim pitanjima: Postoji li Bog? Tko je i to je Bog? Moe li se upoznati? Kada se javlja, ako se javlja? U kojem odnosu su Bog i Čovjek, to ovdje tema? Kada nisam naao jednoznačni odgovor uputio sam se sam u istraivanje na moj osebujan tehničarski način. Priklonio sam se teologiji,a ne vjeri, ili vjerama, jednostavno stoga to je teologija umnost o Bogu, a ne samo vjerovanje u Boga. Postavio sam si jednostavno pitanje koje si moe postaviti svaki čovjek. Ako je Bog tvorac svega to jest onda njegov trag, ili on sam mora postojati u postojanju zvali mi to ivim bićima ili nekako drugačije. Naravno da je sveta teologija na to odavno odgovorila sa stalnim duhovnim prisustvom Boga u svijetu, Čovjeku i čovječanstvu. Kod mene do preokreta i izlaza iz " slijepe ulice " dolazi kad sam, pročitao Shardenovu knjigu " FENOMEN ČOVJEKA " u kojoj se otkriva duhovna ( mentalna ) evolucija čovjeka i čovječanstva prema noosferi i točki Omega. Usredotočio sam se na tu točku iz puno razloga. Omega, koja je za Shardina Bog, za mene je postalo Ishodiite. to se susreće samo kvantno, ali koje se moe " opipati " kao bilo to drugo - tvar, biće, čovjek, marelica, kuća I td. Predloio sam Fra Mauri i svima da zajedno istraujemo Ishodita partikularnih ivota I ivota u cjelini. Tako stigoh do Bog, ali ne mojom eljom da ga upoznam, jer sam bio pod općom " narkozom " da je tako to nemoguće. Tako je nastala istraivačka nakana da upoznam Istinu postojanja: filozofski, religijski, znanstveno i umjetnički. U religijskom kointekstu naravno da je prisutan Bog koji se nikada nije naljutio ako sam ga označio i nazvao Ishoditem. Na putu prema Apsolutu neminovno se javlja Ishodite u stvarnosti i to je ONO to Čovjek mora upoznati, hitio to ili ne. Zato sam predloio Fra Mauri da se malo pozabavimo Ishoditima ivota ne na nebu nego na Zemlji. Uz nagon ljubavi drugi veliki nagon je glad. Glad kod nekih uzrokuje silnu elju za jedenjem. Mi jedemo ne zato to elimo, već zato to moramo. Da stanice ne bi galamile kako su gladne moram jesti, ne zato to elmoi, već zato to MORAMO. Uzimam sve to mi dođe po ruku, tako da su moje elje zapravo dnevni događaji. Nita ne traim, puno dajem, a sve imam. Skoro nemoguće.
  Jeste li zadovoljni odgovorom?

 2. #72
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Vidim da se otvorila nova tema s pitanjem: Postoji li Bog? Dojam mi je da su ambicije velike, no svaka debata o Bogu bez paralelne debati o Čovjeku po mom dubokom uvjerenju i znanju unaprijed je jalov posao. Na tom pitanju nita nije odgovorio ni veliki poznavatelj povijesti religija Hans Kung u svoj podebelog knjizi " Postoji li Bog ", samo zato to je krenuo prema Bogu bez Čovjeka.

  Naslev teme bi trebao glasiti ovako: Postoji li Bog? i Postoji li Čovjek? - pračeno sa svim poznatim pitanjima iz povijesti religija. Budući je naslov ove teme - Relacija Bog - Čovjek i obratno, ako budem dobre volje, sada nisam, moda ću priloiti valjane odgovore na pitanje- postoji li Bog iz perspektive evolutivnog čovjeka i čovječanstva kroz atribute Boga i Čovjeka. Sve dok postoje milijuni kipova Isusa diljem Zemlje meni se svako pitianje - Postoji li Bog? - čini umno mizernim. Već sam nekoliko puta napiso da je Bog Čovjek u svom evolucijskom maksimumu.......... i to se preskaće, ignorira ili potpuno zanemaruje kao da je to napisao neki Mojsijin ili Muhamedov religijski egrt.

 3. #73
  saruh's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  53
  Quote Originally Posted by geza View Post
  Već sam nekoliko puta napiso da je Bog Čovjek u svom evolucijskom maksimumu.......... i to se preskaće, ignorira ili potpuno zanemaruje kao da je to napisao neki Mojsijin ili Muhamedov religijski egrt.
  Ja sam pokuao u par navrata skrenuti panju sa čim se ne slaem, ali to je ignorisano i poslije paljivog čitanja Vaeg članka o islamu...Islam by Geza Zake...shvatio sam da bi nali samo nekoliko dodirnih tačaka ne zato to islam ne eli ekumenu kako stoji u Vaem članku...Muslimanski učenjaci pozivaju na pomirenje sa krćanstvom... nego zato to se Vae viđenje ne slae sa mojim viđenjem islama kao pripadnika tog svjetonazora.

 4. #74
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Quote Originally Posted by geza View Post
  Vi znate da je nemoguće ući u nečiji mozak ili, kako se kaže, nečiju dušu ako sam čovjek na kaže što ima u glavi, ili svoj duši ( mentalnosti ). Znate da se godinama bavim fenomenologijom i u fenomenologiji jedan veliki segment je RELIGIJA. Studirao sam sve što mi je došlo pod rulu i istodobno sam istraživao i promišlja stra pitanja i stare probleme u sadašnjosti . Pri tome nisam imamo nikakve želje, niti mi je ikada bila želja upoznati Boga, ali ako se bavim fenomenologijom jednostavno moram doći i do Boga s otrcanim pitanjima: Postoji li Bog? Tko je i što je Bog? Može li se upoznati? Kada se javlja, ako se javlja? U kojem odnosu su Bog i Čovjek, što ovdje tema? Kada nisam našao jednoznačni odgovor uputio sam se sam u istraživanje na moj osebujan tehničarski način. Priklonio sam se teologiji,a ne vjeri, ili vjerama, jednostavno stoga što je teologija umnost o Bogu, a ne samo vjerovanje u Boga. Postavio sam si jednostavno pitanje koje si može postaviti svaki čovjek. Ako je Bog tvorac svega što jest onda njegov trag, ili on sam mora postojati u postojanju zvali mi to živim bićima ili nekako drugačije. Naravno da je sveta teologija na to odavno odgovorila sa stalnim duhovnim prisustvom Boga u svijetu, Čovjeku i čovječanstvu. Kod mene do preokreta i izlaza iz " slijepe ulice " dolazi kad sam, pročitao Shardenovu knjigu " FENOMEN ČOVJEKA " u kojoj se otkriva duhovna ( mentalna ) evolucija čovjeka i čovječanstva prema noosferi i točki Omega. Usredotočio sam se na tu točku iz puno razloga. Omega, koja je za Shardina Bog, za mene je postalo Ishodiište. što se susreće samo kvantno, ali koje se može " opipati " kao bilo što drugo - tvar, biće, čovjek, marelica, kuća I td. Predložio sam Fra Mauri i svima da zajedno istražujemo Ishodišta partikularnih života I života u cjelini. Tako stigoh do Bog, ali ne mojom željom da ga upoznam, jer sam bio pod općom " narkozom " da je tako što nemoguće. Tako je nastala istraživačka nakana da upoznam Istinu postojanja: filozofski, religijski, znanstveno i umjetnički. U religijskom kointekstu naravno da je prisutan Bog koji se nikada nije naljutio ako sam ga označio i nazvao Ishodištem. Na putu prema Apsolutu neminovno se javlja Ishodište u stvarnosti i to je ONO što Čovjek mora upoznati, hitio to ili ne. Zato sam predložio Fra Mauri da se malo pozabavimo Ishodištima života ne na nebu nego na Zemlji. Uz nagon ljubavi drugi veliki nagon je glad. Glad kod nekih uzrokuje silnu želju za jedenjem. Mi jedemo ne zato što želimo, već zato što moramo. Da stanice ne bi galamile kako su gladne moram jesti, ne zato što želmoi, već zato što MORAMO. Uzimam sve što mi dođe po ruku, tako da su moje želje zapravo dnevni događaji. Ništa ne tražim, puno dajem, a sve imam. Skoro nemoguće.
  Jeste li zadovoljni odgovorom?
  Gospodine Geza,

  Ova vaša tema je izuzetno kompleksna. Pokriva tako reći sve askpekte življenja, ako ne i sve. Pokušavam se u nju uključiti na način na koji mogu i umijem pa vas molim da mi ne zamjerite moje digresije, pitanja te komentare.

  Naravno da sam zadovoljna s vašim odgovorom, no, kako tema, tako je i vaš odgovor za mene prekompleksan, u smislu da bih na cijelog njega mogla dati dostojnu repliku, stoga bih se još malo zadržala na pojedinačnom tj. na onom što sam započela, nastavivši u istom smjeru kao i do sada, a s ciljem rješavanja nejasnoća tog dijela.

  Vi kažete da nemate želja. Izuzetno zanimljivo (bar meni),
  jer
  baviti se istraživačkim radom, studirati razne materije, promišljati o njima, povezivati ih...po mom mišljenju proizlazi iz želje za spoznajom oli ZNATIželje!

  I onda se pitam, ako čovjek silno želi spoznati (sebe), (svoje) postojanje, u smislu otkrivanja Ishodišta partikularnog pa tako i cjelosti, a te svoje želje nije niti svjestan (tj. takva je želja TRAJNO čista od primisli sa strane), jer on, jednostavno, takav jeste, zar nije onda upravo on, kao takav, na pravom putu ka Čovjeku tj. na pravom putu ka Bogu?
  Jer željeti, a ne biti svjestan željenja je, mišljenja sam, najviši oblik nezagađenosti želje, a (takva) želja, kao pokretač energetske komponente bića, može biće u cjelosti, posljedično, vrlo lako odvesti u nove, razvojno više, dimenzije postojanja (uh, kakav kompliment ).


  Smatram da je 'koncept želje' izuzetno bitan (za ovu temu), jer dirigira namjeru djelovanja te tako, naravno, određuje kvalitetu istog, u čemu, po mom mišljenju, leži bit napretka.
  (vi bi, vjerujem, taj koncept vrlo lako mogli povezati s kvantnim skokom)

 5. #75

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. ja se slažem da je bog čovjek u svom evolucijskom maksimumu .. ili gotovo tako ..
  .. ono što mi ne valja kod tvoje priče je smjer .. misliš da se čovjeka može .. materjalno .. nadgraditi .. tehnikom ..
  .. ja mislim da ne može .. da je cjeli smjer promašaj ..
  .. cjela je medicina .. i cjeli svijet .. postavljen po tvoje .. umjetno srce .. bubreg .. inzulin .. sve što fali dodati .. tvoja je misao prilično logična .. ali sam ja uvjeren da ne valja ..
  .. ovo od enki nije baš dobro pitanje ..
  .. ovo je pitanje ..
  .. može li čovjek biti .. stroj .. za putovanje bogu .. za putovanje u .. duh .. u dušu .. u nematerjalnost ..
  .. razumiješ .. ?
  (.. zašto si sa svima na .. vi .. ?)

 6. #76
  Old Death Walter's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  139
  Quote Originally Posted by geza View Post
  Vidim da se otvorila nova tema s pitanjem: Postoji li Bog? Dojam mi je da su ambicije velike, no svaka debata o Bogu bez paralelne debati o Čovjeku po mom dubokom uvjerenju i znanju unaprijed je jalov posao. Na tom pitanju ništa nije odgovorio ni veliki poznavatelj povijesti religija Hans Kung u svoj podebelog knjizi " Postoji li Bog ", samo zato što je krenuo prema Bogu bez Čovjeka.

  Naslev teme bi trebao glasiti ovako: Postoji li Bog? i Postoji li Čovjek? - pračeno sa svim poznatim pitanjima iz povijesti religija. Budući je naslov ove teme - Relacija Bog - Čovjek i obratno, ako budem dobre volje, sada nisam, možda ću priložiti valjane odgovore na pitanje- postoji li Bog iz perspektive evolutivnog čovjeka i čovječanstva kroz atribute Boga i Čovjeka. Sve dok postoje milijuni kipova Isusa diljem Zemlje meni se svako pitianje - Postoji li Bog? - čini umno mizernim. Već sam nekoliko puta napiso da je Bog Čovjek u svom evolucijskom maksimumu.......... i to se preskaće, ignorira ili potpuno zanemaruje kao da je to napisao neki Mojsijin ili Muhamedov religijski šegrt.
  Dragi Geza.
  Kao jedan od dvojice sudionika te debate, osjećam se dužan vam odgovoriti.
  Istina je da smo malo slabije definirali naslov teme, međutim, uvjeravam vas kako je moje nastojanje dokazati kao religijski Bog (a vi ste osoba za koju jamčim da joj je poznata fina diferencijacija između religijskog Boga i pojma Boga uopće) ne postoji. S druge strane, mnogo očekujem od gosp. Duxa, a vjerujem kako će zaključci te debate doprinijeti i ovoj temi. Slažem se da Boga ne možemo promatrati bez Čovjeka. Međutim, religije tvrde drukčije, što vjerujem da će biti ovom debatom oboreno. Iako ne očekujem nikakvu globalnu promjenu prouzročenu tom debatom.
  Međutim, pripremam se uskoro za još jedno zanimljivo istraživanje, u kojem ću zamoliti i vašu cijenjenu pomoć (ukoliko budete voljni i zainteresirani): želim otkriti, makar samo temeljem izvora s interneta, tko je zapravo bio Apolonije iz Tyane. Ali, o tom potom, predaleko sam otišao u off...

 7. #77
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Quote Originally Posted by Fra Mauro View Post
  Dragi Geza.
  Kao jedan od dvojice sudionika te debate, osjećam se dužan vam odgovoriti.
  Istina je da smo malo slabije definirali naslov teme, međutim, uvjeravam vas kako je moje nastojanje dokazati kao religijski Bog (a vi ste osoba za koju jamčim da joj je poznata fina diferencijacija između religijskog Boga i pojma Boga uopće) ne postoji. S druge strane, mnogo očekujem od gosp. Duxa, a vjerujem kako će zaključci te debate doprinijeti i ovoj temi. Slažem se da Boga ne možemo promatrati bez Čovjeka. Međutim, religije tvrde drukčije, što vjerujem da će biti ovom debatom oboreno. Iako ne očekujem nikakvu globalnu promjenu prouzročenu tom debatom.
  Međutim, pripremam se uskoro za još jedno zanimljivo istraživanje, u kojem ću zamoliti i vašu cijenjenu pomoć (ukoliko budete voljni i zainteresirani): želim otkriti, makar samo temeljem izvora s interneta, tko je zapravo bio Apolonije iz Tyane. Ali, o tom potom, predaleko sam otišao u off...
  Pokušavam nešto drugo reći. Pitanje: Postoji li Bog ? je otrcano ofucano pitanje na koji nisu odgovorili najemenintniji poznvataleji religija, kao što sam naveo ni Hans Kung, ali to ne znači da možda mi ne odgovorimo na to prevažno pitanje, ali ne na nčin kako je ono postavljeno bez Čovjeka. Vi kaže da religija kaže drugačije, a ja bi Vas molio da mi kažete koja to religija kaže i gdje? U uvdu sam naveo da postoje dvije velike religije Egipatska i Kršćanska koje povezuju Boga i čovjeka i dvije koje ne povezuju to su Židovska religija i Islam. Prema tome, istina je da imamo dvije religije koje povetzuju Boga i Čovjeka i dvije koje ne povezuju, tako da nije korektno reći da religije misle drugačije.
  Naprotiv , kroz ovakve debate trebalo bi pokazati ljudima da se Čovjek i čovjelčnstvo evolucijom približavaju Bogu, a ne razglabati i prevrtati tko je što rekao u Topri, Novom zavjetu ili Kuranu. To mogu biti zgodne religijske pričice, ali to nikada ne može biti hrana " teološkim raspravama o Bogu, a još manje pitanju: Postoji li Bog? Postvaljati takvo pitanje u 21. stoljeću bez pitanje: Postoji li čovjek? - je moralno, etilčki i intelektualno žalosno. Zato nije ni čudo da se sprema film koji će pokazati kako je Isusu bio PEDER. Za mene je strašno g. Mauro s kojim glupostima se mi bavimao u vremenu kada nam visi iznad glave visi od 20.000 neeksplodiranih nukleranih bombi. Raspravljatui o Bogu a ne imati na umu da su N - bombe u valsništvu Čovjeka, po meni je vrlo opasno igranje s kapacitetima ljudi koji , kao što već rekoh, u nekim slučajevima nadmašuju kapcitete Boga kada je stvaro svijet Zemlje i života.

  Iskreno se nadam da Vi razumijete o čemu govorim i pišem. Liturgija i vjerske priče o Bogu su jedno,a teologija, ili znanje o Bogu je nešto posve drugo. Ja govorim o ovom drugom, a ne o prvom.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts