+ Reply to Thread
Page 3 of 8 FirstFirst 1 2 3 4 5 ... LastLast
Results 21 to 30 of 77

Thread: Relacija Bog Čovjek i obratno

 1. #21
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Quote Originally Posted by saruh View Post
  Ovo ne stoji ako paljivije prelista Kur'an i hadise gdje se Bog preko Muhammeda a.s. obraća čovječanstvu...

  "O ljudi, već vam je stigla poruka od vaeg Gospodara, i lijek za ono to je u prsima i uputa i milost vjernicima." Junus, 57.

  ...ili...

  "O vjernici, dunosti prema Allahu izvravajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mrnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! ..." El-Maide, 8.

  ...nema poziva Arapima.
  Allah i ja smo stari znanci i prijatelji. Nije nam potrebam posrednik. Zamolio sam da se to vie izbjgavaju citati,a to vie govori vlastitim umom. Osim toga tema je Relacija Allah ( Bog ) - Čovjek i obratno, pa ako imate to reći na tu temu, recite.

 2. #22
  saruh's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  53
  Quote Originally Posted by geza View Post
  Allah i ja smo stari znanci i prijatelji. Nije nam potrebam posrednik. Zamolio sam da se što više izbjgavaju citati,a što više govori vlastitim umom. Osim toga tema je Relacija Allah ( Bog ) - Čovjek i obratno, pa ako imate što reći na tu temu, recite.
  Dao sam svoje mišljenje na temu u formi retoričkih pitanja.

  Ovdje sam replicirao jer se ne može povlačiti paralela između Musaa/Mojsija i Muhammeda a.s. tako što se jedan obraćao Jevrejima, a drugi Arapima kako stoji u uvodnom postu. Citati su samo dokaz mojoj tvrdnji da se Bog u svojoj posljednjoj Objavi obratio čovječanstvu pa zato i nemamo više Poslanika.

 3. #23
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Ovo su odgovori na komentare Servantesa.

  Je li Bog za sve religije isti. Ako je isti počemu je isti, a ako nije po čemu nije isti?

  servantes:"Da. Bog je za sve religije isti jer polazi od zamisli da je ovaj sviejt stvoren, a ne da nastaje."

  Da i ja kažem da je isto, ali ni po Bibliji se ne kaže da je svijet stvoren, već da je STVARAN i to je onih 6 dana stvaranja. Osim toga Bog je istjerao čovjeka iz Raja u svijet da se u vremenu iskupljuje od grijeha i nakon sublimacije i očišćenja ponovno se vraća u Raj, što je opet događanje u trajanju. Izgleda da je vrijeme u stvaranju vrlo, vrlo dugo pa se čini da ga nema.

  Je li Bog nepromjenjiv, jedan te isti Jedan za sva vremena?

  servantes:" Da. Da je promjenjiv ne bi bio Bog. Promejna je nužna samo za nesavršena bića."

  Pitanje je o kojem Bogu govorimo, mladom ili starom, malom ili velikom? U uvodu sam napiso da dvije religije imaju malog Boga na Zemlji i dva velika Boga negdje u svemiru ( Nebu ). Mali tek rođeni bogovi, kao što je Isus, očigledno se mijenjaju.

  Da li Bog nastaje, da li se stvara kao i čovjek, da li se razvija, da li je evolutivan kao i čovjek od svog minimuma do maksimuma?

  servantes: "Ne. Sve je stvoreno osim Boga. On "jest". Za njega ne vrijedi ni jedno dualističko tumačenje."

  Pitanje je tko kako zamišlja Boga. Prema Bibliji, napisao sam, Bog je četvoran,a ne dvojan – dualaan ( Ezekijel ), a osim toga njegova „ slika i prilika su „ Eva i Adam, pa je i prema tome sličan njima, ili Vi možda smatrate da je samo Čovjek sličan Bogu, ali ne i Bog čovjeku?

  Postoji li paralelizam između atributa Boga i Čovjeka?

  servantes: "Da. Samo čovjek stvara i otkriva. To implicira posebnost čovjekovog bivstvovanja u Svemiru. Bilo bi zanimljivo kad bi postojao nedvojbeni dokaz da postoje druge izvanzemaljske civiliazacijje. U religijskom smislu čovječanstvo bi izgubilo svoj priviligirani status kod Boga. Pitanje je da li bi tada Bog postojao za čovječanstvo?"

  Paralelizam između Boga i čovjeka vidi se i očitava se, rekao sam, uspoređivanjem njihovih atributa. Moje gledište je da vremenom Čovjek postaje Bog već temeljem argumentacije da se Bog kao i Ishodište javlja u budućnosti.

  Da li Čovjek svojom evolucijom postaje Bog?

  servantes:"Ne. Pa čak i ako bi razmatrali sa vjerskog stanovišta prije bi se donio zaključak da se udaljava. Analogno pitanje bi bilo da li čovjek sa razvojem civilazicije, tehnologije....itd, postaje humaniji od svog pretka prije desetak tisuća godina. "


  Nema tu vjersko ili ne vjersko stajalište, jer postoje činjenice,a činjenice govore da čovjek vremenom prisvaja atribute Boga. Zar to ji dalje treba argumentirati?

  Kakva je budućnost Čovjeka i Boga u svjetlu eksponencijalnog razvitka čovjčanstva?

  Vidno različita od ovih zastarjelih stočarskih religija iz slivova velikih rijeka.

  Budućnost čovjeka je jednoznačana: Od Boga k Bogu. Od Ishodišta do Ishodišta. Postoje i skretanja, naravno ali to su sve onda udesi kao što je silazak ekspresnog valaka s tračnica.
  Kakva je budućnost Čovjeka i Boga u svjetlu eksponencijalnog razvitka čovjčanstva?

  servantes:"Vidno različita od ovih zastarjelih stočarskih religija iz slivova velikih rijeka."

  Budućnost čovjeka je jednoznačna: Od Boga k Bogu. Od Ishodišta do Ishodišta. Postoje i skretanja, naravno, ali to su sve onda udesi kao što je silazak ekspresnog vlaka s tračnica.

  Jesu li Čovjek i Bog isto? Ako nisu zašto nisu, ako jesu zašto jesu?

  servantes:"Teško pitanje. Ja mislim da je isto. Čovjek jedino može doživjeti Boga kroz samoga sebe. Znači trebao bi istovremeno biti i objektivan i subjektivan. A što ako je čovječanstvo samo bolest na tijelu prirode i ima status kao tuberkuloza ili sifilis? Koliko ja znam niti jedna religija se ne buni kada uništimo bakterije koje izazivaju te bolesti."

  Kao što je poznato polazim od teoloških činjenica ( priča ) da je Isus Bogo – čovjek,a takav je bio i Faraon, pa i po tome zaključujem da su Bog i čovjek isto. Daljnji argument je ostvarivanje Božjih atributa putem čovjeka.

  Da li čovječanstvo evoluira prema makro svemirskom biću koj se može smatrati Bogom?
  Osobno i mnogi već u svijetu smatramo da čovjelčanstvo evoluira prema svemirskom makro biću kojem sam, ponavljam, dao i ime Homoteras.

 4. #24

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Jako zanimljiva tema. Evo par mojih ideja da odgovorim.


  Je li Bog za sve religije isti. Ako je isti počemu je isti, a ako nije po čemu nije isti?
  Bog nije za sve religije u potpunosti isti, ali u većini religija ako nije isti, onda je jako sličan. Neke bitne stvari koje Boga razlikuju jest da neke religije misle da Bog nagrađuje i kažnjava, neki Bog je više strog, neki manje, a neke religije misle da si mi sve sami činimo. Svaka religija opet ima ljude od kojih svatko doživi i shvati istu stvar na različite načine. Treba se sada jasno znati što uopće spada pod religiju? Da li su religije samo ono što je već staro i prašnjavo ili i nove ideje koje se pojavljuju!?
  Svaka ideja može postati religija, samo što se ljudi čvrsto drže starih vjerovanja koliko god bila disfunkcionalna čisto zato što su stara i što se samim time u svojoj disfunkcionalnost održavaju tisućama godina.
  Religiji nije toliko niti bitno da li je funkcionalna ili ne (tj. da li je u stanju svijet učiniti boljim mjestom za život ili ne), koliko potreba da se održi kao jedan organizam koji se bori za vlastiti opstanak. Tada ispada da tu religija nije da služi ljudima, već da služi samoj sebi preko služenja "bogu" i držanja svojih pobornika u mraku.
  U nekom svom temelju, Bog svih religija je isti, ali su "putovi" do Njega različiti. Obično se religije tada više zamaraju tim putevima do Boga, negoli da stanu na samom cilju odmah i slože se oko Boga. Ali niti oko cilja se religije nebi nužno složile.


  Je li Bog nepromjenjiv, jedan te isti Jedan za sva vremena?
  Govorimo li sada o Bogu ili o "bogu" kao društvenom produktu proizašlom iz religija?
  Ima jedna definicija Boga koja se meni uvijek najviše sviđala, a ona glasi "Jam sam Onaj Koji Jesam". Drugim riječima, ako bi na Boga gledali kao na nešto ŠTO JEST, u smislu iz čega je proizašlo sve, što je oduvijek postojalo i što će uvijek postojati u smislu nekakve alfa i omege, Bog bi tada bio nepromjenjiva konstanta, ali opet teško je govoriti o tome. Svemir se možda mijenja, ali možda u temelju Božjeg "svijeta" vrijeme kao takvo ne postoji, već je možda sve to iluzija koju živimo... mi smo nakupina energije Božjeg stvaralaštva koja se manifestirala tako u materiju i živi u tom nekom svijetu u kojem je tek pojam vremena i nastao. Bog, kao stvaralac, početak i kraj može neovisno o tome uvijek ostati isti. Može se bilijunima ciklusa rađati i umirati bilijune svemira kroz nama vremenski nezamislive razmake, a sve to Bogu ne mora značiti da se i on mijenja, već da On živi Sebe kroz Nas.

  U društvenom smislu, bog se mijenja svaki dan i svake sekunde. Bog je onoliko promjenjiv koliko shvaćanje pojedinca Njega. Sa svakim pojedincom koji umre jedan vid Boga nestane, a sa svakim pojedincem koji se rodi, jedan novi vid Boga se stvori. U društvenom i religijskom smislu, Bog je poput igračke koju oblikujemo prema svojim željama i potrebama.

  Da li Bog nastaje, da li se stvara kao i čovjek, da li se razvija, da li je evolutivan kao i čovjek od svog minimuma do maksimuma?
  Ja vjerujem da je Bog ono što jest, te se time ne stvara, ne razvija i ne mijenja. Jedna vječna konstanta u kojoj evoluira samo Njegovo stvaralaštvo i naše shvaćanje Njega.

  Postoji li paralelizam između atributa Boga i Čovjeka?
  Religije se zasnivaju na tome da pridaju očinski lik Bogu, takoreći patrijarhalni roditelj koji je jako strog i jako pravedan. To je slika Boga kojemu su uglavnom date sve ljudske mane zbog ljudske nemgućnosti da shvate Boga.
  Taj Bog se dvoumi, predomišlja, odlučuje, važe, sudi, želi svu našu pažnju, želi da ga doživljavamo sa strahopoštovanjem jer je On toliko velik i moćan da može s nama raditi što god želi i može nam pružati vječne užitke ili nas poslati na vječne muke.
  Drugim riječima, od Boga je stvorena cijela psihopatologija. Taj Bog je poput malog razmaženog dijeteta koje želi svu pažnju i koje poznaje samo SVOJA pravila, SVOJ ego i SVOJE potrebe. Kad ne dobije sve što mu se pruža, to dijete počne plakati, vrištati i histerično udarati svojim igračkama po podu pritom drobeći sve ljude koji mu se nađu na putu. To je invalidan Bog sa sociopatskim i psihopatskim karakteristikama... to je Bog koji treba dobrog psihijatra.

  Da li Čovjek svojom evolucijom postaje Bog?
  Čovjek jest Bog jer je Njegov nerazdvojivi dio. Bog nije "tamo" kako ga se voli prikazivati, već tu, u svemu, stalno i svagdje. U svakom atomu našeg tijela je Bog. Religije ga vole odvojiti od čovjeka jer religije vole prikazivati čovjeka bezvrijednim bićem koje mora "zaslužiti" nešto i to do mjere da se prihvatila ideja da se čovjek već rađa griješan.
  Svojom evolucijom, čovjek se samo počinje prisjećati Tko je. Kada svi oni nagonski i primitivni porivi uključujući i strah padnu u drugi plan, tada se počinje razvijati ljudski um, psiha, pa i duh. Tada počinje prisjećanje na to tko smo, tj. otkuda smo došli i gdje se vraćamo. Tek sa shvaćanjem Tko smo mi, počinjemo shvaćati i Ljubav koja Bog jedino i jest.
  Znači, čovjek već jest Bog, samo ne shvaća to ili ne želi shvatiti zbog prisilnih mentalnih konstrukcija u glavi i nemogućnosti da Boga spozna kroz svoje srce.

  Kakva je budućnost Čovjeka i Boga u svjetlu eksponencijalnog razvitka čovjčanstva?
  O svojoj budućnosti i svojoj povezanosti s Bogom odučuju ljudi sami i ljudi sami kroje svoju budućnost počevši od ideje u glavi pojedinca, pa da kolektivne svijesti. Sve što želimo, to ćemo i imati.

  Jesu li Čovjek i Bog isto? Ako nisu zašto nisu, ako jesu zašto jesu?
  I jesu i nisu.
  Jesu jer jednostavno jesu, a nisu jer ne žele to shvatiti. to je kao da div za sebe misli da je patuljak ili da plava boja za sebe misli da je narančasta. To se zove neznanje, a mi smo sami odlučili postaviti stvari naopako.
  Razlog su neznanje i strah.
  Bog nam je dao kao temelje ljubav i strah zato da bi bolje iskusio samoga sebe. Bez svoje suprotnosti teško je spoznati sebe kao ljubav. Ljudi vole izabirati strah češće, no to je vlastita odluka čovječanstva. Bog jednostavno živi kroz nas. Mi smo Njegova manifestacija na fizičkom nivou, ali smo svojim fizičkim nivoom ograničeni da bi sve shvatili, ili drugima riječima, sami se ograničavamo da shvatimo.
  U biti, stvari su veoma jednostavne. Toliko jednostavne da ih čovjek nije u stanju dokučiti, već uvijek odluta u kompliciranja, bilo sa religijama, bilo sa filozofijama.

  Da li čovječanstvo evoluira prema makro svemirskom biću koj se može smatrati Bogom?
  Volim vjerovati da da. U pravilu nema tu makro-mikro Sve je to jedno. Samo ljudsko shvaćanje evoluira kao i to da ljubav sve više pobjeđuje strah.

 5. #25
  Old Death Walter's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  139
  Quote Originally Posted by saruh View Post
  Pročitah dio i nije da nije zanimljivo samo koliko je moguće?

  Vidjeh u ovoj raspravi dva ili tri mrava na tastaturi na Caps Locku kako raspravljaju o terenu na kojem se nalaze.
  Čovjek je velik koliko je veliko njegovo djelo.
  Između nas i mrava nalazi se gotovo pola milijarde godina evolucije. Nekoliko stoljeća tehnologije. Medicine. Znanosti.
  Ne mogu se osjećati mravom, kad sam čovjek. S tendencijom da postanem Čovjek. Ne znači da ću uspjeti. Ali teim tome.
  Koliko je moguće smještati Kreatora u ono što je kreirao i čak otići dalje pa ga podvoditi pod Njegove zakone kreiranja.
  Prvi tvoj logički paradoks: ukoliko je svemir djelo stvoritelja, on se sam mora ponaati u skladu sa fizikalnim zakonima svemira. Inače jednostavno ne moe postojati u tom svemiru...
  Ukoliko se nalazi izvan svemira, ne moe niti na jedan način međudjelovati sa materijom u svemiru. to se mene tiče, ovo je dovoljno čvrst argument po pitanju postojanja i pozicije Kreatora...
  Da li je moguće hemijsku olovku koju je čovjek kreirao, a koja je manja od njega ili Empire State Buildinga koji je veći od tog istog čovjeka podvoditi pod iste zakone fizike od kreiranja do funkcionalnosti te same materije? Koliko je sličnosti, a koliko razlika između kreatora čovjeka i svih tih njegovih kreacija?
  Naravno. S obzirom da kemijska olovka nije niti od tamne tvari, niti od antimaterije, već od materije. Obično bude od plastike (to je produkt organske kemije!), ili od metala, dakle od tvari koje srećemo svakodnevno, i koje su dobrim dijelom građevni elementi i naeg organizma.
  Da bi povukao paralelu između Empire Statea, kemijske i čovjeka, prisjeti se imaju li isti objekti svijest?
  Moda bi računalo bilo mnogo bolji primjer.. uh, kakva bi se rasprava iz toga mogla razviti.
  Da li je čovjek uzeo sebi previše slobode u 'razvlačenju' Boga po paralelnim Univerzumima ako On možda se uopšte ne kreće tim prostorom?
  Tko mi moe uskratiti to pravo?
  Ukoliko se Bog ne kreće po svemiru, vrlo je vjerojatno da se nalazi NIGDJE I NIKADA. Razmisli o ovoj mojoj tvrdnji. I usput, ukoliko se kreće ovim svemirom, onda je relativan i podloan promjenama...
  "Kako god pomisliš o Allahu - nije tako!" hafiz Husni ef. Numanagić
  "Znanost nema nikakvih problema s vjerom i ne iri se na račun vjere. Znanost se iri na račun neznanja. Ako se tamo nalazi vjera, onda to nije problem znanosti nego problem vjere same. No, tada taj problem vjera treba rijeiti unutar sebe, a ne priječiti znanost da ulazi u područje neznanja pa da se tako očuva vjera." Fra Mauro, prijepis jednog zanimljivog citata od autora čije sam ime zaboravio

 6. #26

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. znanost i to što nazivaš vjera su braća blizanci .. umiru zajedno .. jer i žive zajedno .. vidiš da i ti .. znanstvenik .. voliš vjernike .. da ih nema koja bi tvoja priča bila .. ?

 7. #27
  Old Death Walter's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  139
  Quote Originally Posted by geza View Post
  Vi ste Fra Mauro prvi čovjek koji u komuniciranju samnom potvrđujete da DEFINITIVNO evoluiramo prema makro svemirskom biću kojeg sam prije vie godina nazvao Homoteras. U međuvremenu je dosta ljudi u svijetu dolo do istog zaključka. Među inima je I Bill Gates koji jasno kae da pred naim očima nastaje veliko novo makro bioloko biće čovječanstva, pozivajući se pri tom i na njegov doprinos u tom nastajanju putem elektronizacije i informatizacije svijeta. Dakle, opet tu smo negdje na istom tragu percepcije budućnosti. Vi kaete energija, dok ja kaem plazma, to je s fizikalnog stajalita isto. Nekada je to bio Eter,zatim u religijama Spirit - Duh, dok je to danas Shardinova noosfera koja nije drugo do već veliko IVO elektromagnetno polje oke Zemlje koje se veseli, plaće, srdi, brblja, pjeva. Jedan makro biolog kae da čovječanstvo već die, pulsira, gladuje i banči, dok tome dodajem da već, kako rekoh i sanja, boluje i lijeći se, boravi u prostorima vakuma, svoje dijelove već alje na nezamislive udaljenosti itd. to su već sve činjenice koje nam kazuju da se Homoteras doista oblikuje i javlja. Moj najjači argument za takvo viđenje stvarnosti su evolucijske razine razvitka fetusa gdje je zadnja faza zavrno oblikovanje mozga i ivčanog sustava u biologiji ivih bića i time i kod čovjeka. To me navodi na miso da se mi nalazimo jo uvijek u fetusnoj fazi razvitka, drugim riječima , jo nismo ni rođeni gledano iz svemirske perspektive. I za to je obilje argumenata među kojima je najsnanije ono koje kazuje da su već prisvojene sve sile svemira i da se već ubrzano plete ne samo zemaljska već i svemirska ivčana mrea. Energija ( plazma ) je tu ključni pojam koji nas uvodi u bezvremenski - simultani svijet. Taj svijet je vrlo blizu snovima koje svi doivljavamo,a jo uvijek o tome svijetu nemamo nikakva pojma. Samo sanjamo i mislimo da je to tek tako naa bioloka ala, a u stvari imamo svemir u naem mozgu, veliki i na mali od nekoliko trilijuna ivih stanica.
  Tako smo stigli do misaonog okvira unutar kojeg se Bog moe spoznavati i istraivati na jedan potpuno nov način, na način uvođenja pojma Ishodita u nae razmiljanje i nau stvarnost bez kojeg nema ni razmiljanja ni stvarnosti.
  Da li postoji Ishodite stvarnosti, analogno je pitanju postoji li Bog? Moj odgovor odavno je jasan. Bog je isto to i Čovjek umnoen i sinergiziran u biće čovječanstva, a Čovjek i čovječanstvo su isto to i Bog u svom Ishoditu. Bez Ishodita postojanja nema postojanja, bez postojanja nema Ishodita. To je ta univerzalna Istina koja nas uvodi u svijet Ishodita, Istočnjaci bi rekli koji nas uvodi svijet LJUBAVI, to nije drugo do religija.
  Dragi moj Geza.
  Kad sam prije 7-8 (tako nekako) godina prvi put čitao ovu vau tvrdnju, bio sam sklon je negirati. Međutim, to sam dublje ulazio u promiljanja o budućnosti i mogućoj evoluciji čovjeka, upravo se sve svodi na Krajnji Čin Evolucije u vidu Čovjeka kao makrosvemirskog bića.
  Kako sam doao do toga?
  Moda zvuči potpuno nelogično i fantastično, ali slijedio sam vizionare. Potpuno ste u pravu kad navodite Gatesa kao jednog od njih: on je od svijeta napravio globalno pleme (namjerno kaem pleme), jedino je potrebno izvjesno vrijeme dok čovječanstvo shvati da smo mi jednaki: mi bijeli, mi crni, mi uti.
  No, moram se vratiti korak unazad (bit će ovo podui post, ali ne mogu drukčije): svakako ćete se sjetiti doba hladnog rata kad se utrka u naoruanju počela seliti u svemir. Po mojem miljenju, upravo je to bio prvi korak (puno veći i od Armstrongovog!) koji nas je okrenuo nama samima. Jurij Gagarin, prvi čovjek u orbiti prvi je svojim očima vidio Zemlju odozgora. No, najvanije od svega jest ono to Gagarin nije vidio: nije vidio GRANICE. Nije vidio Amerikance ni Ruse, Kineze ni Japance. Niti njihove drave. Vidio je ZEMLJU. Ostatak priče nije toliko bitan (svi ga znamo), ali Čovjek je prvi put postao svjestan da je Čovjek (ni Amerikanac ni Rus ni Hrvat ni Srbin ni Mongol).
  Sljedeći korak toga svega jest Internet. U kojem ravnopravno svi mogu komunicirati. Tu je Čovjek dobio malo vie na energičnosti. Postao je svjesniji da je Čovjek.
  Dakle, imamo Čovjeka koji je stvorio umjetnu inteligenciju i koji je stigao u svemir. Naravno, poto smo vrlo mlada civilizacija, to nas je zbunilo, pa smo vjerojatno i stoga ustuknuli od svemira. Vratit ćemo se kad budemo spremni. Jer ne elimo odigrati statiste u Svemirskoj Drami.
  Kad smo shvatili da nas nae letjelice neće odvesti dalje od okolnih planeta, oduevljenost svemirom je splasnula: Čovjek je lutalica, eli nova sunca i nove zemlje!
  S druge strane, računala su postala naa nova nada i nova vizija. Smjestimo li Čovjeka (vie njih, cijelu populaciju) u računalo (dakle, ne samo znanje, već i samu svijest!), napravili smo veliki korak prema konačnoj evoluciji. Neki stručnjaci tvrde da nas od tog trenutka dijeli jo oko 30 godina. Postajemo strojevi, smrtna tijela od krvi i mesa postaju nepotrebna. A i moemo se uputiti brzinom svjetlosti bilo gdje u svemir, uz uvjet da nađemo prikladan prijemnik. Vrijeme vie ne predstavlja problem.
  Nadalje, preseljenjem u računala (mreu) dobivamo sinergiju umova SVIH LJUDI NA SVIJETU. Koliko će vremena proteći dok iznađemo način za čisto energetski oblik egzistencije? Mjeri li se to u sekundama ili u godinama? U konačnici, to neće biti značajno. A kad se to konačno dogodi (sklon sam tvrditi, u svjetlu sadanjih istraivanja, da je prilično to prilično vjerojatno prije kraja ovog stoljeća - koga zanima zato, nek me upita), onda imamo Ključ svemira u rukama. Postat ćemo makrosvemirsko biće ničim različito od naih religijskih bogova. Trait ćemo druge civilizacije, bit ćemo im dorasli, i moći ćemo odigrati nau punu rolu u Svemirskoj Drami. To bi trebao biti i Konačni Čin Evolucije Čovjeka.
  Uvjeren sam da ćemo je i odigrati. A kad nas dosegne opasnost moguće dosade (proizale iz konačne Spoznaje), uvjeren sam kako ćemo pronaći nove izazove.
  Naravno, ima tu mnogo zanimljivih izazova koje ćemo morati nadrasti. Ali, smatram da smo konačno spremni odbaciti svoj reptilski dio...

  Nadam se da sam bio prilično razumljiv. I uvjeren sam kako će se pojaviti mnogo upitnika nakon ovog mog posta...

 8. #28
  Old Death Walter's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  139
  Quote Originally Posted by alim View Post
  .. znanost i to što nazivaš vjera su braća blizanci .. umiru zajedno .. jer i žive zajedno .. vidiš da i ti .. znanstvenik .. voliš vjernike .. da ih nema koja bi tvoja priča bila .. ?
  Znanost i vjera nisu braća. Vjera traži slijepo slijeđenje, bez provjere. Ukoliko provjeravaš, prijeti ti vječna kazna besmrtnoj duši.

  Zamisli se u ulozi vanzemaljca iz Malog Magellanovog Oblaka, kako kružiš u orbiti oko Zemlje i prisluškuješ ono što religije propovijedaju. Da baš Ta-I-Ta religija jedina zna cijelu Istinu o svemu što postoji. Da baš Ta-I-Ta religija nudi Spas besmrtnim dušama. Da baš samo članovima Te-I-Te religije pripada cijeli svemir, i da je stvoren samo za njih...
  Što bi mislio? Ili bi samo slegnuo ramenima, odmahnuo rukom (shvati ovo strogo figurativno!) i zaključio da si naletio na planet luđaka?

 9. #29

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. to o čemu ti govorim naziva se jin i jang .. ili ustaštvo četništvo .. i kaže sljedeće ..
  .. postoji krug .. cjelina .. i u njemu dvije suprotnosti .. one su suprotstavljene .. ali postoje tek u odnosu na drugu ..
  .. bez borbenog četnika ne postoji borbeni ustaša .. oni su braća .. svoje postojanje zahvaljuju bratu .. sam ustaša umire .. protiv koga da se bori .. ?
  .. i seljaci i jaca .. oni su suprotstavljeni .. ali braća .. seljaci hoće pare od jace .. .. za razliku od prosvjednika .. oni neće jacu .. .. to otprilike znači .. jaco umri .. i oni nisu iz istog svijeta .. njima jaca nije potrebna .. oni vjeruju da njihov život tek počinje kad jace nema .. .. kužiš .. ?

  .. pitanje je kruga .. cjeline .. iz koje si ..
  .. ako braniš znanost .. normalno je da si kontra starih popina ..
  .. ali s njima si brat .. trebaju ti .. unutar kruga .. kao druga polovica .. kao suprotnost ..
  .. a ono što je .. u krugu .. bit kruga .. to je .. misao u objektima .. materjalistička misao ..
  .. oboje .. i nauka i popine .. sve drže objektom .. to vam je srž postojanja ..
  .. bez obzira što takav svijet ne može postojati ..

  .. razumiješ .. ?

 10. #30
  saruh's Avatar
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  53
  Quote Originally Posted by Fra Mauro View Post
  Čovjek je velik koliko je veliko njegovo djelo.
  Između nas i mrava nalazi se gotovo pola milijarde godina evolucije. Nekoliko stoljeća tehnologije. Medicine. Znanosti.
  Ne mogu se osjećati mravom, kad sam čovjek. S tendencijom da postanem Čovjek. Ne znači da ću uspjeti. Ali teim tome.
  Prvo sam pomislio da si pogreno shvatio metaforu, ali prateći genezu tvoje misli od glorifikovanja čovjekove misli pa do skepse u tu misao, obradova me da nije bilo uzalud.

  Quote Originally Posted by Fra Mauro View Post
  Prvi tvoj logički paradoks: ukoliko je svemir djelo stvoritelja, on se sam mora ponaati u skladu sa fizikalnim zakonima svemira. Inače jednostavno ne moe postojati u tom svemiru...
  Ukoliko se nalazi izvan svemira, ne moe niti na jedan način međudjelovati sa materijom u svemiru. to se mene tiče, ovo je dovoljno čvrst argument po pitanju postojanja i pozicije Kreatora...
  Bog mora...? Zar ne reče da se čovjek drastično razlikuje od mrava? Govori o čvrstim dokazima kao da si imao Boga u epruveti.

  Quote Originally Posted by Fra Mauro View Post
  Naravno. S obzirom da kemijska olovka nije niti od tamne tvari, niti od antimaterije, već od materije. Obično bude od plastike (to je produkt organske kemije!), ili od metala, dakle od tvari koje srećemo svakodnevno, i koje su dobrim dijelom građevni elementi i naeg organizma.
  Da bi povukao paralelu između Empire Statea, kemijske i čovjeka, prisjeti se imaju li isti objekti svijest?
  Moda bi računalo bilo mnogo bolji primjer.. uh, kakva bi se rasprava iz toga mogla razviti.
  Vidi da si dobro zamijetio razliku koju sam traio. Mi se od svojih kreacija razlikujemo po tome to smo ivi i imamo svijest. Kompjuter i svijest...ne razumijem? Po meni je kompjuter pametan tačno toliko koliko i osoba koja sjedi pred njim. Ekser nikada ne moemo noktima izvaditi iz drveta, ali klijetima ide bez problema. Da li klijeta imaju svijest?

  Quote Originally Posted by Fra Mauro View Post
  Tko mi moe uskratiti to pravo?
  Ukoliko se Bog ne kreće po svemiru, vrlo je vjerojatno da se nalazi NIGDJE I NIKADA. Razmisli o ovoj mojoj tvrdnji. I usput, ukoliko se kreće ovim svemirom, onda je relativan i podloan promjenama...
  Steknem ovako osjećaj da si sa Bogom pio kafu.

  Quote Originally Posted by Fra Mauro View Post
  "Znanost nema nikakvih problema s vjerom i ne iri se na račun vjere. Znanost se iri na račun neznanja. Ako se tamo nalazi vjera, onda to nije problem znanosti nego problem vjere same. No, tada taj problem vjera treba rijeiti unutar sebe, a ne priječiti znanost da ulazi u područje neznanja pa da se tako očuva vjera." Fra Mauro, prijepis jednog zanimljivog citata od autora čije sam ime zaboravio
  Odakle ti to da se vjera plai znanosti? Iskustveno je poznato da je nauka često u slubi vjere jer pomae spoznajni put ka Bogu.

  http://www.eforum.hr/threads/1936-vj...ll=1#post53992

  Bog u Svetim spisima poziva i stimulie čovjeka na proučavanje i izučavanje onoga čime je okruen, ali vi te citate ne elite.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts