+ Reply to Thread
Page 48 of 48 FirstFirst ... 38 46 47 48
Results 471 to 473 of 473

Thread: Sufizam / Tasawwuf

 1. #471
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  size="tall"

  Ihsan - Nauk o 7 stupnjeva (mekama) duše

  PETI MEKAM (stupanj) – ZADOVOLJNA DUŠA (an-nafs ar-radiyya)

  U časnom Kur’anu, u suri (poglavlju) Al Fagr - Zora, u 28 ajetu (stihu), kaže se: Vrati se (dušo) Gospodaru svome, kako je Gospodar i obećao (da će se, na koncu, sve Njemu vratiti), vrati se uz sve počasti. Zadovoljna (radiyya), blagodatima koje ti je Uzvišeni Gospodar podario!

  Iz spomenutog pojma radiyya je izveden i naziv za peti stupanj – zadovoljna duša.

  Na početku svog duhovnog puta salik (putnik) je vjerovao u Božije predodređenje te je, s tim uvjerenjem, i krenuo na put. Usavršavajući se (sayr-as suluk), salik (putnik) se u to neprestano uvjeravao da bi, dolaskom na četvrti stupanj, u tom osvjedočenju bio potpuno zapanjen (hayran). No, na petom se mekamu (stupnju) ima stanje u kojem se zbilje osvjedočenja sagledavaju trezveno, a sam putnik se ponaša shodno direktnim uputama iz Svijeta skrivenosti. Ponovo se promijenio i te se promjene odražavaju na svemu vezanom za njega. U tom stanju u snovima vidi meleke (anđele), wildane (džennetsku tj. rajsku djecu), Buraka i slike iz dženneta (raja) uopće. Sve te slike predstavljaju simbol salikove (putnikove) usavršenosti i upotpunjenosti te blizine s Uzvišenim Allahom. Muršid (duhovni učitelj) ga na ovom mekamu (stupnju) podučava lijepom Božijem imenu Al Hayy.

  Salik (putnik), koji dosegne ovaj stupanj, simbol je duhovne zrelosti. Potpuno je posvećen Bogu i u isto vrijeme spreman pomoći drugima, ako takav zadatak dobije iz Svijeta skrivenosti. Generalno, svojstva zadovoljne duše mogu se opisati kao: (s)Uzdržavanje prema svemu, osim prema Uzvišenom Allahu; iskrenost (al-Ihlas) prema Uzvišenom Gospodaru; pobožnost i smirenost srca (bez obzira što se u životu događalo). Salik (putnik) se ne suprotsavlja nevoljama, koje ga zadese, jer je potpuno utopljen u Božije svojstvo Apsolutne ljepote (al-gamal al-mutlaq). Srce mu je obuzeto Svijetom Božanskim (Alam al-lahut) i Tajnom tajne (sirr as-sirr). Od stida putnik (salik) ne moli, ali ako ipak uputi dovu (molitvu), ona se ne odbija.

  S petim mekamom (stupnjem) započinje nova dimenzija duhovnog puta nazvana neobavezno približavanje (al-qurb an-nawafil), što označava stupanj ljudi s kojima je Allah dž.š. zadovoljan. To je stupanj ljudi, koji su posebno bliski Uzvišenom (evlije).

  Iz dosadašnjeg se vidi da je prolazak kroz prva četiri mekama (stupnja) obaveza svakog salika (putnika), jer se, stjecanjem bliskosti (al-qurb al-faraid) s Uzvišenim Bogom, čovjek spašava kazne na Drugom svijetu. Ali, peti i preostala dva stupnja, pitanje su dobrovoljnosti i htijenja te simboliziraju stupnjeve (visine) unutar Dženneta (Raja).

  I za ovaj mekam (stupanj) Gaylani veže konkretnu dovu (molitvu/molbu upućenu Bogu): Ja Wahid, Ja Wahid, Ja Wahid, Allahu moj, Ti postojiš, podari mi da moje postojanje bude uz svjetlo Tvoje jednosti, potpomognuto svjedočenjem bliskosti s Tobom, Ja Wahid, Ja Wahid, Ja Wahid Allahu moj, Ti postojiš po Svojoj Biti, a preko Svoje Božanstvenosti, Ja Wahid, Ja Wahid, Ja Wahid!

  Abd al-Qadir al-Gaylani za ovaj mekam (stupanj) veže poseban namaz, nakon kojeg se (kao i na prijašnjim) uči dova (molitva/molba upućena Bogu) Allahu moj, ovim otkupljujem od Tebe dušu moju zadovoljnu!

  Na ovom stupnju salik (duhovni putnik) najčešće vidi zelenu boju; ona mu najviše odgavara i smiruje ga. Dimenzija iz koje gleda na sebe i svijet oko sebe jeste Svijet Božanstvenosti ('Alam al-lahut). Ono odakle osoba petog mekama (stupnja) crpi inspiraciju, dobiva znakove, ono na što se oslanja, ono što je, dakle, bitno određuje i čemu se ona najviše posvećuje - jeste spoznaja (al-ma’rifa), a duhovni organ preko kojeg se sve prelama, preko kojeg osjeća - jeste tajna tajne (sirr as-sirr).  Nastavit će se...
  (Prvi stupanj, drugi stupanj, treći stupanj, četvrti stupanj
  )

 2. #472

  Join Date
  Nov 2010
  Posts
  8
  Enky,

  Ucinila bi mi veliku uslugu ako bi upisala jos zadnja dva mekama (stupnjeva). ja bih te lijepo zamolila...
  Last edited by enky; 09-02-13 at 17:33. Reason: Dodat prijevod stranog termina

 3. #473
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Lily,

  Dosadašnji postovi o stupnjevima duše su se bazirali na izvornoj sufi literaturi (od koje velik dio uopće nije dostupan javnosti), a kako ne uspijevam doći do jednako relevantne literature, potrebne za napisati članke o zadnja dva stupnja, ne znam kad ću biti u mogućnosti dovršiti izlaganje o njima.

  Na žalost, sufi populacija (da je tako nazovem) nije sklona (blago rečeno) dijeliti svoje spoznaje, što je, zapravo, koliko ja razumijem, u totalnoj suprotnosti s učenjima islama te, stoga, sufizam, mišljenja sam, kao nauk, dovodi u pitanje.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts