+ Reply to Thread
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 31

Thread: Chris Rea

 1. #1

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  size="tall"

  Chris Rea

  (obzirom tema na sebi, uz tekst, ima jako mnogo glazbenih klipova, treba joj desetak sekundi da se do kraja otvori. imajte strpljenja. isplatit će vam se
  enky
  )  (rođen 4. ožujka 1951. u Engleskoj)


  Živi u Engleskoj, a po roditeljima ima irsko-talijanske i po njegovim riječima još i "ex jugoslavenske" krvi.
  Prvi album objavljuje 1978. pod nazivom "Whatever Happened to Benny Santini" i s njega izlazi oveći hit u SAD-u "Fool if You Think it's Over" za koji je zamalo dobio Grammy, no pokupio ga je Billy Joel za svoju "Just the Way You Are".

  Albume mu je producirao Gus Dudgeon, inače poznat po produciranju albuma Elton Johna i s njime se nije najbolje slagao jer mu je utjecaj bluesa za koji je htio Rea da dođe do izražaja Gus razvodanjavao tako da su mu albumi više ličili na albume Elton Johna ili Billy Joela.
  Osim hita na prvom albumu, idući albumi nisu postizali skoro nikakve uspjehe, odnosi s producentom i izdavačkom kućom su bivali sve gori do mjere da je izdavačka kuća već bilo toliko nezainteresirana za Chris Reu da su 1983. izdali njegov album "Water Sign" sa demo verzijama pjesama.
  No od tog albuma, Chris Rea je polako, ali sigurno, svakim albumom stvarao svoju bazu fanova po Velikoj Britaniji, pa i kontinentalnoj Europi, a začudo, jednu od najvećih baza obožavatelja stvorio je u Njemačkoj kroz 1980-te i, ako se ne varam, čak napravio neke pjesme za neke njemačke filmove.

  Svoj prvi veliki uspjeh ostvaruje 1989. s albumom "The Road to Hell" i taj uspjeh se nastavio s par idućih albuma, no i počeo polako jenjavati do 2000. godine.

  2000-te ili 2001. Chris Rei je postavljena dijagnoza pankreatitisa i podvrgnut je operaciji za koju mu je rečeno da postoje šanse od 50% da preživi ili ne. Chris Rea je preživio, ako se dobro sjećam, osmosatnu ili dulju operaciju, te se s ruba smrti, vratio u život i odlučio da želi raditi ostatak karijere ono što voli, te je otvorio svoju izdavačku kuću i počeo masovno objavljivati svoju i glazbu s drugim glazbenicima koja se uglavnom sastojala od čistog bluesa do mješavine jazza i bluesa. Objavljivao je što je htio i koliko je htio, pa je tako 2005. objavio box set sa 11 CD-a na kojima se nalazila njegova blues posveta povijesti bluesa od afričkih korijena do danas.

  Poznat je po svom hrapavom, ali toplom vokalu i pjesmama sa zaraznim ritmovima i asocijacijama na ljeto. Strast su mu auti i ljeto koji se kao motivi provlače kroz većinu njegovih albuma.

  Za početak evo jednog instrumentala iz 1994. s "Best Of" kompilacije pod nazivom "Three Little Green Candles" gdje je jasno uočljiv njegov prepoznatljiv stil s razigranim ritmovima i upečatljivim zvukom njegove gitare.
  Kasnije ću se malo više osvrnuti na njegove albume i glazbu.
  Last edited by ja_a; 16-03-11 at 13:30.

 2. #2

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1978 - Whatever Happened to Benny Santini?


  Prvi album od Chris Rea.
  Meni osobno prilično šablonski pop-rock. a čak se niti originalna verzija "Fool If You Think It's Over", iako je na albumu najbolja stvar, teško može mjeriti s njegovom kasnijom verzijom te stvari s kompilacije "New Light Through Old Windows" iz 1988. No unatoč svemu, već postoji jedna čar i stil u toj glazbi koju će Chris kasnije razviti do svog osobnog i svjetski prepoznatljivog stila.
  Ako se pitate tko je "Benny Santini", to je bilo preporučeno umjetničko ime za Chrisa koji je ipak odlučio zadržati svoje ime.
  Ocjena **1/2


  Fool If You Think It's Over


  Because of You


  Whetever Happened To Benny Santini?

 3. #3

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1979 - Deltics  Drugi album od Chrisa veoma sliči zvuku albuma od Billy Joela i Eltona iz tog vremena.
  Iako nije niti jedan veliki hit proizašao, album je puno bolji od prethodnika.
  Zanimljivo je da je u cijeloj karijeri praktički Chris samo s prvim albumom "Benny Santini" postigao uspjeh u SAD-u i tada je što se uspješnosti tiče nestao tamo potpuno s lista, a na dalje se polako probijao u Europi sve više.
  Ovaj album sadrži dosta zanimljivih, pa čak katkad naizgled i eksperimentalnih pristupa glazbi bar što se same produkcije albuma tiče. Pjesme su melodiozne i zanimljive, a emocije koje Chris pruža u baladama djeluju iskreno i nepretenciozno.
  Ocjena ****

  Twisted Wheel


  Seabird (prekrasna stvar)


  Cenotaph / Letter From Amsterdam


  Raincoat and a Rose


  She Gave It Away

 4. #4

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1980 - Tennis


  Prilično nedorečen i ne pretjerano zanimljiv album. Dobra produkcija, puhački instrumenti vladaju mnogim pjesmama, opušten ugođaj, pjesme baš i ne pretjerano dobre. Neke pjesme zvuče kao da ih svira neki seoski bend u nekom bircu što nije nužno niti loše, već samo činjenica.
  Sve u svemu, iako ne jedan od najboljih trenutaka u Chrisovoj karijeri, album prolazi kao prosječan i slušljiv je.
  U zadnjoj pjesmi "Stick It" Chris malo podsjeća na Springsteena, iako sumnjam da je imalo namjerno.
  Ocjena ***

  EDIT- povisujem pola ocjene albumu... malo sam se zaletio i zna mi se desit.
  Album je sasma solidan ako ga se uspoređuje s albumima s kraja 90-ih.

  Tennis


  Since I Don't See You Anymore


  For Ever and Ever


  Dancing Girls
  Last edited by ja_a; 19-03-11 at 07:58.

 5. #5

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1982 - Chris Rea  Nešto na ovom albumu... ne znam da li je stvar u ugođaju, pjesmama, produkciji, tekstovima ili u svemu tome zajedno, no album odiše nekom magijom i nostalgijom. Ima taj jedan prepoznatljivi zvuk 80-ih, ali ne onaj agresivni, već prirodan zvuk. Album je prošao potpuno nezamijećeno, naravno, a meni osobno je jedan od najdivnijih albuma koje sam ikada imao prilike slušati. Sazdan je uglavnom od prekrasnih, jednostavnih i emotivnih balada kakvih se nebi posramili niti najveći glazbeni majstori i jedina brža stvar koja prekida na kratko taj ugođaj (ali ga ne narušava) je "Guitar Street" stvar.

  Pjesme jednostavno na neki neobjašnjiv i nenametljiv način diraju pravo u srce, barem mene. Tim više je to zanimljivo što ovo još nije Chris kakvoga je većina kasnije upoznala.

  Tu se Chris definitivno dokazao kao izvrstan skladatelj s osjećajem za melodiju i kao više no solidan pop-rock glazbenik. Po tom pitanju nikakav današnji James Blunt, David Gray, Jack Johnson itd. mu nebi bili niti to koljena sa svojim pretežnim cmoljenjem i suhoparnošću.
  Ocjena *****


  Loving You


  One Sweet and Tender Touch


  Goodbye Little Columbus


  Every Beat of My Heart


  Do You Still Dream?
  Ima još odličnih stvari na albumu, ali na žalost neke nisu niti na youtubeu, a i ove su jedva na njemu.

 6. #6
  ...
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  231


  nadam se da nitam poremetila ritam tvojih upisa, ali nisam mogla odoljeti

 7. #7
  ...
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  231

 8. #8
  ...
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  231

 9. #9

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Quote Originally Posted by nana View Post
  nadam se da nitam poremetila ritam tvojih upisa, ali nisam mogla odoljeti
  Tema služi tome da ju svi koriste.. samo ti daj

 10. #10

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1983 - Water Sign


  Izdavačka kuća je toliko bila nezainteresirana za Chrisov novi album da mu nisu htjeli platiti niti da si u pravom studiju snimi album, tako da su jednostavno objavili njegove demo snimke i začudo, upravo taj album ga je počeo probijati u kontinentalnoj Europi (u Njemačkoj i Švedskoj ako je suditi po top listama).
  Album, za razliku od prethodnika je sav prilično naelektriziran tim synth popom i ritam mašinom 80-ih što se izgleda ljudima svidjelo tad. Pjesme su uglavnom orijentirane na "vodu", tj. more i slično, gdje se već mogla naslutiti Chrisova strast prema ljetu i moru. Pjesme, iako produkcijski dosta agresivne i kao demo snimke prolaze i više nego dobro (i nikad nebi skužio da je to demo snimka da nisam pročitao). Jedino "I Can Hear Your Heartbeat" zvuči prilično inferiorno u odnosu na kasniju verziju.
  Sama kvaliteta pjesama je na nivou i Chris kao da već pronalazi pomalo svoj prepoznatljiv zvuk.
  Ocjena ****


  Nothing Happening By the Sea


  Out of the Darkness


  I Can Hear Your Heartbeat (originalna i po mojem mišljenju slabija verzija od kasnije)


  Love's Strange Ways


  Candles

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts