+ Reply to Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 29

Thread: Ennio Morricone

 1. #1

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  size="tall"

  Ennio Morricone

  (obzirom tema na sebi, uz tekst, ima jako mnogo glazbenih klipova, treba joj desetak sekundi da se do kraja otvori. imajte strpljenja. isplatit će vam se
  enky
  )  (rođen u Rimu, 10. studenog 1928.)

  Ne znam koliko ste upoznati s jednim od najvećih glazbenih genijalaca iz prošlih pola stoljeća, no Morricone je skladao glazbu za preko 500 filmova, serija i dokumentaraca, a još je radio i samostalnu glazbu.
  Iako je poznat ponajviše po glazbi za filmove Sergio Leonea i općenito za špageti westerne, Morricone je bio daleko više od toga. Veliki eksperimentator koji je zvukovima, melodijama i nekonvencionalnim "instrumentima" kao što su pisaća mašina i zavijanje kojota npr. eksperimentirao bolje negoli mnogi drugi do tad i poslije njega. Njegove melodije su obično sačinjene od više melodija koje se kao kolaž naslanjaju jedna preko druge i tako stvaraju jednu kompleksnu i čvrstu cjelinu. Glazba mu zna biti i poput filmova krvava, pa čak i neurotična, no Morricone se nikad nije strašio napraviti takvu žestoku glazbu da bi katkad slušatelja možda čak previše odvukla od samoga filma ili naglasila ono što se mora naglasiti. Filmsku glazbu je počeo raditi 1961. i iako je rođen davne 1928. godine i danas, sa preko 80 godina i dalje radi filmsku glazbu. Radio je glazbu za talijanske, francuske, američke i za filmove još mnogih zemalja.
  Meni osobno je njegov glazbeni opus bio valjda najveće glazbeno otkriće u životu, iako moram priznati da što se cjelokupnih soundtrackova tiče da je negdje od početka 90-ih počeo malo stvarati previše šablonsku glazbu i zanatski, a manje po idejnosti i inspiraciji, ali zato je u 60-ima, 70-ima i 80-ima ostavio neizbrisiv trag na svijet filma i općenito na kulturu, a i kasnije je znao zablistati sa tu i tamo kojim odličnim soundtrackom, no ovdje govorimo o stotinama i stotinama soundtrackova.
  1968. godine je tako za čak 26 filmova napravio glazbu i priča se da krajem 60-ih i početkom 70-ih godina nisi mogao odgledati ijedan film, a da u špici nisi pročitao da je glazbu skladao Ennio Morricone.
  Od uzbudljivih, agresivnih i neurotičnih, pa sve do bolno prekrasnih i emocionalnih skladbi Morricone je zasluženo jedan od najcjenjenijih glazbenika našeg vremena. Njegova stilska svestranost nije poznavala granice.
  Koga zanimaju svi soundtrackovi, može vidjeti popis ovdje, iako niti to nije potpuna, nit obnovljena lista već dosta vremena:
  http://www.enniomorricone.it/uk/soundtracks.htm

  Probio se preko Leoneovih filmova koji je tražio za svoje špageti westerne malo drugačiju glazbu. Nije htio standardnu američku orkestralnu glazbu, već nešto drugo i Morricone je izašao sa talijanskim stilom koji je začinio fućkanjem, zavijanjem kojota i sličnim stvarima i više nego odlično je takva glazba prolazila za westerne. Leone je također davao u svojim filmovima jako puno prostora glazbi, pa su zato mnoge od najzapamćenijih Morriconeovih skladbi bile iz Leonevih filmova "Za šaku Dolara", "Za par dolara više", "dobar, loš, ružan (zao)", "bilo jednom na divljem zapadu", "za šaku dinamita", "bilo jednom u americi".

  Također, napravio je odličnu glazbu za mnoge DePalmine filmove kao "Žrtve Rata", "Nedodirljivi", "Misija na Mars".

  Isto tako, Tarantino je počeo za svaki svoj film vaditi sve prastare stvari od Morriconea što filmovima daje posebnu čar, kao npr. Kill Bill 1 i 2, Inglorious Basterds, itd.

  Kronološki, par od njegovih najboljih ili jednostavno najpoznatijih stvari ću tu staviti. U biti, to nije niti 0.1 promila genijalne glazbe koja je stvorena od maestra.

  1966 - The Good, the Bad and the Ugly:


  1968 - Once Upon a Time in the West:


  1972 - Metti, una sera a cena


  1971 - Maddalena, 1981 - Le Professionel:


  1974 - Moses (The Lawgiver)


  1984 - Once Upon a Time in America


  1986 - The Mission


  1987 - The Untouchables


  2000 - Malena


  2005 - Il Cuore Nel Pozzo


  Nastaviti ću dalje objaljivati videe s youtubea da upoznam još ljude s ovim genijalcem. Tema otvorena za raspravu

 2. #2
  Tatum's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  607
  HVala na ovom topiku.
  Toliko od mene.
  edit: za sad...

 3. #3

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Tatum, nema na čemu

  Evo, za ljubitelje Tarantinovih filmova, sada ću izdvojiti stvari za koje znam da je koristio za svoje filmove.
  Prvo idemo sa Kill Bill 1 i 2, a ja ću staviti originalne nazive filmova iz koje je ta glazba inače:

  1966 - The Good, the Bad and the Ugly


  1968 - The Mercenary (ako se sjećate scene gdje Uma Thurman izlazi iz svog groba živa zakopana )


  1966 - Navajo Joe (scena gdje se Uma mlati s onom jednookom na kraju u kamp prikolici)


  1967 - Death Rides a Horse

  A sada za film "Inglorious Basterds"

  1967 - Death Rides a Horse


  1974 - Allosanfan


  1973 - Revolver  Još je par stvari od Ennia upotrijebio Tarantino za svoje filmove, ali ovo su neke od najboljih i najbitnijih.
  Ne vidim "Mystic and Severe" na soundtracku, ali tvrde da je ta stvar u filmu. Inglorious Basterds nisam gledao, pa ne znam.

  Uživajte

 4. #4

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1968. godine nakon trilogije špageta sa Clint Eastwoodom, Leone je krenuo sa drugom trilogijom. Prva je bila o divljem zapadu i tražio je od Morriconea da uzme malo drugačiji glazbeni pristup negoli je to radio do sada i tako se dobio film koji je više djelovao poput nekakve western opere i možda prvi put da je napravljen film ikada gdje je svaki lik u filmu imao svoju temu koja je pričala njegov život i davala odraz njegove duše. Meni osobno vjerojatno i najbolji soundtrack od Morriconea.


  Naslovna tema je ujedno u nekim verzijama bila i tema od Jill, tj. od Claudia Cardinale u filmu. Ovo na žalost nije originalna filmska verzija koja je malo drugačija, pa čak i bolja, no naknadno se valjda za potrebe albuma snimila ova verzija. Filmska verzija ne počinje sa violinama i ima ubačen dio koji se nalazi kao početni u "Finale" stvari filma koja je tu u originalnoj verziji i isto je tu stavljam drugu po redu:  Farewell to Cheyenne je tema namijenjena glumcu Jason Robardsu i mislim da sama tema jasno opisuje njegov lik i bez da ga se vidi:


  Morton je tema bogalja koji gradi željezničku prugu i koji je unajmio ubojice da se riješe onih koji su na putu njegovom poslu. No njegov lik nije prikazan kao čisto zlo, već kao čovjek sa snom da spoji željeznicu do oceana i koji sanja o moru. Iz melodije se jasno razabire njegova nostalgija i njegovi snovi. Na originalnom soundtracku u prvim verzijama ta stvar nije stavljena što je velika šteta jer iako kratka stvar, genijalna je... možete čuti doslovno valove u pjesmi... ako slušate


  Man with a Harmonica je stvar koju sam već stavio u uvodnom postu, a ovo je direktno iz filma. To su u biti dvije teme isprepletene u jednu. Tema ubojice i onoga koji osvećuje to ubojstvo. Harmonika se i zove lik (Charles Bronson) koji osvećuje smrt svoga brata i harmonika se i proteže kroz čitavu melodiju. Henry Fonda je onaj koji mu je ubio brata, a njega naglašava ta električna gitara koju čujete.


  Film ima još nekih tema i dosta varijacija na teme, no ove stvari su srž filma.

 5. #5

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  A ovako zvuči cijela "man with a harmonica" na čelu
  Iako se baš ne može sve uloviti zvučno kao na originalu, mislim da su napravili genijalan posao.

 6. #6

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Ne znam koliko se tko sjeća, no naša TV je negdje od sredine 80-ih, pa na dalje prikazivala jednu talijansku seriju La Piovra.
  To je bila serija o mafiji i doslovni prijevod bi bio Hobotnica, ali nemam pojma kako su naši to tada preveli. Možda "Hobotnica", a možda "Mafija".
  Uglavnom, serija je imala jako visok rejting i snimala se od 1984. do 2001. s time da je mislim una kraju četvrte sezone iz 1989. godine bio izrešetan glavni pozitivac i mislim da naši čak dalje seriju nisu prikazivali, no nisam siguran.

  Uglavnom, Morricone je radio glazbu za ove sezone:
  1985 - La Piovra 2
  1987 - La Piovra 3
  1989 - La Piovra 4
  1990 - La Piovra 5
  1992 - La Piovra 6
  1995 - La Piovra 7

  Uglavnom, za sve te sezone je napravio gomilu genijalnih stvari koje su skompilane na 2 CD-a u komadu na kraju:


  Glazba je za samu seriju inače vrlo dramatična, no i prilično hladna čemu je pridonijela česta upotreba violina i orgulja koje su se protezale kroz većinu tema i neke glazba podsjeća malo na jednu nedavnu talijansku sapunicu kojoj se nemrem sjetiti naziva.
  Uglavnom, Morriconeova glazba je dala seriji dodatnu snagu, karakter i upečatljivost.

  Možda vas glavni glumac na slici i glavna tema malo prisjeti o kojoj se seriji radi ako ste ikada gledali.

  Ovo je bila uvodna tema:


  Također jedna od glavnih tema serije:


  Ovo je mislim sviralo kad su glavnog pozitivca skinuli:


  Još par odličnih stvari iz serije:

 7. #7

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Za ljubitelje špageti western glazbe, osim već stavljene, evo još nekih PREgenijalnih stvari od samog tvorca špageti western glazbe

  1966 - The Good, the Bad and the Ugly


  1964 - A Fistful of Dollars


  1964 - A Fistful of Dollars


  1964 - A Fistful of Dollars


  1966 - The Big Gundown


  1967 - Face to Face (ova stvar jako podsjeća na "Mystic and Severe" iz "Death Rides a Horse", ali sama gradnja melodije i do čega dođe mi je uzbudljivija od spomenute stvari)


  1965 - For a Few Dollars More


  1965 - For a Few Dollars More


  1965 - For a Few Dollars More


  1966 - The Good, the Bad and the Ugly

 8. #8

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Inače, kažu da je Morricone koji put zaslužio dobiti Oscara, a nije ga dobio čisto zato jer nije Amerikanac. Sam Morricone nikada nije niti naučio engleski jezik, niti je odlazio iz Rima, no unatoč tome uspješno je surađivao sa režiserima diljem svijeta.
  Kažu da je definitivno nezasluženo ostao bez Oscara 1984. za film "Once Upon a Time in America".

  No 80-ih je odlučio da neće raditi više glazbu za hollywoodske filmove jer je rekao da je dobivao plaću koliku i najlošiji američki filmski skladatelji. Rekao je da mu novac nije bitan, ali vjerojatno nije htio iz principa, no 1986. godine nagovoren je bio da pogleda film "The Mission" za koji je napravio glazbu i tako krenuo raditi dalje glazbu za američke filmove, a "The Mission" soundtrack je po nekim ocjenama najbolji soundtrack ikada.

  Ovdje 2007. godine prima konačno Oscara za životno djelo i mislim da je i više nego jasno koliko je to za njega bio emocionalan i važan trenutak.

 9. #9

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  1982. Morricone je napravio glazbu za Carpenterov horor "The Thing" s Kurt Russellom.
  Mnogi su pogrešno mislili da je glavna tema od Carpentera, ali je u biti od Morriconea i koliko znam poslovni odnos između Morriconea i Carpentera nije tekao baš glatko jer je Carpenter neke svoje temice poubacivao u film što se navodno baš nije svidjelo Morriconeu. Tko zna, Carpenter je i sam skladatelj i napravio je recimo genijalnu temu za "Halloween".
  Morricone je rekao da je napravio više glazbenih glavnih tema i predložio ih Carpenteru, a on je izabrao upravo onu temu koja je najviše sličila i samom Carpenterovom glazbenom stilu.
  Prvo je izašla ideja da se na soundtrack stavi samo glavna tema koja se praktički skoro jedina u filmu čula ili još možda nešto protiv čega je protestirao Morricone jer je smatrao da je to krađa kupaca soundtracka pošto je napravio toliko puno glazbe za The Thing. Na kraju je objavljen soundtrack sa samo Morriconeovim skladbama i bez Carpenterovih dodatnih koje se moguće tu i tamo pojavljuju u filmu, ali u to nisam potpuno siguran.

  Ovo je glavna tema iz The Thing koja stilski jako podsjeća na Carpenterov stil zbog čega mnogi i danas misle da je to njegova skladba, no nije, već je Morriconeova:  Ovo je što je Morricone rekao o svom radu na The Thing soundtracku:

  "Carpenter flew to Rome and showed me his film," Morricone says. "He was very insistent, and I liked his movie, so I decided to do it. The thing is, though, we barely talked about what he had in mind. When I went to Los Angeles to record the score, I brought a tape along that contained some synthesizer music I had recorded here in italy. It was really difficult for me to understand what kind of score he wanted, so I composed an array of totally different things, hoping he would find something of particular interest to him. Now, I have been in this business for 30 years and I think I know what my clients want, and guess what? He picked the piece that mostly resembled his own personal compositions. That is of course the main theme, which can be heard throughout the movie."
  Confirmation of this claim comes on the film's soundtrack, which contains a great deal of music which never made it into the film. The main theme is virtually the sole composition heard during the film, and collectors consider the album a rather peculiar one as a result. "I wrote an hour of music for The Thing, and I just can't believe the way it was ignored," he frowns. "So when they asked me what to put on the album, I recovered all the stuff we had previously recorded. You can't sell a soundtrack album with one theme only; it's like cheating your potential buyers!"

 10. #10

  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,002
  Ako neke zanima malo veselija strana njegove glazbe, evo par stvari koje mi trenutno padaju na pamet. Mislim da će biti jasno tu i koliko poseže za eksperimentiranjem i nekonvencionalnim pristupom melodiji sa nekonvencionalnim instrumentima.

  Un salotto borghese (1980)


  Bianco Rosso e Verdone


  My name is Nobody (1973)


  La Moda


  Brontolone versione I


  Muscoli Di Velluto

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts