+ Reply to Thread
Page 4 of 4 FirstFirst ... 2 3 4
Results 31 to 34 of 34

Thread: Smisao velikog potopa u religiji

 1. #31
  Harun's Avatar
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  1,303
  Quote Originally Posted by Tatum View Post
  Priroda ne razmišlja. Priroda djeluje po prirodnim zakonima. Tako i dođe do prirodne odmazde
  . Jednostavnije je nego neki vole vidit..
  Priroda djeluje po prirodnim zakonima
  tacno ali ko je uspostavio te zakone, sigurno je da nisu sami od sebe uspostavili

  jer previse je dokaza u prirodi koje upucuju da je sve ovo stvoreno od Boga, samo pogledaj koliko je planeta zemlja udaljena od sunca na perfektno mjestu, da je malo dalje smrzlo bi sve, da je blize sve bi izgorilo. pogledaj samo tacan procenat kisika u atmosferi, da je malo nizi tesko bi bilo disati, da je malo visi procenat nebi se moglo izdrzati od pozara, jer sto vise kisika jaci su pozari.

  itd itd

  Bog kaze:

  "Mi sve s mjerom stvaramo." (El-Kamer, 49.)

  jer da nije smjerom, nebi zivot bio moguc, da je Bog dao samo malo vise kisika u atmosferu, sume i poljoprivredna polja bi se zapalila , i kako bi se mogao narod snabdjevati sa hranom, svi bi pocrkali od gladi


 2. #32
  Tatum's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  607
  ma super...


  Smisao potopa?

 3. #33
  Harun's Avatar
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  1,303
  Quote Originally Posted by Tatum View Post
  ma super...


  Smisao potopa?
  evo nek ti Bog odgovori iz kurana:

  I Noaku/Nuhu bi objavljeno: "Osim onih koji su vec vjernici, niko vise iz naroda tvoga nece vjernik postati, zato se ne zalostite zbog onoga sto oni stalno ciné." (Hud, 36.)

  Bila je to Allahova odredba. Nuh a.s. nije gubio nadu. Dévęt stotina i pedeset godina se nije predao. Ovaj puta je dosla objava: Nece vjerovati! Gotovo je! Allah dz.s. je tako odredio. Vise ih uputiti sigurno ne mozes. Tada se Nuh a.s. predade, pred narodom nevjernickim. Tom prilikom ih proklete, uceci dovu protiv njih:

  I Nuh rece: "Gospodaru moj, ne ostavi na Zemlji nijednog nevjernika,
  jer, ako ih ostavis, oni ce robove Tvoje u zabludu zavoditi i samo ce gresnika i nevjernika radati
  !" (Nuh, 26.-27.)

  I u drugim ajetima Nuh je ucio dovu protiv njih:
  "Gospodaru moj," -rece on- "narod moj me u laz utjeruje,
  pa Ti meni i njima presudi i mené i vjernike koji su sa mnom
  spasi!"
  (As-Su'ara 117.-118.)

  Ovdje dolazi objava (vahj) u kojoj se nareduje Nuhu da pravi ladzu.
  I Mi mu objavismo: "Gradi ladzu pod Nasom paznjom i prema Nasem nadahnucu." (Al-Mu'minun, 27.)

  Po Allahovoj zapovijedi. Uradi ovako: ovdje zakucaj ekser a ovdje postavi gredu. Dzibril je dolazio i ucio ga kako ce praviti ladu. Veliku, ogromnu ladu. Postoje predaje kako je Nuh a.s. tu ladzu gradio stotinu godina. Dugo! Nije imao ni drveca za pravljenje lade. Sadio je drvece pa od njega pravio ladu! Ladu je pravio na brdu iako nigdje u blizini nije bilo vode. Dode objava:
  I gradi ladu pred Nama i po Nasem nadahnucu, i ne obracaj Mi se vise zbog nevjernika -oni ce sigurno bit potopljeni! (Hud, 37.)

  Nemoj vise da bi za njih oprosta (istigfara) trazio. Gotovo je! Allah je tako odredio. Poce Nuh saditi pa sjeci drvece za ladu, a od zeljeza kovati eksere. Dolazili Ijudi i u cudu gledali. Nuh ih vise nije pozivao. Poceo praviti ladu! Pocese mu se rugati. Predaje spominju kako su mu govorili:
  "O Nuhu, zar si postao tesar nakon sto si bio poslanik?!"
  Nuh! Hej , lada na brdu! Rekli smo da si ti caknut. Nisu nam vjerovali. Poce ruganje koje je spomenuto u Kur'anu.

  I on je gradio ladu. I kad god bi pored njega prolazile glavesine naroda njegova, rugale bi mu se. "Ako se vi rugate nama" ' govorio je on "rugat cemo se i mi vama, onako kako se vi rugate." (Hud, 38.)

  Njega i porodicu njegovu nevolje teske smo spasili i samo potomke njegove u zivotu ostavili, i u narastajima kasnijim mu spomen sacuvali:
  "Mir Nuhu od svjetova svih! "
  Eto tako Mi nagradujemo one koji dobra djela ciné,
  on je bio rob Nas, vjernik,
  a ostale smo poslije potopili
  . (As-Saffat,76.-82.)

 4. #34
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  256
  Prošlo je dosta vremna od kada sam pisao o ovoj temi. U međuvremnu sam došao do vrlo važne onformacije, koju prije nisam znao,a to je, da je Veliki potop granica između Božje i ljudske vlasti na Zemlji. Bog time što je uništio sav stvoreni život na Zemlji osim jediničnih PAROVA za Noinu arku. On je novom živom svijetu,a posebice Čovjeku dao u naslijeđe sve što je do tada stvoreno. Time za svoju sudbinu postaje biti odgovoran Čovjek,a ne više Bog, kako je to uostalom u cijelom živom svijetu i Čovjeku. Osim toga, život u Arki simbolizira sažetak života na najmanju moguću jeiničnu mjeru po parovima, što danas upravo ćine i znanstvenici sve do sažimanja života na genomsku razinu. To je biblijsko značenje Velikog potopa. Rusi sakupljaju sjemenje flore, a Englezi genome faune. To isto onome što je radio Noa po naredbi Boga.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts