+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: Jazavčar/Dachshund

 1. #1
  size="tall"

  Jazavčar/Dachshund

  Jazavčar je također zvan Teckel, Sausage dog, Doxie, a najpoznatiji je kao jednostavno Hot dog. Zapravo, Hot dog kao jelo je originalno nosio ime Dachshund sausage što je vremenom skraćeno u Hot dog. To je pasmina čija se starost procjenjuje na između 10 000 i 14 000 godina temeljem drevne egipatske skulpture koja prikazuje faraona kako sjedi s tri kratkonoga psa. Kao pasmina jazavčari se izlažu od samih početaka izložbenog djelovanja vlasnika pasa.

  Jazavčar iliti Dachshund se prevodi kao 'pas za jazavce' ili 'pas za zemlju' što ukazuje na njihovu namjenu lova ispod zemlje na jazavce, zečeve, dok se kod nas koristi čak i za divlje svinje.

  Postoje tri veličine, tri varijeteta vrste dlake (oštrodlaki, kratkodlaki i dugodlaki), te tri različte boje dlake kod jazavčara. Težina ovisi o njihovoj veličini. Također, u praksi razlikuju se izložbeni i lovni jazavčar i to po opsegu prsa.

  Od zdravstvenih tegoba uvijek se spominje problem kičme. Zbog duljine tijela jazavčara može doći do ozlijede diska pa se preporuča spriječavanje hodanja po stepenicama i skakanja. Općenito su zdravi, dugog životnog vijeka čak i do 18god.

  O karakteru neću na temelju knjiga i službenih opisa nego na temelju vlastitog iskustva i viđenog vlastitim očima. Jer to je jazo, ne znate ništa dok ga nemate. U jednoj knjizi sam pročitala rečenicu koja mi se zauvijek urezala: ako pitate 10 vlasnika jazavčara kakav je to pas dobit ćete 10 različitih odgovora jer se jazavčar savršeno prilagođava vlasniku. Dan danas razmišljam kako je zapravo autorica to lijepo sročila. Kada bih bila pozvana napisati takvo što rekla bih prije: jazavčar je jedan vrlo prepredeni, lukav i promišljen pas koji jako dobro zna sebe prikazati u svjetlu koje mu je tog trenutka najisplativije. To bi značilo da je dražestan kad se želi maziti, zaigran kad želi šarmirati, a opet vrlo snalažljiv kad želi loviti. Kroz ovu rečenicu najbitnije je izdvojiti riječ 'želi'. Jer to je jazo. On želi. I dobit će. Kažu da je pasmina nastala križanjem s terijerom. Moguće. Jer kad jazo nešto ne želi? Točka. Jazo to ne želi. The end.

  Kroz suživot sa jazavčarom, i zapravo očajničko traženje savjeta kako pobogu preživjeti to, primjetila sam da se zaista izložbeni i lovni jazavčar razlikuju karakterno. Izložbeni su češće mirniji i mazniji, dok je lovni, jednostavno rečeno - nemoguć. To mi je potvrđeno od voditeljice jedne popularne škole za pse, uzgajivačice jazavčara, te policijskog trenera pasa za traženje eksploziva. Kad ljude upitate samo 'kako da jazavčara naučim...' prije nego stignete dovršiti rečenicu dobijete 'nikako'. Literatura isto navodi prioritet da jazi, ako ne želite da nešto radi, nikad ne dopustite tu radnju. Nikad. Niti jednom. Jer adio mare nakon toga. Zapravo vam je jedina šansa da je vaš jazo motiviran na hranu. Moja nije.

  Nakon ovog blaćenja pasmine moram reći da sam ogroman ljubitelj pasa svih oblika, ali jazo će zauvijek u mojoj kući bit. Bez obzira na sve nedaće imanja tvrdoglavog psa - to je predivna pasmina. Od trena kad ta životinja uđe u vaš život možete zasigurno znati da dosadi i depresiji više neće biti mjesta. Jer jazo je prije svega - smiješan. Veliki pas u tijelu malog, sa nevjerojatnim idejama iz minute u minutu, slama srca i najgorih nevjernika. Ja sam prvi dokaz. Prije moje jaze nisam doživljavala uopće. Kad sam rekla da jazavčar stiže velika većina je reagirala 'a što će ti to'.. Slomila je mene, slomila je sve oko sebe, slomila je ljude koji pse ne vole..

  Za kraj, stvarno ozbiljno upozorenje. Ako razmišljate o nabavci jazavčara, osigurajte se da imate vrijeme za njega (a slobodno osigruajte i stan usput). Jer pogreška u procjeni potreba jazavčara kao malog psa se plaća u šlapama i čarapa, te nerijetko dijelovima pokućstva. Jazavčar kilažom je mali pas, ali da ih pitate vjerojatno bi procjenili svoju težinu na 80ak kila. Trebaju šetnje, trebaju istrčavanja i prije svega trebaju mentalnog umora (promjena sredine, učenje novh stvari).
  A ako ga nabavite, glavno upozorenje - ako je mir u kući potražite si psa jer nešto žvače..

 2. #2
  Sad ponovno malo općenito, da shvatite razlike..

  Ovo je izložbeni kratkodlaki jazavčar, black&tan boje


  kužite koliko su prsa niža..

  osim te boje postoje i smeđi/crveni


  harlekin i tigrasti.

  ovo je oštrodlaki, nastao križanjem kratkodlakog sa oštrodlakim pinčevima i dandie dinmont terijerom


  a ovo dugodlaki, duga dlaka je dobivena križanjem sa španijelima, isto dolazi u crno-smeđoj i čisto smeđoj varijanti


  a ovo je beba.. pa ti odoli..


  Također, u zagrebu djeluje super uzgajivačnica jaza, a ponosni smo sugrađani i jednog od 10 najljepših kratkodlakih jaza u europi..

 3. #3
  size="tall"

  Cool

  Quote Originally Posted by Effiecass View Post

  a ovo je beba.. pa ti odoli..


  Također, u zagrebu djeluje super uzgajivačnica jaza, a ponosni smo sugrađani i jednog od 10 najljepših kratkodlakih jaza u europi..
  Al su medeni, posebno beba...

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts