+ Reply to Thread
Page 2 of 4 FirstFirst 1 2 3 4 LastLast
Results 11 to 20 of 32

Thread: Zašto ne vjerujem - nego znam - da postoji Bog

 1. #11
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  316
  Kad već govoriš o zenonovom paradoksu, bio bi red da malo objasniš to sa stvarima koje se ne miču.
  Last edited by Shady; 09-02-11 at 23:16. Reason: (Uklonjeni offtopici a stavljeno je sve što je vezano za ovu temu)

 2. #12
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159

  Iz druge teme izdvajam donje postove u posebnu temu, pošto su tamo oftopic.

  (Shady)

 3. #13
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  Quote Originally Posted by wakantanka View Post
  Ako ima Boga onda si samo jednu stvar ne mogu logički objasniti - Njega

  Ali ako ga, pak, nema, onda si logički ne mogu objasniti- ništa. U slučaju nepostojanja Boga sve se svodi na neprestano sažimanje ništavila i zatim njegovo osipanje u- ništavilo. Ako nema Boga ono što nazivamo- sve, zapravo je ništa. Slijedi iz svega: „Bez Boga, sve je ništa.“ Ne prihvaćam nepostojanje.
  Smatram da je ovo doista odličan post. Hvala!

  U potpunosti dijelim tvoje mišljenje. Jer, ukoliko isključio Boga i to, da je svijet stboren sa nakanom i razumno - tada sve postaje nerazumljivo, jer pojavni svijet (pa i sam život) se svode na kombinatoriku surovih slučajnosti.

  A još gore - ostaje zauvijek neobjašnjeno - otkud uopće svijet?

  Što se pak tiče logičkog objašnjenja Božije biti (prva rečenica iz quotea) - ja ne držim da je čovjeku potrebno (niti da ga to spašava) da shvati kakav je Bog u svojoj biti... ovakav, onakav... Smatram da je dovoljno znati da postoji.

  I još nešto, po meni jako bitno. Uoliko je Bog transcedentan, nematerijalan, nevremenit (kao što ja smatram da jest)... onda mi niti ne možemo shvatiti Božiju Formu, Njegov Bitak. Jer sve što je transcedentno, zašravo nije slično ničemu materijalnom! Znači, ničemu što mi znamo na osnovu naših iskustava i zapažanja čulima! Pa prema tome, mi niti ne možemo usporediti Boga sa bilo čime, i zato ni ne možemo imati sliku o Njegovoj stvarnoj Formi, Biti, Supstanciji.... Jedino što možemo pretpostavljati jeste da Taj Uzrok/Sila postoji. Ali kakva je u biti, to je nemoguće shvatiti. Ne možemo čak ni nagađati jer nemamo na temelju čega to činiti. A kao što rekoh, nije toliko ni bitno da shvatimo Bit Boga, jer nas to ne čini vrednijima. Lijep pozdrav

 4. #14
  persona non gratis
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  1,538
  .. dakle .. počeo si temu s tim da znaš .. a završavaš je time da ne znaš .. nego pretpostavljaš .. (.. ili ipak veruješ ..)

 5. #15
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  Quote Originally Posted by Spectator View Post
  Nesumnjivo je da Bog postoji! Ali se može diskutirati o tome jeli on Allah, Jahve, Trojstvo, Brahma... Jeli on osoba i biće kao što je npr. čovjek ili je Bog princip preko kojeg se očituju i manifesitraju stvari koje postoje.
  Ok, no ja nisam htio razgovarati nužno o tome kakav je Bog sam pokrenuo temu prvenstveno zato jer je wakantanka pitala : Kako znaš da ne postoji, kako si to spoznao? Onda sam ja njoj rekao da eto i ja znam (a ne: vjerujem) da postoji Bog, i dodao sam da ima mnogo načina da čovjek dođe do tog zaključka. A onda je klošarka pitala mene: "Ajde, navedi mi načine i razloge da se ZAKLJUČI da Bog postoji". I ja naveo nešto za početak (uvodni post).

  Panteistički koncept (iz drugog dijela tvog posta) čini mi se izuzetno zanimljivim.. često razmišljam o tome, posebno zato što Kur'an izraže neke teze koje bi mogle upućivati upravo na panteizam, ali nisam siguran da nećemo otići u offtopic ako nastavim.

  Znači za početak bih se fokusirao na temu: ima li uopće Boga odnosno na koje načine mi možemo shvatiti da Bog postoji (a ti si tu, pak, rekao da je nepobitno da Bog postoji. Znači, tu se slažeš sa mnom) i ne bih se fokusirao na pitanja kakav je Bog, i da objasnimo Njegovu Suštinu. Pozdrav

 6. #16
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  Quote Originally Posted by sanja View Post
  .. dakle .. počeo si temu s tim da znaš .. a završavaš je time da ne znaš .. nego pretpostavljaš .. (.. ili ipak veruješ ..)
  A ko kaže da ju završavam, draga Sanja?
  Pa tek sam je započeo! iI to redom! (ukoliko izuzmemo to što ti sada odgovaram preko reda)

  Što se tiče znanja, odnosno pretpostavljanja... ja ne pretpostavljam ništa o suštini Boga, nego samo argumentiram u prilog mogućnosti da Bog postoji. I tu ništa ne nagađam, jer sam stopostotno siguran. Dakle, ja sam dao uvodni post i tri moja argumenta. Sada očekujem vaše replike na ta tri argumenta i volio bih da se diskusija razvije. Vidim Servantes je dao gore dobar odgovor, alim također, kao i ti... pa ću vam svima odgovoriti kad stignem. A i vi bez mene dajte svoj doprinos temi. Mislim da može biti zanimljivo! Pozdrav!

  p.s. Sutra sam možda na putu pa se nemojte opet posvađati.

 7. #17
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Location
  Sandžak
  Posts
  159
  Quote Originally Posted by sanja View Post
  .. bog nema veze s logikom ..
  zašto ne bi imao? Po meni, Bog i te kako ima veze sa logikom, i to se vidi po logici na kojoj se temelji cijeli univerzum.

  Quote Originally Posted by sanja View Post
  .. niti se do boga dolazi logikom ..
  To možda nema u kršćanskom knceptu, ili nekom drugom, koji izlaže da se do boga stiže samo srcem, i sl. Ali zašto se do Boga nebi tako došlo? Recimo da čovjek najprije posmatra... onda rezonira i povezuje zapaženo... i onda zaključi da Bog stoji iza svijeta, koji nije nastao slučajnošću... ili šta već nagađaju ateisti.. Zašto se ovo ne može logikom i razumom tretirati?

  Quote Originally Posted by sanja View Post
  Quote Originally Posted by Shady
  red pretpostavlja ''Nešto'' što taj red razumno uvjetuje.
  .. zašto ..? .. iz kojih premisa proizilazi taj zaključak ..? ..
  Pa, najjednostavnije rečeno, zato što je logično da kamenje (ili nešto drugo što je nerazumno i bez sdvijesti) ne može napraviti auto, ili neki drugi komplicirani stroj, ili uređeni skup... A naš svemir egzistira kao uređen i smilen i u njemu se razumna održava ravnoteža.. u prirodi sve ima mjeru i svoju svrhu. Čak se mudrost ćuti na svakom koraku, gdje god usmjerimo svoj pogled.. Teko je pojmiti da bi se mrtve stvari, i bez svijesti, same tako organizirale. Cijele galaksije recimo..

  Quote Originally Posted by sanja View Post
  ono što si ti napisao u svom primeru numero uno .. nije bazirano na logici .. nego na antropocentrizmu ..
  nije li i on povezan sa logikom?

  Quote Originally Posted by sanja View Post
  .. opet antropocentrizam ..
  .. zašto .. netko ..?
  .. zašto ne bi bilo .. nešto ..?
  .. na osnovu kojih logičkih premisa pridodaješ .. osobnost .. tom nečemu ..?
  Odgovor je jednostavan. Zasto jer je nemoguće da neka stvar, ili neki skup samoga sebe stvara i wsamoga sebe organizira i uređuje.. Recimo: ne možemo reć da je tvoj PC samog sebe stvorio. Niti da samog sebe održava i popravlja. Nego, stvorila si ga ti (tj. čovjek) i čovjek ga i popravlja ga kad se pokvari, unapređuje, mijenja mu zastarjele dijelove novima, poboljšava software kako bi hardware učinkovitije radio, i slično.

  Znači, nužno je da red pretpostavlja redara. U protivnom, bilo bi besmisleno da ti basiš u vis milion kuglica (označenih od 1 do 1.000.000) i očekivati da se sve poslože od najmanje do najveće u savršenom redu. I plus, da se razvrstaju u dvije grupe - na jednoj strani parne a na drugoj strani neparne kuglice, i to obe grupe posložene kako treba od najmanjeg do najvećeg broja. Ako bi ti bacila te kuglice, i ako bi se one tako složile, sigurno nebi rekla da se to dogodilo slučajno.

  A naš svijet je još kompliciraniji, a ipak uređen još ljepše nego tih 1.000.000 kuglica.
  U njemu imaš pojave poput: ljudski vid, glazba, zaljubljenost, itd..

  Dakle, pošto se kuglice ne znaju same organizirati, a vidimo da su entiteti svemira skladno raspoređeni, od atoma do galaksija... onda možemo li reć da se sve organiziralo i uredilo samo od sebe i bez ikakve svijesti? Zato i smatram da je to osoba, jer ne mogu reć da je osoba neka planeta ili neki kamen, ili nešto što je stvoreno kao uređeno. A svakako ću prije misliti da je red djelo osobe, nego produkt slučajnosti.

  Quote Originally Posted by sanja View Post
  .. ovo nije evolucionističko pitanje ..
  Ok možda sam se nedovoljno precizno izrazio, ali svakako to jeste znanstveno pitanje..
  a mnoge znanosti su povezane sa biologijom i zasigurno tretiraju pitanje nastanka fenomena života. Pozdrav

 8. #18
  persona non gratis
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  1,538
  (.. wakantanka je muško .. reč znači .. crni brat ..)
  (.. sorić .. mali off .. ne znači crni brat .. to sam ja nešto pogrešno prespojila .. )
  Last edited by Shady; 15-02-11 at 04:01.

 9. #19
  medeari's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  Rijeka
  Posts
  317
  Ne vjerujem u ono kako ga se želi prikazati. Ne vjerujem u njegovu 'institucionalizaciju'. Ne vjerujem u posrednike.
  Znam da postoji jer ga susrećem svaki dan u svom poslu. Susrećem ga u svakoj svojoj 'slučajnosti'. Osjećam kako mi otvara vrata kad sam spremna zakoračiti. I kako mi uvijek da onaj minimum što mi treba. Jednostavno znam.
  Iznimna postignuća ostvarivali su samo oni, koji su se usudili vjerovati da u njima postoji nešto što je jače od okolnosti koje ih okružuju. Bruce Barton

  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

 10. #20
  član
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  316
  Quote Originally Posted by Shady View Post
  I još nešto, po meni jako bitno. Uoliko je Bog transcedentan, nematerijalan, nevremenit (kao što ja smatram da jest)... onda mi niti ne možemo shvatiti Božiju Formu, Njegov Bitak. Jer sve što je transcedentno, zašravo nije slično ničemu materijalnom! Znači, ničemu što mi znamo na osnovu naših iskustava i zapažanja čulima! Pa prema tome, mi niti ne možemo usporediti Boga sa bilo čime, i zato ni ne možemo imati sliku o Njegovoj stvarnoj Formi, Biti, Supstanciji.... Jedino što možemo pretpostavljati jeste da Taj Uzrok/Sila postoji. Ali kakva je u biti, to je nemoguće shvatiti. Ne možemo čak ni nagađati jer nemamo na temelju čega to činiti. A kao što rekoh, nije toliko ni bitno da shvatimo Bit Boga, jer nas to ne čini vrednijima. Lijep pozdrav
  Ali još uvijek nismo došli do kraja ljudskog shvaćanja i razumjevanja. Zašto se Bog ne bi mogao razumjeti? Pa Bog, u krajnjem slučaju, mora biti savršeno jednostavan i neizmjerno složen. Ako je Bog "Bog", onda je on Bog svih živih bića a ne samo čovjeka. A to opet znači da svako živo biće bi moralo, da li razumski ili nerazumski, biti svjesno bivanja Boga.
  Evo što kaže francuski firlozof Jean Francois Lyotard u svoj djelu "Augustinova ispovjest" pokušavajući dokučiti Augustinovo (da ne spominjem logički) shvaćanje Boga:
  ".......Taj susret izvrće prirodno središte tijela, premašuje njegovu glavnu os s oba kraja, korijena i tjemena. Ali to je još malo. U stvari udarac je rez, u smislu teorije n-dimenzionalnih prostora. N-dimenzionalni prostor-vrijeme obavija prirodno trodimenzionalni volumen tijela: ono što se urezuje u to tijelo, na primjer ravnina, koja uistinu odjeljuje dva područja tog prostora, gubi tu osobinu kad je se uvede u četverodimenzionalni prostor. Njegova funkcija postaje ona crta u našem prostoru ili točke u ravnini, koje ne reže ništa.
  Da bi koncipirao logiku tih promjena prostora, Augustin ne može pozvati u pomoć Dedekindovu i Poincareovu geometriju. Stoga se, pokušavajući sebi predočiti na koji si način ti, Gospodine, prisutan u tvome stvorenju, služi slijedoćom slikom: svekolika tijela, uključujući mjesta što ih zauzimaju čisti duhovi kad bi bili tijela, tvore jednu jedinu golemu masu, veliku koliko želim zamisliti, budući da ne znam koliko je zapravo veliko, no u svakom slučaju masa koja je sa svih strana omeđena i koju ti, Gospodine, okružuješ sa svih strana i prožimaš, ex omni parte ambientem et penetrantem eam, ali ti si odasvud neomeđen.
  Kao, dodaje, kad bi svuda bilo more, jedno jedino more što se proteže na sve strane bez kraja, i kad bio ono imalo u sebi spužvu, veliku koliko mu drago, ali ipak omeđenu, i kad bi ta spužva bila u svim svojim djelovima ispunjena beskrajnim morem"
  str. 26, 27

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts