+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 11 to 15 of 15

Thread: Akh i Ješua Galilejac

 1. #11

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  Quote Originally Posted by alim View Post
  .. jedna takva rečenica mi je dovoljna za raspravu do kraja života .. životna sila povezana s pojedincem i zadržava svoju individualnost ..
  .. pitam se .. i pas ju ima .. ? .. majmun stablo kamen stroj .. ?
  .. neki kažu .. elan vital .. govorili su .. ali nikada nisu našli .. popovi kažu duša .. a .. dakle .. to je to .. bog da čovjeku dušu .. pa ga pošalje u komšiluk .. ?
  Pa koliko sam ja shvatio, tu 'životnu' silu ima sve što postoji naprosto zato što sve što postoji na ovaj ili onaj način svoje porijeklo vuče od Boga. Da, i pas i drvo, a valjda i stroj, što ja znam po toj logici da, samo što taj stroj nema Ba pa ne može na kraju steći Dušu, Akh. Ne, nije to duša koju je Bog dao čovjeku ili kome drugome i bacio ga u društvo. Duša, to je Akh. Ka je neka neizbježnost, Božji DNA. Ja za vječnost koji se rađa kada uspijem spojiti taj Ka, s onim Ba koje sam- ja na ovoj Zemlji, to je Akh, ne Ka. Nitko se ne rađa s Dušom, nit ja to mislim. Ne znam, možda nisi dovoljno detaljno pročitao. Slažem se s onim tvojim što si negdje rekao da od ugodnog razgovora nema nikakve koristi, ali nema ni od neugodnog nekonstruktivnog. Sama neugodnost razgovora ne daje mu sadržajnu težinu.

  Quote Originally Posted by alim View Post
  .. vidio sam temu o piramidama .. ali to nije ono što ja mislim .. a meni je važno nešto .. što su mislili .. što su osjećali .. što su znali .. oni koji su to gradili .. koji su neki simbol nazvali .. ključem života ..
  Moj post upravo je o tome što su oni mislili, osjećali, znali... Ali ne vidim da te previše zanima.

  .. jer je i to jedna matematika .. neko ko nešto traži to će i naći .. a to da bi nekom nešto nametnuo .. protiv njegove volje i od čega taj ne misli da bi mogla ispasti neka korist .. teško će proći ..
  Daj se opusti

  jer ja i nisam išao čitati tvoje sa nekom namjerom da se upuštam u razgovor ..
  To me podsjeća na one koji se kandidiraju na izborima za Sabor ne da osvoje vlast i preuzmu odgovornost, već da budu- oštra oporba! Zašto se ne ćeš upuštati u razgovor? Zar svoje mišljenje ili moje smatraš nepromjenjivim? Za tvoje ne znam, ali moje je promjenjivo, teško, ali promjenjivo.

  .. ti si otvorio temu .. i mislim da možeš sve čistiti tu .. postoje tu nekakva dugmad ..
  Zašto bih išta brisao? Pa nisi rekao ništa uvredljivo, a i da jesi, pa što? I stavio sam ovaj post da bismo razgovarali, da bih vidio hoće li mi netko ukazati na nešto što nisam primijetio, jesam li u nečemu možda u krivu itd.
  Last edited by Matija; 05-02-11 at 21:12.

 2. #12

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  Nije da zanima mnoštvo, ali moram se ispraviti, to jest nadopuniti. Naime, različiti autori toliko različito tumače pojam ka da ima onih tumačenja koja se sasvim razlikuju od onoga koje sam ja dao u početnom postu i koja se, da budem iskren, čine uvjerljivija od onih na kojima sam ja temeljio svoj post i uopće svoje shvaćanje ka.

 3. #13
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Ako ti se da, napiši nam nešto više o tome. O kojim se autorima radi, što oni govore i, meni najzanimljivije, zašto su njihova tumačenja uvjerljivija od onih na kojima ti temeljiš svoj uvodni post?

 4. #14

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  Quote Originally Posted by enky View Post
  Ako ti se da, napiši nam nešto više o tome. O kojim se autorima radi, što oni govore i, meni najzanimljivije, zašto su njihova tumačenja uvjerljivija od onih na kojima ti temeljiš svoj uvodni post?
  Naravno da mi se da, ali moram se još malo pozabaviti time.

 5. #15
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Razumijem i podržavam.
  Uvijek je bolje napisati post kasnije pa to učiniti kako treba, nego nepromišljeno i na brzinu, samo zato da bi se nešto napisalo.

  Veselim se čitati te dalje na ovoj temi, kad bilo da bilo.

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts