+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Akh i Ješua Galilejac

 1. #1

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  size="tall"

  Akh i Ješua Galilejac

  Koncept vječnog života u koji duboko vjerujem temelji se na jednoj sasvim nejasnoj pojavi- meni. Bolje: samo je utoliko bitan što se mene tiče. Zašto nejasnoj? Kao prvo, kada i odgovorim tko sam to- ja na ovoj Zemlji, što je lakši dio priče, ostaje još jedan, golemi problem. Ja na ovoj Zemlji prestajem smrću svoga tijela, jer- ja na ovoj Zemlji- neraskidivo je povezano s mojim tijelom koje odlazi u zaborav zemlje i njezinih potreba. Nestajem.

  Dakle, -ja na ovoj Zemlji- sasvim sigurno ne mogu vječno živjeti. Ali, ima li neki ja koji, po logici stvari čini dio mene na ovoj Zemlji, ali koji može postojati i nakon što mi se tijelo oljušti poput prezrelog kestena? Što je to što ostane i nastavlja postojati? Duša. Eh, da, duša, to sam ja za sva vremena! Duša, to sam- ja za vječni život! Da, u redu, ali opet... što je to duša, tko sam to- ja za vječnost...

  Ograničenje moga jezika je po tom pitanju golemo, a ne samo moga jezika, već i moje kulture i šire, civilizacije. Meni duša u mojoj civilizaciji nije dovoljno dobro definirana, čini mi se kao da u toj civilizaciji znamo o čovjeku sve osim- tko je on. Na stranu to da se koncepcija o kojoj pričam u znanosti uopće ne prihvaća ili ako se i prihvaća odriče se mogućnost da se dostupnim metodama provjeri, kako koncepcija, tako i duša, njen sastavni dio.

  I u nevolji se ovoj, kada me moja civilizacija koju ni ne doživljavam kao svoju svojom ograničenošću i uskogrudnošću ostavila na cjedilu okrenuo sam se jednoj drugoj, davnijoj, dubljoj- khemećanskoj. Khemet to je Egipat na staroegipatskom. Oni bolje znaju što je duša, vjerujte. Jedini koji ih je nadmašio, ali samo zato što je spoznao Boga jest- Ješua Galilejac.

  Počnimo s glavnim što će možda trajati kraće od uvoda:

  U egipatskoj filozofiji, naivni, zlonamjerni, kukavice reći će- mitologiji, postoje tri pojma koji se nezamislivo dobro uklapaju u koncept vječnoga života. To su Ka, Ba i Akh.

  Ka, počnimo s njime, što je to? Životna sila povezana s pojedincem, ali koja pritome zadržava svoju individualnost, sila koja vodi život, ona se vezuje uz čovjeka prilikom njegova rođenja, ali nastavlja i onkraj života, odlazi, otkuda je i došla ili drugamo... To je neka vrsta Duha, možda je to onaj Duh Sveti, koji je na kraju samo duh..., o kojemu nas uči Ješua Galilejac? Neka vrsta Božje prisutnosti u svemu što jest naprosto zato što sve što jest na ovaj ili onaj način od Boga i dolazi... Dok biće živi njegov Ka prati ga, kao njegova savjest, biva mu vodičem neke vrste, ali kad ono umre Ka nastavlja, biva većim od tog bića koje sad leži mrtvo. Ka, dakle, koliko god mi bio blizak ipak nisam ja sam.

  Krenimo na Ba. To je ono što najbliže biva onim što mi zovemo dušom. Ba to je sve ono u nama, od onoga što nije tjelesno, po čemu se mi razlikujemo od ostalih bića. To je ono što je dio onog- ja koje je za vječnost. Ba to su moja shvaćanja dobra i zla, moj moral ako ćemo tako, moja osobnost, ono po čemu sam duševni unikat prirode.
  A sada, ono na čemu Khemećanima dugujemo naklon najveći na koji smo sposobni, kad bi njima bilo stalo do naših jalovih naklona, ono na čemu im, barem ja, dugujemo iskonsko poštovanje, ono prema mudrijemu- Akh.

  Akh, on nastaje, on je jedini koji nije dan, jer primjetimo, i Ka i Ba rođenjem su nam na neki način zajamčeni, jedini kojeg od ovog trojstva moramo steći. Zašto? Zato što je on spoj prvog dvoga koji ako biće ne postigne biva osuđenim na- vječnu smrt. A što je vječna smrt nego Pakao o kome Ješua Galilejac govori? Što li znače one njegove riječi da ne prikupljamo blago na Zemlji koje hrđa i propada, već da izgrađujemo dušu koja ne propada, tj. blago na Nebu, ako ne upravo to- steknite ono što će živjeti i nakon što vi na ovoj Zemlji isparite kroz lišće, budete pomokreni od zvijeri nakon što ste od njih popijeni, požderani? Akh, to je ono što mnogi danas smatraju Dušom, onom koja Živi. Akh, to sam ja za vječnost. Onaj koji je povezao Bogom danu mogućnost Postojanja Ka i rođenjem danog sebe Ba- u sebe koji želim biti, u sebe koji želim Postojati, u Akh, sebe za vječnost.

  A kako ti Khemećani vide posljednji sud. Da vam kažem: dolazi do njih ma'at, žena s perom na glavi, reći će naivniji, ali zapravo Ravnoteža svemira, Postojanja, žena koja je Istina, s vagom u rukama. I dolazi do vas koji ste sada mrtvi. Tijelo vam trune (osim ako ste bogati Khemećanin ), ali vi stojite pred njom koja drži vagu. Ona s glave skida pero i uzima vaše srce. Na jednu stranu stavlja pero, vaše srce na drugu. Vi duboko udišete, sve je na kocki, uspjeli ste steći blago na Nebu ili ćete strunuti zajedno s vašim blagom na Zemlji- tijelom?

  Kraj po izboru 1. Vaše srce preteže, vaše srce ostalo je samo vaše srce, vi ostali ste tjelesni, vi ostali ste meso, vi jeste meso, meso trune, vas nema, vi ste- vječno mrtvi. Srce vam proždire Amemit, čudovište, jer za što sad vi vrijedite osim za hranu...

  Kraj po izboru 2. Pero je teže od vašega srca, pobijedili ste smrt, uzdigli ste se iznad tjelesnog, više ste od hrane za crve i zvijeri, Postojite, spojili ste Bogom danu mogućnost Bivanja s vama samima i sada ste to oboje vi. Vi vječno živite. Vi ste- Akh, vi Jeste.
  Last edited by Matija; 04-02-11 at 16:50.

 2. #2

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  Dakle, nadam se da će gornji tekst nekome pomoći u čemu mu već treba pomoći, kao što je meni pomogao ovaj egipatski koncept, ali samo zato što sam mu već bio na tragu, da njime konkretiziram svoje težnje i nastojanja da dokučim problematiku duše, Duše, Duha... On je uobličio moje rastrojene misli usukane uske uske Zapadnjačke koncepte i pristupe koji mojim mislima oduzimaju toliko perspektiva. Teško je roditi se negdje i onda se boriti u sebi i van sebe s principima i pristupima svoje okoline, nit je uvijek lako, a upitno je koliko je to uopće i moguće.

  Pozdravlja vas Matija

 3. #3
  persona non gratis
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  1,538
  Koncept vječnog života u koji duboko vjerujem temelji se na jednoj sasvim nejasnoj pojavi- meni.
  .. kako odlična prva rečenica posta ..
  .. baš baš odlična ..

  .. čitam dalje sa zanimanjem ..

  .. a ješua je isus ..?

  Što li znače one njegove riječi da ne prikupljamo blago na Zemlji koje hrđa i propada, već da izgrađujemo dušu koja ne propada, tj. blago na Nebu, ako ne upravo to- steknite ono što će živjeti i nakon što vi na ovoj Zemlji isparite kroz lišće, budete pomokreni od zvijeri nakon što ste od njih popijeni, požderani?
  .. zanimljivo ..
  .. ne znam jesam li ovo čula od alima .. ili od nekog drugog ..
  .. ali .. jednom sam čula ..
  .. kaže .. neki naivci veruju da mogu prodati dušu đavolu ..
  .. a to je glupost .. kako možeš prodati ono čega nemaš ..
  .. jer .. s dušom se ne rađaš .. nju tek treba da stekneš ..

  (.. ne verujem da sam ovo čula od alima .. ali znam da sam jednom čula .. sad su me ove tvoje reči podsetile na to ..)

 4. #4

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  Quote Originally Posted by sanja View Post
  .. kaže .. neki naivci veruju da mogu prodati dušu đavolu ..
  .. a to je glupost .. kako možeš prodati ono čega nemaš ..
  .. jer .. s dušom se ne rađaš .. nju tek treba da stekneš ..
  Cijeli ovaj post upravo je o tome

  Da, Ješua je Isus, to je Hebrejska verzija tog imena, originalna, Isus je grčka.
  Last edited by Matija; 05-02-11 at 21:11.

 5. #5

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. prekomplicirano ..

  .. koncept vječnog života .. svemogućnosti .. duše .. boga .. to su djelovi iste priče .. a s obzirom da je cjela ta priča prilično daleka .. nije važno ono na kraju .. pa čak ni put .. važnije je ovo tu i smjer .. kamo .. gledati ..

  .. tako .. ko hoće bogu .. ko ga hoće shvatiti .. na nekakav logičan način .. taj može .. na razne načine ..
  .. a ko hoće nekakav televizijski .. komšijsko primitivan .. spot .. taj ima dvije pričice .. prilično jednostavne .. evo .. ove ..

  .. prva je pričica o ukazanjima majke božje ..
  .. ova bi .. najčešće djeca .. u toj situaciji napravila to .. prerodila bi se u duhu .. ta bi majka božja bio .. njihov duh .. i sve njene priče bi tako trebalo shvatiti .. a priče su .. glupasto dosadnjačke .. molite i postite .. sve dok ne shvatiš da to .. pas ne laje za selo ..
  .. sljedeće u priči je apokalipsa .. neću moći sprečiti boga .. ako ne budete molili i ako se ne preobratite ..
  .. tu su pitanja .. osjeta .. svi vidioci veoma vole tu majku božju .. i ona njih .. e to je božanska ljubav .. jer u njoj voliš sebe .. jer si ona ..
  .. i još pitanje zašto ona .. i zašto majka .. i zašto u .. svijetu tarota .. ženska .. ali .. mislim da je .. prema onom što ti fali ..
  .. ta su ukazanja .. veoma blizu karti tarota .. posljednjeg suda .. i djeluju dvojako .. kao odbacivanje jednog djela sebe .. i oživljavanje drugog .. i to u suprotnim smjerovima .. ali .. malo je duža priča pa ništa ..

  .. druga pričica je .. jasna riječ .. ili .. najbliže je meni .. kao .. prokletstvo ..
  .. moguće je .. ponekad .. iznijeti misao .. sa većim stupnjem .. jasnoće .. volje .. sugestije .. znanja .. naredbe ..
  .. moguće je iznijeti riječ kao .. zapovjed ..
  .. to je .. nadogradnja zakonodavca .. u nama .. u jednom trenutku možemo izigravati boga ..
  .. stari su tako proklinjali .. ali .. smatralo se da će se vratiti ako nije podržano čovjekom .. ako nepošteno proklinješ ..
  .. elemente toga ima u nekakvim predviđanjima .. ili gatanjima .. tako da nije sasvim jasno dali se tu stvara ili predviđa ..
  .. ja vjerujem oboje .. ali sa jasnom mogućnošću stvaranja ..
  .. ponekad to graniči sa .. nekakvim nenormalnim .. gotovo luđaštvom .. i često titra između veoma dobrog i veoma lošeg .. a vjerovatno može biti podržano i nečim većim ..
  (.. sjetite me jednom da vam ispričam o vojtili .. da vam bude jasnije ..)

 6. #6

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  Quote Originally Posted by alim View Post
  .. prekomplicirano ..
  Sve što ovdje piše meni je savršeno jednostavno, samo ako se prati od početka, lagano, pa do kraja...savršeno jednostavno, malo slova, malo riječi, kad se ogoli moj tekstualni nakit...

  Quote Originally Posted by alim View Post
  .. koncept vječnog života .. svemogućnosti .. duše .. boga .. to su djelovi iste priče .. a s obzirom da je cjela ta priča prilično daleka .. nije važno ono na kraju .. pa čak ni put .. važnije je ovo tu i smjer .. kamo .. gledati ..
  Ne bih rekao da je važnije..ali da je jedino...na što možemo utjecati...to da..ali ono na kraju je ipak..najvažnije..jebeš sve..ostalo

  A sve ostalo što ti napisa kao da jedva čekaš da kažeš što misliš, iako... ne tiče se mog posta..pa makar se s time u dijelovima i slagao..radije reci, reci što misliš o konceptu koji sam iznio, nakon što ga promisliš, sa svih strana, pogledaš mu u zube pa ga prigrliš ili mu pljuneš u lice...drugo me ne zanima, već- da ili ne..kao što sam spreman odbaciti vlastiti tekstualni nakit tako ga odbaci i ti i reci, jednostavno-što misliš. prekomplicirano?.. ta jedna riječ kompliciranija je od svog mog teksta jer je-suvišna.. ono što je bitno je prihvaćaš li ili-ne. sve što prihvatiš na kraju postaje...jednostavno

  Quote Originally Posted by alim View Post
  . tako .. ko hoće bogu .. ko ga hoće shvatiti .. na nekakav logičan način .. taj može .. na razne načine ..
  Nisam govorio o shvaćanju Boga, nit su Khemećani, već o stjecanju Duše... Ja ne mogu shvatit Boga, ponajmanje na neki.. logičan način. Bog je meni- potpuno nelogičan, iako mi je njegovo postojanje- potpuno logično.

  Pozdrav
  Last edited by Matija; 05-02-11 at 21:13.

 7. #7

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. ako je ono na kraju važno .. i ako .. jebeš sve ostalo .. onda imaš baš ono što imaju popovi .. religiju za dvije hiljade godina .. i trebaš početi graditi infrastrukturu .. tražiti sljedbenike ..

 8. #8
  persona non gratis
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  1,538
  Koncept vječnog života u koji duboko vjerujem temelji se na jednoj sasvim nejasnoj pojavi- meni.
  .. dobro .. alime ..
  .. ali ova rečenica .. nju isto smatraš komplikovanom ..?

 9. #9

  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  182
  Quote Originally Posted by alim View Post
  .. ako je ono na kraju važno .. i ako .. jebeš sve ostalo .. onda imaš baš ono što imaju popovi .. religiju za dvije hiljade godina .. i trebaš početi graditi infrastrukturu .. tražiti sljedbenike ..
  Ako uspiješ doći na cilj, kojim god putem da si išao, jebeš sve ostalo, taj put, on služi da dođeš na cilj. Ali ako si išao krivim putem na cilj ne ćeš stići. Utoliko je taj put važan, jako, jako važan, slažem se. Ali svrha pravog puta ostvaruje se u stizanju na željeni cilj. To sam time htio reći. Ispravan put bez stizanja na željeni cilj kojem je taj put usmjeren je apsurd, paradoks, nelogičnost, u krajnjem slučaju besmisao. Cilj, da se razumijemo, u ovom kontekstu je vječni život. I moj put prema njemu ima vrijednost samo ako takav život ostvarim, ako krećući se tim putem steknem Dušu, Akh.

  Ono što imaj popovi, religija za dvije hiljade godina, to je krivi put, imati sljedbenike, to je krivi put koji ne dovodi na željeni cilj, tim više što je upitno postoji li cilj kojemu oni teže... Ne shvaćam otkuda si zaključio da mi je namjera graditi infrastrukturu, osnovati religiju... Nit slijedim ikojeg živućeg čovjeka nit želim da me se slijedi. Sasluša, razgovara, to da, ali slijedi nikako. Popovi su psi ovčari, bolje: trebali bi biti, koji su umislili da su Pastir. Psi ovčari trebaju ovcama lajati samo ono što im je Pastir rekao da laju. Popovi su sve pobrkali.

  Pusti malo religiju, zašto dopuštaš da ti um toliko okupiraju ljudi s kojima se ne slažeš, ali ne samo to, već koji izopačuju ono u što navodno vjeruju, tim više što te ionako nikada ne će čuti ni shvatiti, niti to žele, koji su do bola površni. Oni žele imati sljedbu. Pusti ih neka idu svojim putem za koji i ti i ja smatramo da je krivi. Shvaćam te, ni ja se ne slažem s njima. Ja nisam pop. Sad sam tu samo ja, sad razgovaramo ti i ja.

  Ajde, sad smo to valjda riješili, a daj sad
  reci što misliš o konceptu koji sam iznio, nakon što ga promisliš, sa svih strana, pogledaš mu u zube pa ga prigrliš ili mu pljuneš u lice...drugo me ne zanima, već- da ili ne..kao što sam spreman odbaciti vlastiti tekstualni nakit tako ga odbaci i ti i reci, jednostavno-što misliš. prekomplicirano?.. ta jedna riječ kompliciranija je od svog mog teksta jer je-suvišna.. ono što je bitno je prihvaćaš li ili-ne. sve što prihvatiš na kraju postaje...jednostavno
  Pokaži s čime se ne slažeš i zašto, ukaži na što misliš da je ispravno, prihvati što misliš da je ispravno. To ima smisla. Samo tako ovi razgovori imaju smisla.

  Pozdrav

 10. #10

  Join Date
  Dec 2010
  Posts
  621
  .. samo dvije .. nadam se kratke .. stvari ..

  Ka, počnimo s njime, što je to? Životna sila povezana s pojedincem, ali koja pritome zadržava svoju individualnost, sila koja vodi život, ona se vezuje uz čovjeka prilikom njegova rođenja
  .. jedna takva rečenica mi je dovoljna za raspravu do kraja života .. životna sila povezana s pojedincem i zadržava svoju individualnost ..
  .. pitam se .. i pas ju ima .. ? .. majmun stablo kamen stroj .. ?
  .. neki kažu .. elan vital .. govorili su .. ali nikada nisu našli .. popovi kažu duša .. a .. dakle .. to je to .. bog da čovjeku dušu .. pa ga pošalje u komšiluk .. ?

  .. ja o tome ništa ne znam .. ali ta jedna rečenica .. sa životnom silom individualnošću i čovjekom .. meni ne može značiti ništa .. svaki ostanak na tom terenu za mene je gubitak ..

  .. drugo .. (.. i onda ću još treće ..)
  .. volim priče iz .. egipta .. volio sam simbole .. veoma su mi zanimljivi .. a sfinga mi je nešto .. veoma zanimljivo ..
  .. vidio sam temu o piramidama .. ali to nije ono što ja mislim .. a meni je važno nešto .. što su mislili .. što su osjećali .. što su znali .. oni koji su to gradili .. koji su neki simbol nazvali .. ključem života ..
  .. dali je .. glupost i primitivnost .. sve što se o njima može reći .. kao što se o bil geitsu danas može reći .. lepota pamet plemenitost i osigurano mjestu s desne bogu .. ?

  .. i treće ..

  .. ti si otvorio temu .. i mislim da možeš sve čistiti tu .. postoje tu nekakva dugmad ..
  .. ja sam ovakvih i sličnoh riječi na forumima napisao na milijone .. i one nemaju nikakve vrijednosti .. ako ih očistiš .. niko neće ništa izgubiti ..
  .. a i ispravno je .. vjerujem .. da se očiste .. ima neke logike u tome .. jer ja i nisam išao čitati tvoje sa nekom namjerom da se upuštam u razgovor .. nego suprotno .. sa namjerom da dam dvije .. svoje .. stvari .. i .. skoro sam malo i htio da ostanu .. neprimjećene ..
  .. jer je i to jedna matematika .. neko ko nešto traži to će i naći .. a to da bi nekom nešto nametnuo .. protiv njegove volje i od čega taj ne misli da bi mogla ispasti neka korist .. teško će proći ..

  .. eto .. mislim da bi brisanje toga moga svega .. bilo ispravno .. .. a to bi i meni bilo zadovoljstvo .. ne volim nešto .. za pamćenje .. mislim da su sve biblije davno zapisane .. ja novu sigurno ne znam ..

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts