+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Krianci i mjeanci

 1. #1
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  size="tall"

  Krianci i mjeanci

  Kakav bi to bio forum kad, na podforumu *Kućni ljubimci*, ne bi imao top-temu o križancima i mješancima, pošto oni, htjeli to neki priznati ili ne, predstavljaju najbolje od pasmina.

  Sad, naravno da baš i nije poželjno miješati pudlu s dogom ili afganistanskog hrta s dogo argentino. Mada, nećete vjerovati, ne bih se začudila kad bi prvi mix ispao super simpa, ukoliko bi mama bila doga, a drugi, možda, i ne bi bio toliko problematičan (obzirom na agresivnost dogo argentino i "mačju" narav afgana), ako bi se s njim strpljivo radilo od samih početaka.

  Blebećem tu u prazno, a zapravo se iskreno nadam kako ću imati prilike vidjeti što više fotografija raznih križanaca i mješanaca te čuti od ponosnih vlasnika, kroz pokoju simpatičnu priču, sve o njihovim osobinama.

  Predzadnji pas, kojeg sam udomila, bila je mješanka dobermana, ptičara i možda još nečeg (a možda i ne). Nazvala sam je Pia.
  Netko ju je hitio na cestu i takva, sva izgladnjela i polukrepana, prilegla "žena" ispred mog dvorišta. Imala je negdje 6 mjeseci. Bilo ju je izuzetno teško odgojiti, jer (uz tko zna kakve stresove od prije) je bila puna (dobermanske) energije s tom lovačkom znatiželjom u kojoj se pas zaboravi pa zabrije (pa npr. preskoči ogradu i uvalja se u kanal, koji smrdi užas i tako danima...)
  Ali, ljudi moji, kad je napunila godinu dana, odjednom se pretvorila u umiljato, IZUZETNO poslušno, razigrano pseto, koje je i prilično oštar čuvar. Nema svatko da ulazi u dvorište.


 2. #2
  atomski s desna! scarletlemur's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  70
  Quote Originally Posted by enky View Post
  zapravo se iskreno nadam kako ću imati prilike vidjeti što više fotografija raznih križanaca i mješanaca te čuti od ponosnih vlasnika, kroz pokoju simpatičnu priču, sve o njihovim osobinama.
  ajoj ja samo tužnjikave priče imljem, al popravićem dojam fotkama.
  dakle...prvi peso kojeg sam našla tam negdje pred božić 2004. zove se chappy. snam, snam...neoriginalno skroz...al dok sam ga mamila klopom(chappy) ništa mi pametnije nije padalo na pamet...naime...probala sam s peso, dođi!...al nekak baš nije reagirao. hranim ja njega tako danima....sretnemo se uvijek u isto vrijeme na istom mjestu...zalijepila ja par plakaića, mislim si...možda se izgubio...baš je druželjubiv, iako temeljito preplašen. a onda sam ga jednog dana našla svog spaljenog. djeca, kojoj se tako veselio...pratio ih na stanicu do školskog autobusa, gađala su ga petardama. u tom mi je momentu sasvim nebitno postalo jel nečiji, ko ga traži...dal ga traži uopće...i dovela ga kući. chappy je postao moj pas...a nekak mu je i glupavo ime na koje se u međuvremenu počeo odazivat ostalo.


  plaho stvorenje bilu(crnu skroz) uzela sam iz azila. pronađena je kao štene, sekicu su kolcem zatukli...nju je poluživu pronašla vlasnica privatnog azila. ta se pesica nikad od šoka nije oporavila...al nekako sam ja valjda dugo u tom azilu volontirala pa smo se sprijateljile. uzela sam ju da chappyju pravi društvo u ljeto 2007., jer ju godinama nitko nije htio. to je najlajaviji pas kojeg imam.

  prošle sam godine otprilike u ovo vrijeme postala vlasnica slijepog doggy dou-a. u to je vrijeme imao ogroman ožiljak posred glave(vjerojatno je od udarca izgubio vid), kraste po cijelom tijelu...i ožiljke od urezanog lanca na vratu. čist se fino oporavio. moje malo prekrašno veselo pseto.

  i sad u suzama...ne mogu a da ne spomenem luna. psa s ogromnim neoperabilnim tumorom na njuški. svašta smo prošli skupa...još mi njegovi očnjaci nogu krase, al taj je pas bio...baš ono...moj pas. čudnovato smo se nekak on i ja razumjeli, čudnovato smo se i gledali dok smo se opraštali kad je morao bit uspavan.
  nda, moj pas. lun.
  (odužim se fotkama kasnije)

 3. #3
  persona non gratis
  Join Date
  Sep 2010
  Posts
  1,538
  (.. el može mali polu-on-topic vic ..?
  .. samo malko ..

  .. šta ispadne kad se pare šarplaninac i pudla ..?
  .. ispadnu pudli oči .. )

 4. #4
  atomski s desna! scarletlemur's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  70
  chappy, bila i lun:


  chappy i suzana:


  bila i tiberije:


  dogy dou aka mali ćoravi pas i pjego

 5. #5
  atomski s desna! scarletlemur's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Posts
  70
  oh kako sam si željela nekog rasnog psa...il bar 2 takva, al dopala me 3 dođ-a(nekad 4) i 10(smanjilo se sa 14) nerasnih mačaka.
  nekad sam boxera imala. ne znam...čini li mi se...ili su sve te rasne životinje toliko genetski izmanipulirane da im je vijek "trajanja" svakojakim boleštinama uskraćen.
  a ovi đukci...baš su nekako....dugoročniji. jebiga...vežem se za životinju, pa mi teško bude mijenjat ih poludesetljetno.

  što mislite...jesu li mješanci uistinu pametniji...il su samo snalažljiviji?
  ilustracija: imala frendica setera koji je od šećerne bolesti izgubio vid...totalno nesamostalno stvorenje u usporedbi s mojom ćoravom đukelom. taj je pas takve kognitivne mape razvio da točno zna di se šta u dvorištu nalazi(kad krivo parkiram, naravno zabije se u auto trčečki), koliko stepenica ima u prizemlju, koliko na prvom a koliko do 2. kata. jest da je na teži način naučio(dvaput je pao, srećom, bez posljedica)....al sad se zida drži. u šetnju ide bez lajne(traume od vezivanja nervoznim ga čine)...i prati miris mojih koraka, il chappyja i bile. gledajuć ga...nitko ne bi rekao da se o totalno slijepom psu radi.

  kakva su vaša iskustva s đukcima, a kakva s rasnim psima?

 6. #6

  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  1
  pia se nije puno promijenila od kad je bila kod enky...bar po izgledu


 7. #7


  Uvijek je se rado sjetim i dođe mi osmjeh na usne...

  od est tjedana do 16 godina... u dobru i u zlu..

  Nadam se da mirno sniva.
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	đ.jpg
Views:	142
Size:	78.0 KB
ID:	56  
  Ako bih proveo u djelo svu teoriju koju znam, gdje bi mi bio kraj...

  Uvijek je lake teoretizirati i puno pričati, nego "zasukati rukave" i uraditi ono o čemu toliko pričamo.

 8. #8
  Svjetlana Valentić enky's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  1,935
  Slična je "mojoj" Pii, koja je sad kod Pinlu. Samo manja. Mile oči. Baš mile.
  Čuj, kad pas doživi tako duboku starost, ta to je samo znak kako mu je bilo jako lijepo tamo gdje je bio. Ako postoji život poslije života (a ja čvrsto vjerujem da postoji), još je ona prisutna na "istom mjestu", šeće po "istim stazama", samo je ti ne vidiš.
  (tako si ja bar brijem u svojoj ludoj glavi)

 9. #9
  Quote Originally Posted by enky View Post
  (tako si ja bar brijem u svojoj ludoj glavi)


  i ja isto...
  Ako bih proveo u djelo svu teoriju koju znam, gdje bi mi bio kraj...

  Uvijek je lake teoretizirati i puno pričati, nego "zasukati rukave" i uraditi ono o čemu toliko pričamo.

 10. #10
  Keyboard Samurai /dev/null's Avatar
  Join Date
  May 2011
  Location
  Batcave
  Posts
  506


  Sin mjeanke haskija i arplaninca te oca mjeanca vučjaka. Čupajz da veći ne moe biti. Pedeset i kusur kila sline, dlake i hiperaktivnosti, imenom Phlox ali poznatiji kao Đubre Pseće Opet Si Raskopao Cvijeće.
  Asato ma sadgamaya
  Tamaso ma jyotirgamaya
  Mrtyorma amrtam gamaya

  Om shanti shanti shanti...


  NAJZANIMLJIVIJI video ikad! (krenite od treće minute)

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts